2013-08-30 13:40Nyheter

Tillskärarakademins vernissage på Arkitektur- och designcentrum

null

Igår gick startskottet för 100-årsfirandet av Stockholms Tillskärarakademi. Under en av sensommarens sista kvällar var det vernissage på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm.

En färgsprakande installation, signerad creative director Aia Jüdes, låter Tillskärarakademins grundare Elvira Harms stå i centrum. Elviras starka öga för mönsterkonstruktion och tillskärning har blivit ett konkret mönster på handtryckta sidentyger. Roligt, färgglatt, ungt och fräscht är ord som Aia tycker att Tillskärarakademin står för idag. Och det är precis vad besökarna får se i unikt uppsydda plagg som speglar olika tidsepoker.

Jonas Olsson från Arkitektur- och designcentrum och Tillskärarakademins rektor Camilla Pontén hälsade vernissagegästerna välkomna. Därefter berättade Suzy Strindberg, Elvira Harms barnbarn, om hur hela familjen blev involverad i skolans verksamhet redan från start. Elvira var en viljestark och karismatisk kvinna. Men hon var också en pionjär och entreprenör som älskade att stå i centrum. Därför hade hon säkert blivit överförtjust att höra när alla stämde in i Camilla Ponténs - hipp, hipp, hurra!


En av skolans tidigare elever, den uppmärksammade modeskaparen Nhu Duong, berättade i sitt tal om hur hon grät när mönsterkonstruktion stod på schemat. Jämt fattades det någon centimeter här eller där. Men övning ger färdighet och idag säger Nhu att utbildningen på Tillskärarakademin är hennes mest välinvesterade pengar!

Efter talen blev det mingel, snittar och bubbel i glasen. Vädergudarna var snälla. Och den goda stämningen förstärktes av skön musik från andraårselever vid Kulturamas yrkeslinje för sångare och musiker.

"Spana in Stockholms tillskärarakademi 100 år!" visas på Arkitektur- och designcentrum till och med 6 oktober.

Stockholms Tillskärarakademi är en del av Medborgarskolan Stockholmsregionen

För mer information
Camilla Pontén, rektor för Stockholms Tillskärarakademi
camilla.ponten@tillskararakademin.com 
+ 46(0) 723 001874


Om Stockholms Tillskärarakademi

Stockholms Tillskärarakademi grundades 1913 och har under åren utvecklats till en av de ledande skolorna i mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design.   Vi som arbetar på Tillskärarakademin drivs alla av glädjen att lära ut hantverket, designen, sömnaden och konstruktionen. Vi vill utveckla, bevara och föra vidare hantverksskicklighet samtidigt som vi vill ge dig redskapen och möjligheterna för att utvecklas kreativt och fritt.   Våra lärare har en gedigen bransch- och yrkeserfarenhet i mönsterkonstruktion, sömnad och design. Vi har också knutit till oss designers, modetecknare, trend- och färgkonsulter som gästföreläsare.   Detta i kombination med vår långa erfarenhet, vårt eget erkänt utvecklade mönsterkonstruktionssystem och genom våra kontakter i modebranschen så vet vi att utbildningarna och kurserna håller den höga kvalitet som både vi, arbetsmarknad och högskolor efterfrågar.   Samtliga heltidsutbildningar är studiemedelsberättigade.   Tillskärarakademin står under statlig tillsyn med Skolverket som tillsynsmyndighet. Skolan är en allmännyttig stiftelse med Medborgarskolan som huvudman.


Kontaktpersoner

Annika Westborg
Verksamhetschef
Annika Westborg