Under 2023 fick Söderenergi klartecken från Energimyndigheten att fortsätta satsningen på koldioxidinfångning. Produktionen av fjärrvärme låg kvar på ungefär samma nivå som 2022, medan vi har en minskad elproduktion.
Volatila elpriser och markant ökade bränslepriser har lett till högre produktionskostnader generellt. Tillsammans med turbinavbrott och utebliven elproduktion, tillika intäkter, har det bidragit till en väsentlig påverkan av vårt finansiella resultat. Den 8 februari driftsattes turbinen efter ett längre avbrott och vi har därefter haft en tryggad elproduktion. Under året har diskussioner pågått med leverantören, vilket har lett till en överenskommelse och ett fortsatt utvecklat samarbete.
En högre produktionskostnad för Igelsta kraftvärmeverk betyder också att vi optimerar anläggningen på ett nytt sätt i det sammankopplade fjärrvärmesystemet i Stockholmsregionen.
Med 99,7% förnybara och återvunna bränslen har vi producerat 2 418 GWh värme och 277 GWh el. Vår klimatpåverkan i relation till den producerade mängden fjärrvärme (g CO2/kWh) ligger på samma nivå som förra året 36 gram/kWh. Andelen plast har sjunkit något till 9,5 procent.
Andelen återvunna och förnybara bränslen har ökat och ligger på 99,7 procent (2022: 99,5 procent).
Ett avfall som ofta innehåller gifter och tungmetaller, som absolut inte ska tillåtas cirkulera i samhället. På Söderenergi hanteras dessa ämnen och avskiljs. Fjärrvärmen bidrar till att avgifta kretsloppet och fungerar som samhällets njure. Under 2023 avskilde och omhändertog vi 89 ton av de fem tungmetallerna arsenik, kadmium, krom, kvicksilver och bly. Tillsammans med partners har vi även möjliggjort att 1 560 ton metallskrot och 25 100 ton aska har återvunnits för nya användningsområden eller förädlats till nya resurser.
Hållbarhet är grunden för Söderenergis verksamhet och hållbarhetsredovisning är därför integrerad i årsredovisningen. Vi har en helhetssyn på hållbar utveckling som inkluderar ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och därmed bidrar till FN:s globala mål. Ta del av vår utveckling under 2023 i respektive avsnitt.
Det har varit ett händelserikt år med en stor andel pågående projekt som bland annat innefattade.
Rörelseresultatet för verksamhetsåret uppgår till -203 Mkr före skatt, vilket är 34 Mkr bättre i jämförelse med föregående år men 253 Mkr sämre än lagd årsbudget. Resultatet efter skatt uppgår till -114 Mkr.
Resultat och ställning |
2023 |
2022 |
Resultat, efter skatt, Mkr |
-114 |
-155 |
Nettoomsättning, Mkr |
1 660 |
1 462 |
Balansomslutning, Mkr |
3 611 |
3 484 |
Söderenergi är en betydande fjärrvärmeproducent med ett kommunalt uppdrag. Våra systerbolag, tillika marknadsbolag, SFAB och Telge Nät distribuerar och marknadsför fjärrvärmen till slutkunderna inom ägarkommunerna. Söderenergi har en unik ägarstruktur, och ägs av Telge (Södertälje) och Södertörns Fjärrvärme (Botkyrka och Huddinge).
Årsredovisningen godkändes på stämman den 25 april 2024
Även Söderenergis klimatbokslut för 2023 finns presenterat, du hittar det här.
Söderenergi är ett företag som genomsyras av en stark miljöprofil och är drivande i utvecklingen av en hållbar cirkulär ekonomi. En aktör som bidrar med en miljötjänst för ett hållbart samhälle. 160 anställda och en av Sveriges största fjärrvärmeproducenter. Vi producerar värme och el till invånare och verksamheter i södra Stockholmsregionen, främst från anläggningarna på Igelstaverket i Södertälje. Söderenergi AB ägs av Huddinge och Botkyrka kommun via Södertörns Energi och av Södertälje kommun via Telge. Besök oss på www.soderenergi.se