2020-04-29 07:00Pressmeddelande

Skeppsviken tecknar avtal med Universeum avseende visualiseringsdom och världsunikt visualiseringslabb

null

Som ett led i Universeums storsatsning på digitalisering, visualisering och artificiell intelligens expanderas lokalerna, kronan på verket i utbyggnaden består av en sfärisk visualiseringsdom. Universeum är också först i världen med att bygga ett publikt visualiseringslabb, där människor kommer få utforska och förstå vetenskapliga data med hjälp av den allra senaste visualiseringstekniken.

Den stora sfären, strax under 30 meter i diameter, ska rymma den nya visualiseringsdomen med plats för ca 150 personer. Projektioner på den invändiga, krökta ytan kommer omge och omsluta betraktaren och ta dem till platser som annars hade varit dolda. Vetenskaplig visualisering är en enorm möjlighet att göra komplex forskning tillgänglig för alla.

Arkitekt är även denna gång Wingårdhs som redan för 20 år sedan ritade Universeums huvudbyggnad. Även nu blir trä ett tongivande material där även själva domen kommer byggas i trä.

– Vi är mycket imponerade över det gedigna förarbete Skeppsviken har gjort. Det ligger stor kraft och kunskap bakom deras anbud och de har hittat ingångar och lösningar vi själva inte sett. När Universeum nu tar ännu ett steg på vår utvecklingsresa mot nästa generation vetenskapscenter blir Skeppsviken en avgörande pusselbit, säger Carina Halvord, VD på Universeum.

I visualiseringslabbet får besökarna använda och utforska hur visualiseringsteknik kan att lösa utmaningar i Sverige och världen. Innehållet bygger på verkliga tvärvetenskapliga data och visualiseras med den senaste tekniken. Exempel på ämnen som kommer kunna visualiseras är rymden, stadsutveckling, klimatförändringar, global resursfördelning och mycket mer.

- Jag är oerhört glad och stolt över att börja samarbeta med Universeum och uppföra detta komplexa och utmanande landmärke. Vi har tidigare arbetat i området och det känns inspirerande att åter igen verka i denna del av Göteborg. Vi är smickrade att bli utvalda att uppföra denna unika byggnad, säger Peter Carlzon Arbetschef, Skeppsviken Bygg i Göteborg AB.

- Det är en spektakulär byggnad för en spektakulär verksamhet, byggnadsmässigt och för våra kommande generationers lärande. Vi delar Universeums nyfikenhet och inspireras av det genuina engagemanget att sprida kunskap. I dessa tider är det dessutom otroligt roligt att komma igång med en sådant här positivt projekt med stort fokus på hållbarhet, säger Davor Sinik, VD Skeppsviken Bygg i Göteborg AB.

Projektet startar omgående med projektering och beräknas stå klart i slutet av 2021.

För frågor kring projektet, kontakta:

Peter Carlzon, Arbetschef
010-498 42 61

Davor Sinik, VD
010-498 42 46


Om Skeppsviken Bygg & Fastighet AB

Skeppsviken Bygg & Fastighet AB är en mellanstor bygg- och förvaltningskoncern som även arbetar med projektutveckling. Vi utgår från Skövde och Göteborg och verkar i hela Västsverige. Vår verksamhet är en ständig resa mot platser där människor och företag kan trivas och utvecklas. Följ med oss på vägen dit!​


Kontaktpersoner

Max Larsson
Projektledare
Max Larsson
Malte Larsson
Projektledare/Förvaltare
Malte Larsson
Peter Carlzon
Arbetschef
Peter Carlzon
Nikola Jovetic
Arbetschef
Nikola Jovetic
Martin Larsson
Koncernchef
Martin Larsson
VD Skeppsviken Fastighets AB
Peter Lennartsson
VD Skeppsviken Bygg i Skövde AB
Peter Lennartsson
Davor Sinik
VD Skeppsviken Bygg i Göteborg AB
Davor Sinik