2023-12-19 10:38Pressmeddelande

Kedjereaktioner, sammanflätade systrar och halsbrytande livsberättelser när festivalen CirkusMania intar Stockholms scener

Den 9–20 februari 2024 pågår den femte upplagan av CirkusMania – festivalen som hyllar cirkus som samtida scenkonst. 30 scener presenterar tillsammans ett stort program med svenska och internationella artister i hela 14 av Stockholms kommuner. Det blir allt från exklusiva gästspel för den vuxna publiken till käpphästcirkus för festivalens yngre besökare.

Under festivalens tolv dagar långa program får publiken möta etablerade kompanier och unga talanger, lokala och internationella världsartister, och det blir inte mindre än tre världspremiärer: Tipping Point med Cirkus Cirkör, Sis/ter med Kompani Gremma och Giraffens ABC med Kompani Giraff.

– Årets program består av tankeväckande, poetisk, genreöverskridande och samtidsaktuell cirkuskonst för alla åldrar, något för de vuxna och något för barnen, och alla däremellan, säger Kiki Muukkonen, festivalchef för CirkusMania.

Många föreställningar kretsar kring temat att alla och allt är sammanflätat och ömsesidigt beroende för balans. Det handlar om kedjereaktioner, samband och vårt gemensamma ansvar för omvärlden.

– Med personliga livsberättelser, sinnrika konstruktioner och klassiska cirkusdiscipliner i nya tappningar bjuds vi in att se världen på nya sätt, säger Kiki Muukkonen, festivalchef för CirkusMania.

Sedan CirkusMania initierades av Subtopia 2019 har festivalen genom bred samverkan vuxit till en publiksuccé. Festivalen är ett samarbete av arrangörer som alla presenterar sitt eget program, på stora och små scener, kulturhus, institutioner och fria teatrar. Totalt medverkar 30 scener, utspridda över hela Storstockholm i 14 kommuner i årets upplaga av festivalen. Läs gärna mer om CirkusManias föreställningar och festivalscener.

Den 9 februari kl. 19.00 invigs festivalen på Subtopias scen Hangaren i Botkyrka med BitByBit med MovedByMatter & Collectif Malunés. I detta exklusiva gästspel från Belgien hyllar två syskon, sammankopplade i varandras käkar, brödraskap i en lekfull, utmanande och intim skildring.

 Om Subtopia

Subtopia är en produktionsplats för konst, kultur och sociala näringar. Till våra 15 000 kvm kommer studenter, sociala entreprenörer och kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite bättre. Här produceras cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt samt mycket mer. Med internationella partners i bland annat Trans Europe Halles. Subtopia är en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Magdalena Höglund