2022-02-24 10:17Press release

Avicii-museet öppnar nu på lördag i Stockholm

The inauguration with H.R.H Prince Carl Philip, H.R.H Princess Sofia, Tim’s father Klas Bergling, Curator Ingmarie Halling, Content Producer Lisa Halling-Aadland and Per Sundin, CEO Pophouse Entertainment.
Credit: Knut CapraThe inauguration with H.R.H Prince Carl Philip, H.R.H Princess Sofia, Tim’s father Klas Bergling, Curator Ingmarie Halling, Content Producer Lisa Halling-Aadland and Per Sundin, CEO Pophouse Entertainment. Credit: Knut Capra

Idag, klockan 10.00, invigdes Stockholms nya interaktiva museum Avicii Experience av Tims far Klas Bergling och H.K.H Carl Philip och H.K.H Prinsessan Sofia. Deltog gjorde även kurator Ingmarie Halling, innehållsproducent Lisa Halling-Aadland samt Per Sundin, vd Pophouse Entertainment.

Avicii Experience är en känslomässig hyllning till en av de verkliga ikonerna inom dansmusik och populärkultur: Tim Bergling. Bakom museet står Pophouse Entertainment och Space i nära samarbete med Tims familj, vänner och musikerkollegor. En del av intäkterna går oavkortat till stiftelsen Tim Bergling Foundation. Nu på lördag den 26 februari öppnar Avicii Experience för allmänheten. För mer information: https://aviciiexperience.com

Besökaren möts av 300 kvadratmeter nutida musikhistoria och för fansen mytomspunna händelser och platser som formade artisten Avicii. Via musik, privata fotografier, nyproducerade filmer och personliga tillhörigheter får vi följa Tims väg från en tillbakadragen musikentusiast i Stockholms innerstad till en internationellt firad superstjärna. Museet ger också en unik insyn i Tims kreativa skapandeprocess och via nygjorda intervjuer får besökaren träffa många av de artister och musiker som Tim samarbetade med. Även tidigare outgiven musik är en viktig del av Avicii Experience.

- Avicii förändrade modern dansmusik och ledde en banbrytande revolution av den globala EDM-scenen. Han var utan tvekan en av de mest inflytelserika producenterna, artisterna och låtskrivarna av vår tid så det känns självklart och fantastiskt att Tim nu har sitt eget museum, mitt i stan där han växte upp, säger Per Sundin, vd Pophouse Entertainment och medgrundare av Avicii Experience.

Museet är uppbyggt som en tidsresa genom olika rum där besökaren själv är med och skapar upplevelsen. Man startar i Tims pojkrum och går sedan vidare till hans och Ashs första studio, Earfile Studios i en källare på Östermalm, där originalutrustningen återigen byggts upp. Längre in i museet finns studion som låg i Tims hem på Blue Jay Way i Los Angeles. Här, i den del som berättar om tiden i Los Angeles, finns även Tims flygel och går man riktigt nära hörs Sunset Jesus i en instrumental pianoversion, inspelad exklusivt för Avicii Experience av Tims vän och medproducent Carl Falk.

- Tim skulle ha varit oerhört stolt över att bli representerad så här. Mixen av ett nytt digitalt grepp och ett klassiskt museum hade tilltalat honom, säger Klas Bergling.

- En viktig del av Avicii Experience är vårt fokus på upplevelsen. Många av fansen har växt upp med Tims musik och här kan de utforska och interagera med låtarna via specialbyggda objekt och installationer. Bland annat kan man göra sin egen mix av Levels med olika ljud och effekter på en touchscreen, berättar Lisa Halling-Aadland, innehållsproducent Avicii Experience.

Ett annat exempel är museets ”VR karaoke” där man som besökare får gå in i ett ”vokalbås”, sätta på sig ett headset och resa iväg till en musikstudio för att ”träffa” Sandro Cavazza, Aloe Blacc eller Carl Falk, några av Tims medproducenter och musiker. En ny, rolig och lite personligare karaoke-upplevelse. 

- Det har varit en rolig men också svår process att skapa Avicii Experience. Vi är väldigt nöjda med resultatet då besökaren verkligen får en chans att utforska mer av Tims musik och liv via en spännande "transmedial storytelling", berättar Ingmarie Halling, Curator och Creative Director för Avicii Experience.

Museet lyfter, förutom Aviciis fantastiska framgång och kreativa samarbeten, även fram de tyngre sidorna av de ändlösa resorna och spelningarna. Bland annat finns en visuellt och ljudmässigt mycket intensiv miljö som exemplifierar baksidorna av att leva som en firad och ständigt påpassad världsstjärna.

För mer information vänligen kontakta:
Lisa Halling-Aadland, innehållsproducent och talesperson för Avicii Experience, lisa@aviciiexperience.com, 0736 583 538

För bokning av intervjuer och övriga pressfrågor vänligen kontakta:
Liza Skoglund, liza@balodis.se, 072 350 92 22

Avicii Experience ligger i Space i Stockholm; en ny världsunik mötesplats som kombinerar gaming, musik och ”content creation” på hela sju våningsplan. Space, som är en del av Pophouse Entertainment, öppnade den 27 november 2021 och har bland annat världens största gamingcenter med över 400 spelstationer samt en multi-arena med ambition att bli Sveriges nationalarena för esport.

För pressbilder och mer pressinformation vänligen besök:
https://newsroom.notified.com/space/posts

Bild från pressinvigningen samt på Prinsparet läggs upp vid klockan 11.00 torsdagen den 24/2


ABOUT SPACE

Space är ett digitalt kulturcenter i hjärtat av Stockholm. En fysisk mötesplats för den digitala generationen. Här kombineras några av de viktigaste ingredienserna inom digital kultur–gaming, musik, content creation och digitalt know-how, allt under samma tak. Ett inkluderande hus där människor kan träffas, samarbeta och skapa tillsammans –ett community där nya formationer och affärsidéer tar fart. www.space.cc Om Pophouse Entertainment Pophouse Entertainment grundades av Björn Ulvaeus och Conni Jonsson 2014. Företaget äger och driver ABBA The Museum, Pop House Hotel, Cirkus, Hasselbacken och Space. www.pophouse.se


CONTACTS

Liza Skoglund
Ella Dahllöf