2021-06-17 08:30Pressmeddelande

SISAB rustar upp Åsö basketplan i samarbete med SNS

Nu rustar SISAB upp Åsögymnasiums basketplan tillsammans med SNS.Nu rustar SISAB upp Åsögymnasiums basketplan tillsammans med SNS.

Åsö gymnasiums skolgård, eller Åsö torg, är en av Stockholms mest urbana platser. Nu inleder SISAB ett unikt samarbete med livsstilsvarumärket SNS. Tillsammans inleder vi nu en upprustning av skolgården som ska bidra till ökad rörelse bland unga, mer liv och rörelse på platsen och inte minst en tryggare stadsmiljö. SNS sponsrar genom att driva den kreativa processen kring basketplanens utformning och betalar en del av nya basketplanen. 

– Att SISAB, som kommunalt fastighetsbolag, kan utveckla utbildningsmiljöerna tillsammans med näringslivet är fantastiskt roligt. Det skapar möjligheter att investera och utveckla staden på ett nytt sätt som vi inte har gjort tidigare, Claes Magnusson, vd SISAB.

– Utan Södermalm skulle SNS inte vara vad det är idag. Jag växte upp i utkanten av Stockholm och hittade min gemenskap genom basket. Planen på Åsö var en naturlig samlingsplats för alla från hela stan. Därför känns det viktigt att vara med i det här projektet, och att få göra det tillsammans med Jordan Brand gör det extra roligt, säger Erik Fagerlind, creative director och medgrundare av SNS.

Inkluderande designprocess

Eftersom torget i första hand är en skolgård har barnens perspektiv varit viktigt i utvecklingen. Löpande dialog kring platsens utveckling har förts med skolans verksamheter. Under vintern 2020/2021 har ungdomar från skolan och olika basketföreningar bidragit i designprocessen. Ungdomarnas egna visioner har inspirerat utformningen av den nya basketplanen.

Utveckling i etapper

Utvecklingen av Åsö gymnasiums skolgård sker i etapper. Första etappen omfattar basketplanen, anläggning av en boulebana och nya sittytor. Exakt vad kommande etapper omfattar är inte beslutat och beror lite på vilka samarbetspartners som vill delta.

– Vi får se hur det utvecklar sig. Men det vore spännande att göra platsen mer uppkopplad. Vi har redan idag fiber framdraget så det finns alla möjligheter att skapa lösningar inom internet of things på platsen. Vår utgångspunkt är att det ska skapa värde för skolans verksamhet och stockholmarna – sen är det bara fantasin som sätter gränser, säger Jacob Landin, projektledare SISAB.

Block party den 14 augusti

Den upprustade basketplanen invigs med ett block party lördagen den 14 augusti – precis före skolstarten. Med basketturnering, livemusik och invigningstal av stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) blir det en folkfest om läget då tillåter.


Om SISAB

SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, är ett kommunalt bolag inom koncernen Stockholm Stadshus AB. Vår målsättning är att erbjuda utbildningsmiljöer med kvalitet, sund ekonomi och långsiktig miljöhänsyn. Bolaget äger 600 förskolor, grundskolor och gymnasier i Stockholm, från Kista i norr till Farsta i söder. Totalt äger och förvaltar SISAB cirka 1,8 miljoner kvadratmeter, där mer än 200 000 människor vistas dagligen.