Knappt har det påkostade Dramaten-gästspelet hunnit packa ihop (bland annat tömning av en bassäng på 44 000 liter vatten), så är det dags för nästa gästspel på Hangaren Subtopia. Denna gång en streetdansföreställning där allt är möjligt. Med sin spektakulära scenografi och snabba scenbyten, blir det ytterligare en i raden av nya uppgifter att lösa för Hangaren-scenen.
–Självklart är det glädjande att fler scenaktörer upptäcker Subtopias egen scen i Alby. Här får de inte bara en otroligt häftig lokal för sina föreställningar, utan de får en närhet till en annan publik. Det här är precis det vi arbetar för, att bygga Botkyrka som ett kulturcentrum utanför stan, som alltid bjuder på överraskningar och som innerstadens scener kan se som en extra resurs eller tillfällig satellit, säger Kerstin Fagervall, produktionsansvarig på Subtopia.
Fredrik Benke Rydmans bejublade Nötknäpparen, spelades för utsålda hus på Dansens Hus i mars och åkte sedan på turné i Tyskland och Schweiz. Med breakdance och streetdance, musik av bland annat Danny Saucedo och Anna Ternheim, en handlingen förlagd till en kaotisk nutid och en publikvärd som inte riktigt förstår sin roll i det hela, fick den i förra spelomgången sin publik totalt på fall av förtjusning. På Hangaren Subtopia ges 17 föreställningar med premiär 14 december. Biljetterna släpps onsdag 12 september kl. 10:00.
Om Fredrik Benke Rydmans Nötknäpparen
Nötknäpparen är mest känd som en balett baserad på E T A Hoffmanns skräckromantiska berättelse från 1816 med musik av Pjotr Tjajkovskij. Originalsagans julfirande hemma hos en rik familj byts i Rydmans version ut till en betydligt ruffigare miljö. I stället för tåspetsbalett möter publiken bland andra en sibirisk europamästare i breakdance. Publiken får följa den lilla flickan Clara som har lämnats ensam att bo på en soptipp, medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett främmande land. I förhoppning om att återförenas med sina föräldrar, luras Clara att följa med en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk man. Nötknäpparen, prinsen, har gått sönder och förlorat sin stjärnglans.
Idé och koreografi: Fredrik Benke Rydman
Scenografi: Fredrik Benke Rydman och Lehna Edwall Velander
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Kostym: Lehna Edwall Velander
Mask & peruk: Katrin Wahlberg
Video: Andreas Skärberg och David Nordström
Musik: Pjotr Tjajkovskij, Danny Saucedo, Anna Ternheim, Martin Östergren, Mattias Venge, Albin Myers, Fredrik Wentzel, Johan Liljedahl, Mario Perez Amigo.
Föreställningen produceras av Blixten & Co.
Om Fredrik Rydman
Dansare och koreograf, född 1974. Var i tretton års tid med i Sveriges populäraste dansgrupp Bounce Streetdance Company, vars avskedsföreställning "The Last Bounce" 2010 sålde ut Globen fem gånger om. Sedan dess har Fredrik Benke Rydman haft stora framgångar med egna föreställningar som ”Danny Saucedo NU” (Hamburger Börs 2017) "Eldfågeln" (Göteborgsoperan 2015), "Stop. Play. Rewind." (Dansens Hus 2014), "Macbeth" (Stockholms Stadsteater 2013). Hans nytolkning av "Svansjön" (Dansens Hus 2011) blev en enorm succé som hittills har setts av 250 000 personer i hela Europa, varav 80 000 bara i Stockholm. Fredrik Benke Rydman stod för koreografin till Måns Zelmerlöws låt "Heroes" som vann Eurovision Song Contest 2015. 2016 gjorde han öppningsnummer och mellanakter när ESC hölls i Stockholm Globe Arena den 23 maj, vilket han även gjorde 2013. Sommaren 2014 hördes han i det populära radioprogrammet ”Sommarpratarna” i SR P1 och hösten 2015 satt han i juryn för ”Supershowen” i SVT:s Barnkanalen. Fredrik Benke Rydman har även arbetat med flera stora svenska artister så som Robyn, Avicii, Eric Saade, Darin, Martin Stenmarck, Lena Philipsson och Alcazar. Från hösten 2017 har han koreografresidens på Kulturhuset Stadsteatern där han regisserats och koreograferat ”Beacuse i`m Worth it!” och hösten 2018 ges hans tolkning av ”Våroffer” med 20 dansare och 5000 liter vatten på scen. Benke dansar dessutom hela första akten ensam på scen tillsammans med en robot.
Fredrik Benke Rydman är nominerad i kategorin Bästa Koreografi Deutches Theater Preis, för musikalen ”Fack Ju Göthe” som spelas i München.
För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Elin Borrie, marknadschef Subtopia, elin.borrie@subtopia.se, 0739607020
Annica Sigfridsson, producent, annica@houseofshapes.se, 0707996777
Sandra Nordin, pressansvarig Blixten & Co, sandra.nordin@blixten.se, 0706973959
Till Subtopia kommer konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite vackrare och bättre. Kulturklustret Subtopia drivs av att skapa, uppfinna, fantisera, experimentera, våga ta risker, bryta mot regler och på tanken om rätten att fritt hysa en åsikt och att kunna uttrycka den oavsett format. Subtopia är 15 000 kvm kreativa utrymmen. Här finns mer än 80 företag, ideella föreningar och utbildningar. Subtopia är navet i ett nätverk av människor och idéer. En plattform där var och en får möjlighet att följa sina drömmar och utvecklas på egna villkor. Subtopia arbetar för att underlätta tekniska, kommersiella och sociala aspekter av den kreativa processen; vi är infrastruktur skapad för att främja innovation. Subtopia är involverade i många olika projekt som cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt. Dessutom skapar Subtopia varje år tidningen Magasin Subtopia. Subtopia har samarbetspartners världen över och är en del av flera internationella nätverk som European Cultural Foundation och Trans Europe Halles. Subtopia är även en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB och motorn i Botkyrka kommuns satsning på konst, kultur och kreativa näringar. Om du vill uppleva Subtopiaområdet så anordnas här seminarier, filmvisningar, workshoppar, cirkusföreställningar och mycket annat. Subtopia driver också scen för samtida cirkus; Hangaren Subtopia, i ett före detta virkeslager intill Albysjön. På Hangarens scen kan du uppleva svensk, internationell, ny och inte minst – exceptionell cirkus. Här har cirkuskompanier som kanadensiska The 7 Fingers, finska Race Horse Company, Marockanska Groupe Acrobatique de Tanger och svenska Cirkus Cirkör uppträtt. Hangaren är med sina 2 150 kvadratmeter öppen yta också en av Stockholmsområdets största inspelningsstudior för film och tv. Här har bland annat produktioner som Körslaget, Kung Fury och Top Model spelats in. Hangaren är också en utmärkt lokal för stora produktionsrepetitioner varför artister som Roxette, Melissa Horn och Peter Jöback valt att förbereda sina shower här. Sedan The Knife fyllde Hangaren till bredden används också lokalen som konsertscen.