2013-11-10 11:15Bloggpost

Shai Dahan målar Subtopia

null

2013 målade den amerikanska konstnären Shai Dahan i Subtopia. Vi passade på att ställa några frågor till honom och till hans curator Anthony Hill.

Sahi Dahan tar några steg bakåt med färgburken i handen och ser ut att fundera på nästa spraydrag. Inte helt olikt bilden av en mer traditionell konstnär som med penseln redo begrundar sin oljeduk. Ja, förutom att Shai behöver en stege. Medan han målar talar han om skillnaden mellan att arbeta i Sverige och i städer som New York eller London.

- Här i Sverige är inte konkurrensen lika hård. Folk har just börjat upptäcka urban konst och många är nyfikna. Då blir det lättare för mig att ta kontakt med platser där jag kan måla mina idéer. Fast i Stockholm är det svårare på grund av nolltoleransen. I det läget är det bra att det finns ställen som Subtopia som har en mer öppen inställning. Desto fler platser där min konst syns, desto fler ser det jag gör och blir intresserade.

Han lägger ner sprayburken och doppar istället en pensel i vanlig vit väggfärg. Målningen är en hybrid mellan såväl stilar som tekniker, en 1800-tals man i klassisk svart frack och hög hatt smälter samman med graffiti.

- Serien jag målar i år är en blandning av graffiti och livsstilen vid förrförra sekelskiftet. Under den tidsperioden var kläder och uppförande välordnat och återhållet. Gatukonstkulturen som jag kommer ifrån är raka motsatsen. En tolkning skulle kunna var att det handlar om en union av två motsatta sidor. Å ena sidan noll tolerans mot urban konst och å andra sidan graffiti. Fast i slutändan är upp till betraktaren att tolka mina målningar!

Shai Dahan hittade till Subtopia via Anthony Hill och Scarlett Gallery som ligger på Södermalm i Stockholm. Galleriet startades av Anthony, ytterligare en fotograf samt två grafiska designers och det innehåller även en print shop. Anthony berättar att gatukonstspåret egentligen slumpat sig.

- Vi hade en utställning med konstnären Pure Evil som gick mycket bra. Genom honom fick vi kontakt med ROA och sedan har det utvecklats därifrån. Det är inte lätt för konstnärer som arbetar med en sprayburk att finna en plats i Stockholm så jag tror att vi fyller ett behov.

Samarbetet mellan Subtopia och Scarlett Gallery började med att Anthony sökte en vägg i Stockholmsområdet där ROA kunde måla eftersom planerade platser ändrat sig i sista stund.

- Subtopia blir lite som en likasinnad satellit dit konstnärer som ställer ut på Scarlett Gallery också kan komma för att måla en mural. Vi har ett till sådant ställe i skärgården. Det betyder mycket att ha platser dit man kan komma med en idé och veta att man får ett positivt bemötande. Vi kan hjälpa varandra och vara kreativa tillsammans.


Om Subtopia

Till Subtopia kommer konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite vackrare och bättre. Kulturklustret Subtopia drivs av att skapa, uppfinna, fantisera, experimentera, våga ta risker, bryta mot regler och på tanken om rätten att fritt hysa en åsikt och att kunna uttrycka den oavsett format. Subtopia är 15 000 kvm kreativa utrymmen. Här finns mer än 80 företag, ideella föreningar och utbildningar. Subtopia är navet i ett nätverk av människor och idéer. En plattform där var och en får möjlighet att följa sina drömmar och utvecklas på egna villkor. Subtopia arbetar för att underlätta tekniska, kommersiella och sociala aspekter av den kreativa processen; vi är infrastruktur skapad för att främja innovation. Subtopia är involverade i många olika projekt som cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt. Dessutom skapar Subtopia varje år tidningen Magasin Subtopia. Subtopia har samarbetspartners världen över och är en del av flera internationella nätverk som European Cultural Foundation och Trans Europe Halles. Subtopia är även en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB och motorn i Botkyrka kommuns satsning på konst, kultur och kreativa näringar. Om du vill uppleva Subtopiaområdet så anordnas här seminarier, filmvisningar, workshoppar, cirkusföreställningar och mycket annat. Subtopia driver också scen för samtida cirkus; Hangaren Subtopia, i ett före detta virkeslager intill Albysjön. På Hangarens scen kan du uppleva svensk, internationell, ny och inte minst – exceptionell cirkus. Här har cirkuskompanier som kanadensiska The 7 Fingers, finska Race Horse Company, Marockanska Groupe Acrobatique de Tanger och svenska Cirkus Cirkör uppträtt. Hangaren är med sina 2 150 kvadratmeter öppen yta också en av Stockholmsområdets största inspelningsstudior för film och tv. Här har bland annat produktioner som Körslaget, Kung Fury och Top Model spelats in. Hangaren är också en utmärkt lokal för stora produktionsrepetitioner varför artister som Roxette, Melissa Horn och Peter Jöback valt att förbereda sina shower här. Sedan The Knife fyllde Hangaren till bredden används också lokalen som konsertscen.


Kontaktpersoner

Alex Rodallec
Pressansvarig
Alex Rodallec
Elin Borrie
Marknadschef
Elin Borrie