2023-11-24 17:01Pressmeddelande

PRESS: Lucia streamar ljus och julefrid över världen från Världsarvet Grimeton Radiostation

Varbergs Lucia sänder ljus och sång över världen från Grimeton RadiostationVarbergs Lucia sänder ljus och sång över världen från Grimeton Radiostation. Foto Jennifer West

I snart hundra år har Grimeton Radiostation kommunicerat trådlöst till hela världen, men aldrig tidigare har man sänt från en sändarsal fylld med Luciasånger. För första gången gästas Världsarvet Grimeton av Varbergs Lucia med tärnor - och allt sänds live på internet. Dessa fantastiska unga kvinnor i Varberg gör det möjligt för världen att ta del av en svensk tradition lika stark som midsommar och kräftkalas.

På Luciadagen den 13 december kl 17:00 skrider de in i den vackra Sändarsalen för att sända ljus, sång och julstämning till dig och hela världen. De bjuder på de fina traditionella svenska luciasångerna, men också på den engelska Silent Night som ett extranummer då just detta unika framträdande når globalt tack vare radiostationens Vänförening Alexander's kamerateam som streamar hela framträdandet Live på Internet.

Julia Hedblom och Elina Sjöwall, har tidigare medverkat själva i luciatåget, nu driver det projektet. Här möter de Världsarvet Grimeton Radiostations Maja Parmler för att planera eventet i Sändarsalen från 1924.

Julia Hedblom och Elina Sjöwall, har tidigare medverkat själva
i luciatåget, nu driver det projektet. Foto Grimeton.

Driftiga Julia och Elina håller i taktpinnen

Varbergs Lucia är en tradition sedan många år, då i regi av 4H. Sedan förra året tog två tidigare deltagare i Luciatruppen över taktpinnen och Julia Hedblom och Elina Sjöwall är nu stolta projektledare till arrangemanget och leder sångträning och turnén. Och de har bråda dagar nu med att repetera in sångerna tillsammans med de sju duktiga tjejerna som ingår i årets luciatrupp.

- Den 1:a advent sjunger truppen från balkongen på Varbergs Stadshotell ut över ett juligt Varbergs torg. Den 2:a advent är det kröning av årets Lucia, 22-åriga Caroline Kjellberg, i Varbergs kyrka. Caroline kommer ursprungligen från Arboga, men bor nu i Varberg och studerar till socionom på högskolan i Halmstad, säger Julia Hedblom, den ena projektledaren för Luciatruppen.

Årets Lucia i Varberg, Caroline Kjellberg, bor idag i Varberg men kommer ursprungligen från Arboga

Årets Lucia i Varberg, Caroline Kjellberg, bor idag i Varberg men kommer ursprungligen från Arboga. Foto Jennifer West

Därefter följer ett antal olika framträdanden på privata företag och några andra publika platser, bland annat Åkulla Outdoor Resort och just i den UNESCO-klassade radiostationens mäktiga sändarsal på Luciadagen. Den 16 december gästar de dessutom Varberg för Musikhjälpen.

Varbergs Lucia sänder ljus och sång över världen från Grimeton Radiostation och evenemanget sänds live på Facebook till hela världen från detta unika världsarv.

Varbergs Lucia sänder ljus och sång över världen från Grimeton Radiostation och evenemanget sänds live på Facebook till hela världen från detta unika världsarv.

 

En pirrande känsla att vi sänds från ett världsarv med global räckvidd

- Alla platser vi besöker är fantastiska i sig, och det initiativ att sända globalt fån Världsarvet Grimeton har tagit känns otroligt spännande för oss alla, säger Elina Sjöwall, även hon projektledare.

Gratis biljetter till konserten

Man kan också uppleva konserten på plats. Konserten är kostnadsfri, men förbokning rekommenderas då det är begränsat antal platser till detta exklusiva framträdande. Man räknar med fullsatt salong då hälften av biljetterna såldes redan första dygnet. I samband med bokning av platsbiljetten kan man komplettera med en Swedish Lussefika-biljett för att efter konserten njuta en stund i kaféet i Besökscentrum. Biljettlänk https://grimeton.entryevent.se/ticketshop/events/varbergs-lucia-pa-varldsarvet-grimeton

Världsarvet Grimeton uppmanar alla att dela och sprida Facebook-eventet och bjuda in alla sina vänner över hela världen.

- Vi tycker det är fantastiskt att kunna bjuda världen på något av det svenskaste vi har, säger Lena Bager, världsarvets kommunikatör. Världsarven är allas och ett viktigt syfte med dem är att jordens människor ska komma närmare varandra och förstå varandras kulturer bättre. Därför känns det så fint att kunna sända vårt lokala luciafirande från radiostationens hjärta, den vackra sändarsalen. Den vackraste musik får fylla rummet bland allt maskinellt här inne.

LIVE STREAM LÄNK

på World Heritage Grimetons Facebook-sida i detta Live Event.
https://www.facebook.com/events/363995985997065/?ref=newsfeed

Julia Hedblom och Elina Sjöwall, har tidigare medverkat själva i luciatåget, nu driver det projektet. Här möter de Världsarvet Grimeton Radiostations Maja Parmler för att planera eventet i Sändarsalen från 1924.

Julia Hedblom och Elina Sjöwall, har tidigare medverkat själva i luciatåget, nu driver det projektet. Här möter de Världsarvet Grimeton Radiostations Maja Parmler för att planera eventet i Sändarsalen från 1924. (Foto Grimeton)


Om ...

World Heritage Grimeton Radio Station För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexanderson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då, var att hans uppfinning skulle bana vägen för det trådlösa samhällets framväxt. Tekniken installerades på nio platser runt om i världen, bland annat på den svenska västkusten i Grimeton. Nu kunde svensken skicka ett telegram till USA på under 20 minuter, vilket tidigare tagit flera veckor. Något som inte minst kom att påverka handelsförbindelserna mellan de båda kontinenterna. 2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också vad den tekniskt sätt möjliggjort för oss människor. Idag är trådlös teknik något som vi alla nyttjar och ibland tar för givet, vilket inte hade varit möjligt utan framsteg som det vi kan bevittna i Grimeton.


Kontaktpersoner

Lena Bager
Kommunikation & PR Världsarvet Grimeton
Lena Bager
Elina Sjöwall
Projektledare Varbergs Lucia
Julia Hedblom
Projektledare Varbergs Lucia