2016-09-23 15:38Bloggpost

Internationell scenkonstmässa – Cinars i Kanada

null

CINARS – Internationell scenkonstmässa

En av de viktigaste händelserna för scenkonst i global skala är CINARS Biennale som äger rum vartannat år i Montreal, Kanada. Den samlar nyskapande scenkonst under en hel vecka och blir ett kulturellt nav mellan Europa, Asien, södra Stillahavsområdet, Nord- och Sydamerika. Med ett par månader kvar till den 17:e omgången så intervjuade vi Alain Paré om CINARS och om situationen för scenkonst i dagens globala och digital tid.

Vad är den viktigaste förändringen i hur Biennalen fungerar sedan starten 1984?

I ett ord: globalisering. Internet och teknikens snabba utveckling har gjort oss medvetna om hur sammankopplade vi är på en global skala – samhällen, problem och ansvar delas över gränserna.

För att säkerställa hållbarheten i scenkonst idag, måste vi inse att vissa saker som inte verkar relaterade faktiskt är beroende av varandra. CINARS söker sig alltid till nya trender för att underlätta utbyten i detta sammanhang.

För yrkesverksamma som kommer till CINARS, vilka är fördelarna?

Det breda utbudet av föreställningar och alla de sociala aktiviteterna innebär goda förutsättningar för nätverkande mellan kompanier och bokare. Kompanier kan visa sina shower och presentera sina nya projekt medan bokare har en chans att uppleva live-framträdanden i alla discipliner, och förhandla med andra bokare för att utveckla turnénätverk och gemensamma bokningar.

Våra innovativa mässor är upplevelser i kollektiv intelligens, där deltagarna möts för att utbyta, och hitta kreativa lösningar, på verkliga problem för turné eller produktion.

Vad tycker du är de viktigaste frågorna i scenkonst-gemenskapen just nu?

En del av anledningarna till att finansiering inom scenkonsten fortfarande är kritisk idag är att det verkar svårare och svårare att locka åskådare till teatrar och scener då tekniken i hemunderhållningen idag ökar i popularitet: videospel, streamad film och TV etc.

Människor är inte villiga att gå till teatrar lika mycket, delvis eftersom de inte är villiga att betala för den typ av upplevelse. Innovativa lösningar måste utvecklas inom scenkonsten för att utnyttja publikens nya förväntningar på live-framträdanden och ge dem möjlighet att upptäcka hur dans, teater, musik och cirkus kan vara en del av deras vardag.

Vilken roll har samtida cirkus i scenkonsten idag?

Den samtida cirkusen har faktiskt varit ett fantastiskt svar på några av de utmaningar som jag nämnde. Den bidrar avsevärt till att förnya upplevelsen av live-uppträdanden genom att integrera olika delar av alla discipliner av scenkonsten på uppfinningsrika sätt. Den unika fusionen som den har att erbjuda tilltalar också en bredare publik, samtidigt som den behåller sin konstnärliga integritet. Att hitta nya sätt att blanda skådespel, imponerande tekniska färdigheter, storytelling och teknik. Samtida cirkus omdefinierar vad en föreställning kan vara och ger nya former av delade grupperfarenheter.

Har du några specifika rekommendationer från årets program?

Det finns så många högkvalitativa föreställningar! Compagnia Baccalà, den oemotståndliga clown-duon kommer att presentera sin mycket gripande PSS PSS, medan Rapid Eye's The Moon Illusion tänjer på gränserna för konsten att jonglera, och vår uppfattning av verkligheten.

Vi har också den sublima estetiska Recirquel Company Budapests Night Circus och konstnären Dulcinea Langfelders nya teatraliska Pillow Talk, An Essay on Dreaming. Sist men inte minst, en ”du-får-inte-missa-detta” blir unga och talangfulla Machine de Cirques nya roliga och påhittiga produktion som gör dem till en drivande kraft i samtida cirkusen.

Läs mer om CINARS Biennale och hur du anmäler dig, och vilka kriterierna är för cirkuskompanier och andra, för att vara en del av programmet:

http://cinars.org/en/cinars/calls-for-nominations/cinars-2016-official-programming.html


Om Subtopia

Till Subtopia kommer konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare för att skapa, arbeta, utvecklas och göra världen lite vackrare och bättre. Kulturklustret Subtopia drivs av att skapa, uppfinna, fantisera, experimentera, våga ta risker, bryta mot regler och på tanken om rätten att fritt hysa en åsikt och att kunna uttrycka den oavsett format. Subtopia är 15 000 kvm kreativa utrymmen. Här finns mer än 80 företag, ideella föreningar och utbildningar. Subtopia är navet i ett nätverk av människor och idéer. En plattform där var och en får möjlighet att följa sina drömmar och utvecklas på egna villkor. Subtopia arbetar för att underlätta tekniska, kommersiella och sociala aspekter av den kreativa processen; vi är infrastruktur skapad för att främja innovation. Subtopia är involverade i många olika projekt som cirkusbranschmässan Subcase, internationella cirkusproduktioner och lokala utvecklingsprojekt. Dessutom skapar Subtopia varje år tidningen Magasin Subtopia. Subtopia har samarbetspartners världen över och är en del av flera internationella nätverk som European Cultural Foundation och Trans Europe Halles. Subtopia är även en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka AB och motorn i Botkyrka kommuns satsning på konst, kultur och kreativa näringar. Om du vill uppleva Subtopiaområdet så anordnas här seminarier, filmvisningar, workshoppar, cirkusföreställningar och mycket annat. Subtopia driver också scen för samtida cirkus; Hangaren Subtopia, i ett före detta virkeslager intill Albysjön. På Hangarens scen kan du uppleva svensk, internationell, ny och inte minst – exceptionell cirkus. Här har cirkuskompanier som kanadensiska The 7 Fingers, finska Race Horse Company, Marockanska Groupe Acrobatique de Tanger och svenska Cirkus Cirkör uppträtt. Hangaren är med sina 2 150 kvadratmeter öppen yta också en av Stockholmsområdets största inspelningsstudior för film och tv. Här har bland annat produktioner som Körslaget, Kung Fury och Top Model spelats in. Hangaren är också en utmärkt lokal för stora produktionsrepetitioner varför artister som Roxette, Melissa Horn och Peter Jöback valt att förbereda sina shower här. Sedan The Knife fyllde Hangaren till bredden används också lokalen som konsertscen.


Kontaktpersoner

Alex Rodallec
Pressansvarig
Alex Rodallec
Elin Borrie
Marknadschef
Elin Borrie