Rörelsen föddes ur behovet av nya modeller för frilansare på en arbetsmarknad med nya spelregler. Med 70 000 anställda är det redan Belgiens största arbetsgivare inom den kreativa sektorn. Genom att bli anställd av SMart kan uppdragstagare utöva sin verksamhet utan att hamna utanför de sociala trygghetssystemen. Den 26 oktober öppnar SMart på Subtopia.
Systemen för anställningsvillkor har genomgått stora förändringar de senaste decennierna. Idag betraktar sig så många som 20 procent av alla i arbetsför ålder som frilansare. Från vissa håll talar man positivt om friheten det innebär, mindre sällan om den ekonomiska utsatthet som frilansare lever i.
För många i den kreativa sektorn är det problematiskt att ha egen firma, eftersom uppdragen är oregelbundna och det kan vara svårt att få ihop hela den lön man behöver att leva på. SMart:s idé är att du får en anställning under tiden för dina projekt. Det innebär att du har möjlighet till a-kassa under de perioder då du inte har uppdrag, föräldrapeng när du får barn eller liknande. Dessutom är du försäkrad under dina uppdrag, säger Frida Wikström, kommunikatör på SMart.
SMart Produktionshus började som ett försök att underlätta för utövare verksamma i kreativa branscher, i internationella projekt med många involverade från olika länder. Arbetsgruppen uppfann så småningom en icke-vinstdrivande modell som visade sig fungera för alla typer av frilansyrken, till exempel journalister, formgivare, film, översättare, stylister och många fler. I Europa är SMart redan ett kooperativ som ägs av sina medlemmar, vilket är målsättningen för 2018 även i Sverige.
Inom den kreativa sektorn blir de flesta mångsysslare och administrationen kan bli betydligt mer komplex på grund av samarbeten, parallellt pågående projekt, internationella åtaganden och olika moms- och skattesatser att hålla reda på. Dessutom tillkommer kontrakts- och avtalsskrivning. För oss på Subtopia som arbetar nära branschen är det en perfekt allierad och därför upplåter vi ett kontor här en gång i veckan, säger verksamhetschef Karin Lekberg.
Den 26 oktober öppnar SMart Space Subtopia, dit alla som är intresserade kan komma för att få veta mer och bli anställda i sina projekt och dessutom att få hjälp med hela den ekonomiska sidan av sin verksamhet. SMart kommer att finnas på Subtopia på tisdagar kl 9 – 17.
SMarts vision:
Om SMart
Till Subtopia kommer konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite vackrare och bättre. Kulturklustret Subtopia drivs av att skapa, uppfinna, fantisera, experimentera, våga ta risker, bryta mot regler och på tanken om rätten att fritt hysa en åsikt och att kunna uttrycka den oavsett format. Subtopia är 15 000 kvm kreativa utrymmen. Här finns mer än 80 företag, ideella föreningar och utbildningar. Subtopia är navet i ett nätverk av människor och idéer. En plattform där var och en får möjlighet att följa sina drömmar och utvecklas på egna villkor. Subtopia arbetar för att underlätta tekniska, kommersiella och sociala aspekter av den kreativa processen; vi är infrastruktur skapad för att främja innovation. Subtopia är involverade i många olika projekt som cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt. Dessutom skapar Subtopia varje år tidningen Magasin Subtopia. Subtopia har samarbetspartners världen över och är en del av flera internationella nätverk som European Cultural Foundation och Trans Europe Halles. Subtopia är även en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB och motorn i Botkyrka kommuns satsning på konst, kultur och kreativa näringar. Om du vill uppleva Subtopiaområdet så anordnas här seminarier, filmvisningar, workshoppar, cirkusföreställningar och mycket annat. Subtopia driver också scen för samtida cirkus; Hangaren Subtopia, i ett före detta virkeslager intill Albysjön. På Hangarens scen kan du uppleva svensk, internationell, ny och inte minst – exceptionell cirkus. Här har cirkuskompanier som kanadensiska The 7 Fingers, finska Race Horse Company, Marockanska Groupe Acrobatique de Tanger och svenska Cirkus Cirkör uppträtt. Hangaren är med sina 2 150 kvadratmeter öppen yta också en av Stockholmsområdets största inspelningsstudior för film och tv. Här har bland annat produktioner som Körslaget, Kung Fury och Top Model spelats in. Hangaren är också en utmärkt lokal för stora produktionsrepetitioner varför artister som Roxette, Melissa Horn och Peter Jöback valt att förbereda sina shower här. Sedan The Knife fyllde Hangaren till bredden används också lokalen som konsertscen.