Namnet kan låta exotiskt, men Pecha Kucha, uppfunnet på ett arkitektkontor i Tokyo, har blivit en omtalad internationell presentationsmetod, i synnerhet i design- och arkitekturbranschen. Konceptet lyder: 20 bilder om vardera 20 sekunder för att sälja in ett koncept inför en eventuell uppdragsgivare utan förkunskaper. Den 5 december körs en licensierad Pecha Kucha Night på Subtopia.
Införsäljningsformatet Pecha Kucha föddes när en ung arkitektduo i Roppongi, Astrid Klein och Mark Dytham, ville skapa en plattform för nya goda idéer för start-ups inom just deras område. De märkte snart att alla blev trötta av de långa utdragna presentationerna i tusen olika format. Om pitcherna, oavsett språk eller idé, kunde framföras på effektivast möjliga sätt, skulle förutsättningarna bli både mer hanterliga och rättvisa.
- Jag älskar att få vara del av en internationell rörelse för innovation och kreativitet. Kvällens session på Subtopia kommer bli annorlunda än alla andra eftersom det är en plats för så multidisciplinära områden som jag faktiskt följt från tiden då jag bodde i New York. Det är verkligen inte en vanlig konferensplats och energin kommer att vara något utöver det vanliga! Kvällens talare kommer från teaterns och musikens värld, vilket inte är det typiska under våra kvällar. Mitt mål är att fortsätta att få Pecha Kucha att inkludera en bred bas både vad gäller yrken som områdena i Stockholm! , säger Leigh Fitzjames, som själv kommer att presentera en Pecha Kucha och som kommer att vara kvällens moderator.
Eventet är kostnadsfritt och bjuder på glöggmingel. Under kvällen presenteras flera olika 20x20 Pecha Kucha som sedan diskuteras gemensamt. Kvällen blir också en releasefest för senaste numret av designtidskriften Form som har temat Klassikern – hur skapar man den?
Moderator: Leigh Fitzjames, producent och performancekonstnär från Nya Zealand.
Moderator: Ewa Kumlin, avgående vd för svensk Form och introduktör av Pecha Kucha i Sverige.
Jenny Theolin från event- och upplevelsebyrån Studio Theolin samt ledamot i Design Sweden
Rebecca Ahlstedt, Curator och designer
Younes Mehdat, filmregissör från Egypten
Carina Ruotsalainen, konsthistoriker
Johan Larsvall, industridesigner Industrial Designer
Leigh Fitzjames,
Producer and Performer
www.facebook.com/leighfitzjamespage
Till Subtopia kommer konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite vackrare och bättre. Kulturklustret Subtopia drivs av att skapa, uppfinna, fantisera, experimentera, våga ta risker, bryta mot regler och på tanken om rätten att fritt hysa en åsikt och att kunna uttrycka den oavsett format. Subtopia är 15 000 kvm kreativa utrymmen. Här finns mer än 80 företag, ideella föreningar och utbildningar. Subtopia är navet i ett nätverk av människor och idéer. En plattform där var och en får möjlighet att följa sina drömmar och utvecklas på egna villkor. Subtopia arbetar för att underlätta tekniska, kommersiella och sociala aspekter av den kreativa processen; vi är infrastruktur skapad för att främja innovation. Subtopia är involverade i många olika projekt som cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt. Dessutom skapar Subtopia varje år tidningen Magasin Subtopia. Subtopia har samarbetspartners världen över och är en del av flera internationella nätverk som European Cultural Foundation och Trans Europe Halles. Subtopia är även en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB och motorn i Botkyrka kommuns satsning på konst, kultur och kreativa näringar. Om du vill uppleva Subtopiaområdet så anordnas här seminarier, filmvisningar, workshoppar, cirkusföreställningar och mycket annat. Subtopia driver också scen för samtida cirkus; Hangaren Subtopia, i ett före detta virkeslager intill Albysjön. På Hangarens scen kan du uppleva svensk, internationell, ny och inte minst – exceptionell cirkus. Här har cirkuskompanier som kanadensiska The 7 Fingers, finska Race Horse Company, Marockanska Groupe Acrobatique de Tanger och svenska Cirkus Cirkör uppträtt. Hangaren är med sina 2 150 kvadratmeter öppen yta också en av Stockholmsområdets största inspelningsstudior för film och tv. Här har bland annat produktioner som Körslaget, Kung Fury och Top Model spelats in. Hangaren är också en utmärkt lokal för stora produktionsrepetitioner varför artister som Roxette, Melissa Horn och Peter Jöback valt att förbereda sina shower här. Sedan The Knife fyllde Hangaren till bredden används också lokalen som konsertscen.