2019-12-20 09:00Pressmeddelande

Svek i fokus på Existentiell Filmfestival Dalarna

Samtal på temat "valfrihet och underkastelse" efter att filmen Martha Marcy May Marlene visats på festivalen 2018. Håkan Järvå och Anna Lindman här tillsammans med moderator Magnus Sundell från Studieförbundet Bilda. Foto: Ulrika VedholmSamtal på temat "valfrihet och underkastelse" efter att filmen Martha Marcy May Marlene visats på festivalen 2018. Håkan Järvå och Anna Lindman här tillsammans med moderator Magnus Sundell från Studieförbundet Bilda. Foto: Ulrika Vedholm

I april är Existentiell Filmfestival Dalarna tillbaka för sjuttonde gången med en ny festival. Under temat ”Svek” kommer festivalens deltagare att diskutera aktuella filmer som berör människans upplevelser av svek, både i individens kontakt med samhället och inom våra personliga relationer.  Som festivalreflektörer ser vi Anna Takanen (skådespelare, regissör och författare) samt Fredrik Sahlin (filmkritiker och kulturjournalist). Under festivalens kvällssamtal medverkar även filmregissören och manusförfattaren Lisa Aschan (Apflickorna, Det vita folket, Ring mamma!) som kommer att berätta om sitt filmskapande.

Den 23–24 april 2020 går den sjuttonde existentiella filmfestivalen i Falun av stapeln på temat ”Svek” där inbjudna gäster och publik kommer att diskutera filmer som gestaltar just människans erfarenhet av svek.

– Vi vill i år samla upp tolkningar och reflektioner i aktuella filmer som berör upplevelsen av svek – både på strukturella samhälleliga nivåer men även genom personliga relationer. Idéer om svek knyter samtidigt an till andra intressanta begrepp som tillit och sårbarhet vilka också kommer att lyftas under samtalen, säger Stefan Björnlund, projektledare för festivalen.

Festivalens två särskilda reflektörer som kommer att samla ihop tankarna kring filmer och seminarier blir skådespelaren och regissören Anna Takanen samt filmkritikern och kulturjournalisten Fredrik Sahlin. Även en rad andra inbjudna gäster kommer att medverka i de olika samtalen kring festivalens filmer. Bland filmerna som visas ser vi den bioaktuella Guldpalm-vinnaren Parasit av Bong Joon-Ho, Todd Phillips omdiskuterade Joker samt Sveriges bidrag till Oscar för bästa internationella långfilm; And Then We  Danced i regi av Levan Akin.

Existentiell Filmfestival Dalarna är filmfestivalen som sätter samtalet i fokus där allmänmänskliga och existentiella frågor diskuteras i förhållande till samhällsaktuella teman. Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.

Existentiell Filmfestival Dalarna arrangeras av Högskolan DalarnaStudieförbundet BildaSigtunastiftelsen och Film i Dalarna.

Festivalens webbplats: www.existentiellfilmfestival.se



Om Studieförbundet Bilda

Studieförbundet Bilda är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi har verksamhet i hela landet och har ett studiecenter i Jerusalem. Vi arbetar med folkbildning; kurser, studiecirklar och kulturprogram. I Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; människor i alla åldrar. Vår vision är Bilda för hela livet. I den lägger vi in vår övertygelse om varje människas rätt att söka kunskap, och att få uttrycka sig, och tillsammans med andra bilda mening – oavsett vem man är eller var man bor. Vi vill hävda gruppers rätt att själva uttrycka sin identitet, bli bemötta med respekt, och få del av inflytande och resurser på lika villkor.


Kontaktpersoner

Projektledare, Existentiell Filmfestival Dalarna
Stefan Björnlund

Relaterade nyheter