2024-06-18 19:11Pressmeddelande

Grimeton Radiostation 20 år som världsarv - bjuder in till aktiviteter och får Världsarvsrunda på cykel

Världsarvsrundan är en av Varbergs cykelrundor i appen där man har hjälp av en karta hela vägen. Från och med juli får den sitt nya namn.Världsarvsrundan är en av Varbergs cykelrundor i appen där man har hjälp av en karta hela vägen. Från och med juli får den sitt nya namn.

I början av juli är det exakt 20 år sedan UNESCOs generalkonferens beslutade att  Grimeton Radiostation är så unik att den skulle in på världsarvslistan för att bevara de universella värdena för alltid, att jämföra med samma status som antika monument och enorma naturformationer världen över. Därför uppmärksammar man 20-årsdagen med nästan en hel veckas aktiviteter i Grimeton och där Varbergs kommun uppmärksammar genom att döpa om en av Varbergs digitala cykelrundor.

Det är 20 år sedan UNESCO upptog Världsarvet Grimeton till världsarv för dess unika världen, värda att bevara för all framtid.

Det är 20 år sedan UNESCO upptog Grimeton Radiostation till världsarv för dess unika världen, värda att bevara för all framtid.

En av cykelrundorna i VisitVarberg-appen får nytt namn, Världsarvsrundan. Nu kan fler ta en trygg och härlig tur på hjul till världens bästa plats för trådlös kommunikation. 

- Vi vill absolut vara med och lyfta fram vårt fantastiska världsarv som är ett landmärke för alla som passerar genom kommunen eller lever sitt liv här, säger Carolina Arvidsson, projektkoordinator för appen på Näringsliv- och destinationskontoret på Varbergs kommun.

- VisitVarberg-appen som vi har lanserat för att göra det lätt för både varbergare och besökare att uppleva kommunen med cykel. Där finns flera härliga cykelrundor varav en är en trevlig runda från Varberg och ut mot Världsarvet Grimetons väldiga antenntorn och besöksmål. När nu vi haft ett världsarv i 20 år tycker vi det är på sin plats vi ger Östra Rundan namnet Världsarvsrundan, tillägger Carolina Arvidsson.

Grimeton Radiostation skrevs in på UNESCOs Världsarvslista 2024

Grimeton Radiostation skrevs in på UNESCOs Världsarvslista 2024

Världsarvsprogram med måleri 2-7 juli

Födelsedagen som världsarv är beslutsdagen på generalkonferensen i Suzhou, Kina, den 2 juli 2004, men registreringen hos UNESCO gjordes officiellt den 7 juli 2004. Därför kommer man att ha sex dagars världsarvsfokus från 2-7 juli i Besökscentrum, där barn och familjer är välkomna till ett långbord fyllt av färgpennor, papper och inspirationsbilder. Här kan man slå sig ner och måla sina drömmars världsarv, det mest spännande världsarvet de hittills besökt eller kanske en plats de tycker borde utses till världsarv.

- Vi kommer att duka upp till världsarvsmåleri i kaféet med världens finaste utsikt och hoppas att många kommer för att måla sin version av Taj Majal, Egyptens pyramider, Laponia, Höga Kusten, kanske Kinesiska muren eller annat. Man har ju idag 1199 världsarv att välja på, förutom sina egna drömmars, säger Maja Parmler, besöksansvarig på Världsarvet Grimeton.

Under födelsedagarna är det också möjlighet att ta del av de dagliga visningarna eller besöka utställningen och Sändarsalen på egen hand. Torsdagen den 4 juli ges Teknisk visning med sändarstart.
 
I entrébiljetten ingår Grimeton Academys aktiviteter Signalspaning, Sabotaget och Kontrollen. Alla dagar kl 10-17 har Besökscentrum öppet med kafé och biljettförsäljning. Årets stora smakliga nyhet, den Televerksorange Matbyssjan håller också öppet och serverar Churros inspirerade av radiostationer globalt.
 
Påsk på Grimeton - premiär för Matbyssjan som serverar nyfriterade churros med kopplingar till historiska radiostationer som Grimeton varit i kontakt med.

Matbyssjan serverar nyfriterade churros med kopplingar till historiska radiostationer som Grimeton Radiostation varit i kontakt med. Eiffeltower, Babice, Long Island och Kahuku.

Under lördagen den 6 juli är det också dags för den allra första av sommarens guidade tornklättringar, Övning Falköga, för den som vill utmana sig lite extra och uppleva världsarvet från ovan, med tornfalkarna seglande nedanför sig. 

Klättringar med guide är sommarens höjdare.

Klättringar med guide är sommarens höjdare. Första tillfället är lördagen den 6 juli, under veckan då man firar 20 år som världsarv.

Mer att läsa om utnämningen till världsarv och de unika värdena:
Om världsarvet Grimeton | Grimeton

20 år som världsarv - 2-7 juli 2024
Hela programmet 

Mer om Visit Varbergs-appen
Visit Varberg appen | Visit Varberg



Om ...

Världsarvet Grimeton Radiostation

För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexanderson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då, var att hans uppfinning skulle bana vägen för det trådlösa samhällets framväxt. Tekniken installerades på nio platser runt om i världen, bland annat på den svenska västkusten i Grimeton. Nu kunde svensken skicka ett telegram till USA på under 20 minuter, till skillnad från brev som tog flera veckor. Något som inte minst kom att påverka handelsförbindelserna mellan de båda kontinenterna.

2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också vad den tekniskt sätt möjliggjort för oss människor. Idag är trådlös teknik något som vi alla nyttjar och ibland tar för givet, vilket inte hade varit möjligt utan framsteg likt det vi kan bevittna i Grimeton. Världens bästa plats för att uppleva trådlös kommunikation. Ett världsarv med global räckvidd.


Kontaktpersoner

Lena Bager
Kommunikation & PR Världsarvet Grimeton
Lena Bager