2024-09-10 04:00Pressmeddelande

Söderenergi får 75 miljoner för klimatprojekt

Igelstaverket i SödertäljeIgelstaverket i Södertälje

Nu har Energimyndigheten meddelat sitt fortsatta stöd: 75 miljoner kronor för nästa fas av Söderenergis bio-CCS-projekt. Målet är 500 000 ton infångad biogen koldioxid per år från 2030.

Söderenergis projekt syftar till att ta bort koldioxid från atmosfären – skapa negativa utsläpp – genom att avskilja, förvätska och lagra biogen koldioxid från Igelsta kraftvärmeverk i Södertälje. I förlängningen kommer Söderenergis bio-CCS-projekt att lagra motsvarande 500 000 ton biogen koldioxid per år från 2030. Negativa utsläpp som behövs för att klara klimatmålen, såväl i Sverige som globalt.

Energimyndighetens fortsatta stöd till Söderenergis utveckling av bio-CCS finansierar hälften av nästa fas, då ett komplett underlag för ett investeringsbeslut ska tas fram.

Det övergripande målet för den här fasen är att Söderenergis styrelse ska kunna fatta ett investeringsbeslut för driftsättning år 2030, säger projektägare Leif Bodinson. Det innebär att hela värdekedjan för bio-CCS behöver komma på plats. Förutom den nya anläggningen vid Igelstaverket ingår lösningar som säkrar transporter och kapacitet för geologisk lagring för den avskilda koldioxiden. Dessutom måste hela värdekedjan för de negativa utsläppen certifieras så att de blir kvalitetssäkrade och kan säljas.

Söderenergis bio-CCS-projekt startade 2020 och i den senaste projektfasen var målet att kunna starta upphandling av projektering. Detta mål uppnåddes och upphandlingen öppnades under sommaren 2024. Dessutom har arbete genomförts för att kunna lämna in en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen i slutet av 2024.

Vi vet att vi kan göra skillnad, det är därför vi satsar på bio-CCS. Förutsättningarna för att kunna producera negativa utsläpp via avskiljning av koldioxid vid Igelsta kraftvärmeverk är bland de bästa i Sverige. Igelstaverket har också en egen hamn med direkt tillgång till Östersjön. Det gör Söderenergi till en stark aktör för att ta täten inom utvecklingen av negativa utsläpp. Energimyndighetens stöd hjälper oss en bra bit på väg, men hälften av de pengar som behövs i den här projektfasen kommer att finansieras på annat sätt, säger Leif Bodinson.

Söderenergi kan lagra undan en halv miljon ton biogen koldioxid per år. För att nå Sveriges klimatmål 2045 krävs 10 miljoner ton per år. 

En betydelsefull teknik för klimatmålen. EU har som mål att vara klimatneutralt till år 2050. Sveriges mål är att inte ha nettoutsläpp av växthusgaser år 2045, därefter ska vi uppnå negativa utsläpp. För att uppnå negativa utsläpp är så kallad bio-CCS en betydelsefull teknik enligt bland annat FN:s klimatpanel IPCC och EU. Bio-CCS innebär avskiljning, transport och lagring av koldioxid från organiskt material som redan bundit koldioxid under sin livstid, exempelvis skogsrester och träflis.

För att stödja framväxten av bio-CCS finns statliga medel avsatta, bland annat via Energimyndigheten och Industriklivet.

KONTAKTPERSONER
Leif Bodinson, projektägare bio-CCS Söderenergi
leif.bodinson@soderenergi.se
076-803 35 05

Camilla Koebe, hållbarhets- och kommunikationschef, Söderenergi
camilla.koebe@soderenergi.se
070-555 11 55


Ämnen: Bio-CCS

Om Söderenergi

Söderenergi är ett företag som genomsyras av en stark miljöprofil och är drivande i utvecklingen av en hållbar cirkulär ekonomi. En aktör som bidrar med en miljötjänst för ett hållbart samhälle. 160 anställda och en av Sveriges största fjärrvärmeproducenter. Vi producerar värme och el till invånare och verksamheter i södra Stockholmsregionen, främst från anläggningarna på Igelstaverket i Södertälje. Söderenergi AB ägs av Huddinge och Botkyrka kommun via Södertörns Energi och av Södertälje kommun via Telge. Besök oss på www.soderenergi.se