2019-05-27 09:45Pressmeddelande

420 meter som tar Skellefteå in i framtiden

FV: Maria Marklund, Kommunalråd Skellefteå Kommun, Mikael Engström Site Manager NCC, Johan Sundelin Vice Ordförande Skellefteå AirportFV: Maria Marklund, Kommunalråd Skellefteå Kommun, Mikael Engström Site Manager NCC, Johan Sundelin Vice Ordförande Skellefteå Airport

Just nu pågår arbetet med att förlänga Skellefteå Airports rullbana med 420 meter. När den förlängda rullbanan tas i bruk i början av september kommer den att nå 2520 meter och göra det möjligt att ta emot både miljövänligare plan och större flygplan som når nya destinationer.

- Skellefteå Airport är en jetmotor för regionens utveckling och en integrerad del av den ekonomiska framgången i norra Sverige. Med kapacitet att ta emot större plan och fler resenärer ökar våra chanser att lyfta hela Norrland och Swedish Lapland, säger Robert Lindberg, vd, Skellefteå Airport.

Den strategiska inriktningen att förlänga rullbanan togs redan 2015 i samband med Skellefteå Airports matsterplan togs fram. I den stod det klart att en längre rullbana skulle göra det möjligt för turoperatörer att sätta in flygplan som klarar av att flyga interkontinental trafik, en viktig komponent för Skellefteå-regionens utveckling. Som ett direkt resultat av beslutet att förlänga rullbanan meddelade TUI att de hade för avsikt att flyga direktcharter till Thailand från Skellefteå och den 17 januari 2020 lyfter TUI Airways nya Boeing 787 Dreamliner mot Krabi, Thailand från Skellefteå Airport.

Den förlängda rullbanan innebär även att flygplan som inte kan bromsa med sina motorer och därmed kräver längre landningssträcka kommer att kunna landa året runt på Skellefteå Airport. Detta öppnar för utökade möjligheter men också miljövinster.

Arbete med att förlänga banan, som påbörjades i april, sker i den östra banänden och är uppdelad i två faser, markarbete och beläggningsarbete. Trots hårda krav på flygsäkerhet i samband med arbete på rullbanan kommer projektet inte att påverka flygtrafiken från Skellefteå Airport. Under markarbetsfasen anpassar entreprenören NCC sitt arbete efter flygets tidtabell. Arbete under beläggningsfasen, som även innefattar ny beläggning av nuvarande rullbanas slitlager, i huvudsak kommer utföras nattetid när det inte är någon flygtrafik. I samband med förlängning uppdateras även flygplatsens ILS (instrument landing system) och viss meterologiutrustning.


Om Skellefteå Airport AB

Skellefteå Airport är Västerbottens näst största flygplats med ett strategiskt läge mellan Luleå och Umeå. Flygplatsen ägs av Skellefteå Kommun och har cirka 400 000 resenärer per år. Flygplatsen erbjuder reguljärflyg med avgångar till Arlanda och Malaga. Chartertrafik erbjuds till Gran Canaria, Mallorca, Rhodos, Kreta, Österrike, Nederländerna; Zakynthos samt Kroatien.