2024-12-13 07:30Bloggpost

Följ med till ett bättre förr – Skeppsviken renoverar ett av Göteborgs äldsta trähus

Ett av Göteborgs äldsta trähus, Gilgalhuset i Gathenhielmska reservatet har renoverats från grund till tak.Ett av Göteborgs äldsta trähus, Gilgalhuset i Gathenhielmska reservatet har renoverats från grund till tak.

Att sopa saker under mattan är sällan en bra idé men att lyfta på den kan däremot avslöja en hel del. I ett av Göteborgs äldsta trähus, beläget i det historiska Gathenhielmska Reservatet, ledde en sådan upptäckt till ett omfattande renoveringsprojekt. Under en plastmatta på vinden hittades en allvarlig rötskada i timmerstommen – en skada som hade kunnat bli förödande om den inte upptäckts i tid.

 I ett pressmeddelande från december förra året berättade fastighetsägaren Higabs projektledare Thomas Sörquist om fyndet: 
– Upptäckten av skadan ledde till en omfattande insats där vi noggrant gick igenom hela träkonstruktionen. Vi kallade in antikvarier och timmermän för att säkerställa att varje steg i renoveringen skulle bli korrekt utfört enligt historiska byggtraditioner.

Från grund till tak
För oss på Skeppsviken som är byggentreprenör i projektet, har 1700-talshuset varit ett unikt uppdrag fyllt av både utmaningar och goda erfarenheter. Ett omfattande renoveringsbehov har efter hand uppdagats och kommit att gälla hela byggnaden från grund till tak. Huset har under åren utsatts för renoveringar innan Higab tog över som ägare, där fel material använts, bland annat plast och betong, material som samlar och kapslar in fukt – förödande för ett gammalt hus.

– Gamla hus är organiska och träkonstruktionen behöver kunna andas, förklarar Joacim Johansson, arbetsledare på Skeppsviken. Vi har nu använt originalmaterial som rödtjära för exteriören och en ångbroms som fuktspärr för att skapa en naturlig luftgenomströmning, avgörande för trähusets hälsa. Alla uttjänta delar har ersatts med noggrant utvalda, naturliga material.

Timmerstock för timmerstock har varsamt bytts ut.Timmerstock för timmerstock har varsamt bytts ut

Ett bättre-förr att använda idag
Renoveringen av ett kulturminne kräver respekt för historiska byggmetoder och material, men också en förmåga att möta moderna krav på säkerhet och funktion. Med hjälp av byggnadsantikvarier från Antiquum och stadsbyggnadsförvaltningens konstruktörer har arbetet genomförts enligt de gamla teknikerna.
– Vi har hittat material som dagens byggindustri knappt känner till men som ofta är både bättre och billigare, berättar Joacim.

För att bevara byggnadens ursprungliga karaktär har Skeppsvikens team arbetat tätt med Högfurans specialister inom historiskt byggande. Murstocken har plockats ner och byggts upp sten för sten med en del återbrukat material som ersättare för uttjänta stenar. Med varsam teknik har skadade liggande stockar bytts ut sektionsvis, ett tidskrävande och noggrant arbete. Inne i huset har väggarna lerklinats med ett sista lager pigmenterad lera och trägolven är justerade och renoverade med nytt, gediget trä. Lager av gamla tapeter har bevarats för att bibehålla husets antika värde. Varje list och trädetalj är handhyvlad eller handslagen för att behålla autenticiteten.
– Våra erfarna snickare har i och med projektet ytterligare fördjupat sin kunskap om byggnadsvård, säger Joacim Johansson. Det har varit inspirerande att arbeta med ett engagerat team och viktig specialistkunskap från antikvarier, konstruktör och timmermän.

Specialiserade timmermän handhyvlar enligt gammal tradition.Specialiserade timmermän handhyvlar enligt gammal tradition

I väggarna hittades gamla segeldukar som användes som isolering – en påminnelse om att tidigare boende i området ofta arbetade till sjöss. Timret i byggnaden tros komma från fartyg, och huset står på en stengrund av natursten. En tillbyggnad från tidigt 1900-tal hade dock flyttat sig och krävde en ny gjuten grund, där det gamla stolpverket kunde återanvändas. I denna del har även moderna våtrum, såsom badrum, installerats.

Långsamma respektfulla steg
Med bara ett par månader kvar till slutförandet pågår nu invändiga arbeten såsom spackling, målning, lerklining och listmontering. Dränering har utförts runt huset med särskilda betongrännor som leder dagvattnet ut ur området eftersom Gathenhielmska saknar ett modernt regnvattenledningssystem. Här gjuts därför rännor utmed hela Pölgatan, som för vattnet vidare till stadens dagvattensystem.

Projektet har krävt flexibilitet från alla inblandade och i takt med att byggnaden avslöjat sina hemligheter har alla inblandade löst nya utmaningar. Higabs förståelse för kulturvård och byggnadens unika behov har varit avgörande och alla moment har genomförts långsamt och metodiskt för att säkerställa att arbetet blir rätt utfört.
– När man renoverar en byggnad med historia är det viktigare att det blir rätt än att det går snabbt, förklarar Joacim. Hela huset har i princip byggts upp igen från grunden och varje steg har tagits med en djup respekt för dess kulturhistoriska värde.

Den murade spiskåpan runt vedspisen putsas upp till forntida glans.Den murade spiskåpan runt vedspisen putsas upp till forntida glans

En gammal själ möter framtiden
Denna renovering är en hyllning till traditionella byggmetoder och en påminnelse om vikten av att bevara vårt kulturarv. Gamla hus lär oss mycket som kan vara värdefullt i framtida projekt. Att arbeta tillsammans med Högfurans kunniga timmermän och andra specialister har varit en ära för Skeppsviken. De erfarenheter och kontakter som skapats under projektet kommer att leva kvar.

Vid årsskiftet förväntas projektet vara klart och huset på Pölgatan kan då välkomna framtiden med sin gamla själ bevarad. Skeppsviken ser stolt tillbaka på ett unikt projekt som med hjälp av gamla hantverkskunskaper skapat något hållbart för framtiden och krävde både precision och omsorg.

– Gamla miljöer tillför mycket till en stadsbild och att bevara metoder och material lär oss mycket även för framtiden, avslutar Joacim Johansson.

Läs mer om Gilgalhuset:
https://www.higab.se/nyhetsarkiv/pressmeddelande-varje-detalj-raknas-nar-1700-talshem-far-nytt-liv/



Om Skeppsviken Bygg & Fastighet AB

Skeppsviken Bygg & Fastighet AB är en mellanstor bygg- och förvaltningskoncern som även arbetar med projektutveckling. Vi utgår från Skövde och Göteborg och verkar i hela Västsverige. Vår verksamhet är en ständig resa mot platser där människor och företag kan trivas och utvecklas. Följ med oss på vägen dit!​


Kontaktpersoner

Markus Nieroth
Byggservicechef
Markus Nieroth