2021-05-21 04:05Pressmeddelande

SISAB vinnare av Stora Inneklimatspriset

AI-styrda driftsystem i Stockholms skolor prisas. Det är SISAB:s system SOLIDA som kniper förstaplatsen och vinner den tjugonde upplagan av Stora Inneklimatpriset.

– Jag är jättestolt. Med SOLIDA har vi skapat ett bättre inneklimat för alla våra barn. Det här priset sporrar oss ytterligare till fortsatt teknisk utveckling, säger Niklas Dalgrip, chef för SISAB:s driftavdelning.

SOLIDA analysera data som samlas in i realtid och optimerar styrningen av värme och luftflöden i SISAB:s fastigheter. SOLIDA ger SISAB möjligheten att skapa ett jämnare inomhusklimat och öka trivselfaktorn samtidigt som driften blir mer energieffektiv. Varje dag analyseras över 180 000 händelser av SOLIDA. Systemet lär, förbättras och föreslår åtgärder.

– Stort tack och ärofyllt med tanke på övriga nominerade och deras fantastiska lösningar. SOLIDA har länge känts unikt och det märker vi inte minst i det stora intresset från omvärlden. Antar att intresset ökar nu och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Alla kloka idéer som bidrar till förbättrade utbildningsmiljöer förtjänas att delas, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

Tisdag 25 maj arrangeras SISAB Forum och denna gång med fokus på SOLIDA. Läs mer och anmäl dig här.

SISAB vinner Stora Inneklimatpriset med motiveringen:

Till vinnare av 2020 års Stora Inneklimatpris har juryn utsett Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) för utvecklingen av AI-driftsystemet SOLIDA. Systemet mäter inneklimatfaktorer och analyserar driften med hjälp av en digital tvilling till den aktuella skolfastigheten. SOLIDA ger indata till fastighetens styrsystem varvid driften optimeras kontinuerligt. Systemet har prövats i ett flertal av SISABs fastigheter och dess positiva effekter har då dokumenterats. SOLIDA bidrar till bättre inomhusklimat, minskat antal felanmälningar, lägre energianvändning och minskade kostnader. SOLIDA utgör en innovativ kombination av mätteknik och teoretisk modellering som redan visat sin potential att komma till praktisk nytta.

Övriga nominerade till Stora Inneklimatpriset var:

• Airthings - Wave Plus/Airthings for business

• Locum/Aera-IAQ AB- Automatiserad OVK

• Lindinvent - LINDINSCHOOL

Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och Miljötekniska Föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen.Om SISAB

SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, är ett kommunalt bolag inom koncernen Stockholm Stadshus AB. Vår målsättning är att erbjuda utbildningsmiljöer med kvalitet, sund ekonomi och långsiktig miljöhänsyn. Bolaget äger 600 förskolor, grundskolor och gymnasier i Stockholm, från Kista i norr till Farsta i söder. Totalt äger och förvaltar SISAB cirka 1,8 miljoner kvadratmeter, där mer än 200 000 människor vistas dagligen.

Kontaktpersoner

Kommunikationschef
Thomas Pella Bergsell