2023-10-12 18:14Pressmeddelande

Unik och personlig konsert i Grimeton Radiostation med sopran Karin Dahlberg och Bernt Wilhelmsson

Karin DahlbergKarin Dahlberg

Sopranen Karin Dahlberg och pianisten Bernt Wilhelmsson gästar Världsarvet Grimeton, Varberg med en unik konsert i radiostationens sändarsal, den plats som Karins morfar Hans Palmqvist var stationschef för i hela 40 år. Publiken bjuds på en intim konsertupplevelse med såväl operapärlor från hennes liv på konsertscenerna som musik skriven just för Karin Dahlberg av ingen mindre än kompositör Sven-David Sandström.

Karin Dahlberg, född och uppvuxen i Håcksvik och bor idag i Varberg, har sjungit på flera europeiska konsertscener och har en speciell relation till radiostationen. Konserten kommer därför att bli ett både storslaget och varmt personligt möte med både musiken och dessa två fantastiska musiker i en annorlunda inramning mitt i den snart hundraåriga radiostationens hjärta, där kommunikation varit nyckelordet sedan det första telegrammet nådde Long Island 1924.

Världsarvet Grimeton Radiostation, Varberg.

Sändarsalen blir konsertsal den 21 oktober.
Världsarvet Grimeton Radiostation, Varberg.

Unik och personlig

- Vi ser så fram emot att bjuda på denna unika och starkt personliga musikupplevelse i den vackra sändarsalen, säger Lena Bager på Världsarvet Grimeton.

- Mellan musikstyckena berättar Karin dels om sitt eget liv och musiken, och dels om hennes mamma Leila som kom som krigsbarn från Finland och hamnade hos Hans och Karin Palmqvist i Grimeton. Denna totala kontrast i hemmiljö och anpassning till ett helt nytt liv och sedan den dubbla lojaliteten mellan två föräldrapar har präglat inte bara hennes mamma Leila utan även väckte många tankar hos Karin själv. Vi ser verkligen fram emot att detta och konserten är nästan slutsåld redan.

Operapärlor varvat med musik från kommande skivsläpp

Programmet som framförs i Grimeton omfattar bl.a. Gösta Nystroems ”På reveln” och ur Mahlers ”Rückert Lieder”. Men också operapärlor såsom Puccinis ”O mio babbino caro”, Händels ”Lascia ch’io pianga” och Purcells ”Music for a while”. 

Karin Dahlberg

Sopranen Karin Dahlberg sjunger i världarvets radiostation där hennes morfar var chef i 40 år. I denna unika konsert ackompanjeras hon av sin ständige följeslagare pianisten Bernt Wilhelmsson.

Publiken bjuds på musik från Italien, England, Sverige, Tyskland och sköljs också av en långvåg från Amerika i Duke Ellingtons ”Heaven”. Dessutom sjunger Karin Dahlberg ett axplock från nyutgivna soloskivan "At Peace" som hon släpper och lanserar i höst. Releasekonsert med Bernt Wilhelmsson den 14 oktober i Stockholm. Skivan kommer att finnas för försäljning i samband med konserten på Världsarvet Grimeton.

Bernt Wilhelmsson

Pianist Bernt Wilhelmsson ackompanjerar sopran Karin Dahlberg även vid konserten i sändarsalen på Världsarvet Grimeton Radiostation den 21 oktober 2023.
Fotograf:  Niklas Olsson

- Viljan att spela in ett soloalbum har funnits inom mig länge och idén med fredstema kom 2015 i samband med Varberg Calling for Peace. Förutom skivrepertoar av bl.a. Nystroem, Mahler och Alfvén fick jag även sånger skrivna direkt till mig av tonsättarna Maria Löfberg som skrev titelspåret At Peace, samt av Sven-David Sandström som tonsatte tre dikter av Tomas Tranströmer, berättar Karin Dahlberg.

- Albumet spelade Bernt och jag in 2016 i Stockholm SR Studio 2 och i höst ges det äntligen ut på CD och på Spotify. Ledsamt nog gick Sven-David bort för ett par år sedan och det gör sångerna han skrev för mig ännu mer speciella att få framföra, fortsätter Karin Dahlberg.

Världsarvet Grimeton utvecklar ständigt sin besöksverksamhet för att vara en angelägenhet för många och kunna berätta om platsen och dess unika historia. Denna konsert är en del i Världsarvet Grimetons programverksamhet ”Kommunikation på gott och ont”.

Konsert med sopran Karin Dahlberg och pianist Bernt Wilhelmsson
Lördag 21 oktober 2023, kl 15.00

Konsertbiljett 280 kr Världsarvet Grimeton, Sändarsalen, kl 15.00 Insläpp kl 14.40
För konserten kan publiken njuta av förbokad operafika med räksmörgås och kaffe i kaféet i Besökscentrum. Biljetterna säljs via www.grimeton.org Om ...

World Heritage Grimeton Radio Station För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexanderson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då, var att hans uppfinning skulle bana vägen för det trådlösa samhällets framväxt. Tekniken installerades på nio platser runt om i världen, bland annat på den svenska västkusten i Grimeton. Nu kunde svensken skicka ett telegram till USA på under 20 minuter, vilket tidigare tagit flera veckor. Något som inte minst kom att påverka handelsförbindelserna mellan de båda kontinenterna. 2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också vad den tekniskt sätt möjliggjort för oss människor. Idag är trådlös teknik något som vi alla nyttjar och ibland tar för givet, vilket inte hade varit möjligt utan framsteg som det vi kan bevittna i Grimeton. Idag omfattar besöksverksamheten ett flertal upplevelser förutom visningar och sändarstarter. Här finns inom Grimeton Acacemy också utmaningarna för alla åldrar i bl a Sabotaget, Signalspaning, Kontrollen och Övning Falköga där man kan klättra med guide upp i ett 127 meter högt antenntorn.


Kontaktpersoner

Lena Bager
Kommunikation & PR Världsarvet Grimeton
Lena Bager