2021-10-18 06:05Pressmeddelande

Närbild av tre skolprojekt

Filmning av Johan SkytteskolanFilmteamet fångar tillbygganden av Johan Skytteskolan

Filmfestival med arkitektoniskt fokus på skolbyggnader blir det när SISAB ställer om sin populära projektkavalkad för andra året. Som vanligt är arkitekturbranschen inbjuden.

– Vi har världens viktigaste hyresgäster i våra fastigheter och all återkoppling vi kan få på våra projekt och skolbyggnader är värdefull. Projektkavalkaden och alla deltagande arkitekter hjälper SISAB att utvecklas, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

Årets projektkavalkad ställer om till en filmfestival 18 – 22 oktober där tre filmer fokuserar på tre färdiga skolprojekt. Producent till filmerna är hyllade reportageserien K-märkts Staffan Bengtsson.

– I år tittar vi på en prisad nybyggd förskola men också två skolor där befintliga byggnader kompletterats med nya. Där gammalt bokstavligen möter nytt. Helt i SISAB:s linje med att bygga utbildningsmiljöer som ska fortsätta att hålla för flera generationer framöver, säger projektkavalkadens initiativtagare Anni Björkskog, arkitekt på SISAB.

Det är sjätte gången som projektkavalkaden anordnas och andra året i en digital form. Målet är som tidigare att presentera projekt för branschen och lära av varandra.

I filmerna får vi möta arkitekterna bakom byggnaderna och ta del av deras spännande lösningar. Alla filmer (7 minuter vardera) kommer att länkas från sisab.se med start 18 oktober.

SISAB firar också i år 30 år som skolfastighetsbolag. Ingen ålder om vi jämför med hur länge många av våra fastigheter tagit emot stadens unga elever. Men som filmerna visar, nytt och gammalt går hand i hand. 

Årets projekt som presenteras på projektkavalkaden 18 – 22 oktober är:

Johan Skytteskolan
Arkitekt: Stadion arkitekter
Landskap: Liljewall arkitekter
Foto: Stadion Arkitekter

En tillbyggnad med matsal, kök och hemvister intill den klassiska skolbyggnaden i Älvsjös villakvarter.

Förskolan Röda tråden
Arkitekt: Visbyark
Landskap: AFRY
Konstnär: Anna Ådahl, Den röda tråden, Stockholm konst
Foto: Mattias Södermark/SISAB

Med sin prisade och uppseendeväckande konst, inspirerad av den röda tråden i klassiska sagan Historien om någon, sticker förskolan ut bland bostadshusen i Farsta.

Sturebyskolan
Arkitekt: Stadion arkitekter
Landskap: PE Teknik & Arkitektur
Foto: Anni Björkskog/SISAB

En tillbyggnad med släktskap till SISAB:s övriga konceptförskolor. Här har SISAB och arkitekterna tagit det framgångsrika konceptet och anpassat det till Sturebyskolans behov och miljö.

 Om SISAB

SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, är ett kommunalt bolag inom koncernen Stockholm Stadshus AB. Vår målsättning är att erbjuda utbildningsmiljöer med kvalitet, sund ekonomi och långsiktig miljöhänsyn. Bolaget äger 600 förskolor, grundskolor och gymnasier i Stockholm, från Kista i norr till Farsta i söder. Totalt äger och förvaltar SISAB cirka 1,8 miljoner kvadratmeter, där mer än 200 000 människor vistas dagligen.

Kontaktpersoner

Kommunikationschef
Thomas Pella Bergsell