2025-01-09 09:49Bloggpost

Följ med till ett styrkelyft i Lidköping – Skeppsviken bygger med protein som bas

Från Lantmännens nya fabrik Ärta ska 7 000 ton proteinpulver utlevereras varje årFrån Lantmännens nya fabrik Ärta ska 7 000 ton proteinpulver utlevereras varje år

Har du tänkt på hur fantastiska gula ärtor är? Fulla av protein – faktiskt lika mycket som kött och fisk – och dessutom klimatsmarta. Att odla ärtor i Sverige är resurssnålt och skonsamt för miljön, särskilt om vi äter dem direkt istället för att använda dem som djurfoder. Med en växande befolkning och ett skriande behov av hållbara proteinkällor är baljväxter som ärtor en viktig pusselbit i framtidens matproduktion.

Men vad har ärtor med ett byggföretag som Skeppsviken att göra? Jo, i Lidköping bygger vi just nu en banbrytande ärtproteinfabrik åt Lantmännen Biorefineries, som ska förädla 40 000 ton svenskodlade ärtor årligen till 7 000 ton högkvalitativt proteinpulver – i princip utan restprodukter. Den nya fabriken har beviljats investeringsstöd från Naturvårdsverkets  Klimatklivet, ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Detta är en del av Sveriges satsning på växtbaserade proteiner och stärker självförsörjningen samtidigt som den bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion. Snacka om en klimatsmart investering!

Miljardprojekt av en ärtas storlek
Att bygga en anläggning av denna kaliber kräver förstås sin planering. Fabriken, som omfattar 6 000 kvadratmeter ny yta, är en investering på över 1 miljard kronor och blir en viktig del av Lantmännens framtidssatsning. Den avancerade processlinjen, som började planeras redan 2019, är anpassad för att utvinna olika nivåer av ärtprotein. Från helt smakfria pulver för shakes och bars, till protein med en balanserad beska för vegofärs och liknande produkter.
    När byggarbetet är klart i vissa planerade delar påbörjas installationen av processlinjen. Ritningar och förutsättningar för de olika delarna levereras löpande, vilket kräver att Skeppsviken hela tiden är på tå. Vi navigerar i nya handlingar och använder vår erfarenhet och flexibilitet för att lösa utmaningarna i nära dialog med kunden.
– Den här typen av rörliga och komplexa projekt passar oss perfekt – vi gillar att tänka nytt och ser utmaningar som en chans att utvecklas och göra ännu bättre ifrån oss, berättar Magnus Johansson, affärschef på Skeppsviken.

Lokalt och hållbart
Fabriken är inte bara ett tekniskt avancerat projekt, utan också en förebild för hållbarhet. Allt spill från processen – som skal och rester – används till foder eller biogasproduktion. Det här sluter kretsloppet och minskar miljöpåverkan.
Som lokal aktör ansvarar Skeppsviken för att säkerställa att byggprojektet genomförs på ett hållbart och effektivt sätt. Vi arbetar med minimalt spill, optimerade transporter och lokala underleverantörer.
– Vår erfarenhet av stora industriprojekt, som exempelvis Volvos gjuteri i Skövde och Metsä Tissues nya pappersfabrik i Mariestad gör att vi är väl förberedda för komplexa bygguppdrag av den här typen, säger Magnus Johansson. Under projektets gång kommer vi att sysselsätta cirka 60 personer på arbetsplatsen.
    Fabriken byggs flexibelt för att möta framtida behov. En rejäl grundläggning och genomtänkt design gör det möjligt att flytta tunga maskiner eller anpassa byggnaden utan större ombyggnationer. På så sätt förlängs anläggningens livscykel och gör fabriken till en långsiktig investering för Lantmännen och Lidköping.

Skaraborg – en region i framkant
Projektet stärker Lidköping som en central aktör inom hållbar industri och matproduktion. För lantbrukarna i regionen innebär satsningen också en tryggare framtid, med fler möjligheter att odla lönsamma grödor som gynnar både jordbruket och miljön. Lidköpings strategiska läge, med bra transportvägar via hamn och stora vägar, gör staden till en idealisk plats för denna typ av satsning.
    Med många andra stora industrisatsningar i Skaraborg – som Julas logistikcenter i Falköping, Metsä Tissues pappersfabrik samt Volvos batterifabrik – ser regionen en positiv utveckling. Och när väl även ärtfabriken står klar i början av 2026 och sedan börjar leverera ärtprotein under 2027, kommer Lidköping att stå som en ledande aktör i Sveriges satsning på hållbar matproduktion.
– Att få vara med och bygga framtiden tillsammans med Lantmännen, både för regionen och för vår planets hållbarhet, är något vi på Skeppsviken är väldigt stolta över, avslutar Skeppsvikens affärschef Magnus Johansson.

 

 



Om Skeppsviken Bygg & Fastighet AB

Skeppsviken Bygg & Fastighet AB är en mellanstor bygg- och förvaltningskoncern som även arbetar med projektutveckling. Vi utgår från Skövde och Göteborg och verkar i hela Västsverige. Vår verksamhet är en ständig resa mot platser där människor och företag kan trivas och utvecklas. Följ med oss på vägen dit!​


Kontaktpersoner

Peter Lennartsson
VD Skeppsviken Bygg i Skövde AB
Peter Lennartsson