En helt kemikaliefri inomhusmiljö är omöjlig att nå. Däremot kan man arbeta kemikaliesmart och försöka begränsa antalet skadliga ämnen så långt det går. En ny forskningsrapport visar att kemikaliesmarta åtgärder lönat sig i förskolor.
SISAB har under flera år arbetat för att minska mängden skadliga kemikalier i förskolor och skolor genom sina egna miljöstyrningsrutiner, där Byggvarubedömningen används som ett verktyg för kemikaliesmarta val av byggmaterial.
– Det är verkligen glädjande och ett bevis på att våra krav på kemikaliesmarta materialval har gett önskat resultat. När vi blir fler och fler som ställer krav så ser vi också att det sätter press på tillverkarna så att de tar fram nya och bättre produkter, säger Ulrika Broman, hållbarhetsstrateg på SISAB.
Det sammanlagda arbetet har alltså gett resultat, forskarnas mätningar på förskolan visar att de tillståndspliktiga ftalaterna förekommer i ytterst låga halter. Ftalater är en grupp ämnen som används som mjukgörare och som ofta finns i plast- och gummiprodukter.
– Vi har kartlagt olika ämnen som finns i luft, i damm och i material från framförallt golv och mattor, säger Sarka Langer, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Bakom pilotstudien ”Kemikaliesmarta åtgärder i förskola” står IVL Svenska Miljöinstitutet som samarbetat med SISAB, Miljöförvaltningen i Stockholms stad och Stockholms Universitet. Tre olika förskolor ingår i studien, och den nu publicerade rapporten handlar om den nybyggda förskolan Hovet vid Liljeholmen. Provtagningar och analyser har gjorts av skadliga ämnen som kan spridas från bland annat golvmattor.
Hela rapporten finns utlagd på IVL:s hemsida: http://www.ivl.se/sidor/publikationer/publikation.html?id=5472
Jacob Landin
Kommunikationchef
076-1246271
jacob.landin@sisab.se
Skolfastigheter i Stockholm AB är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Vår målsättning är att erbjuda sunda, trevliga och ändamålsenliga utbildningsmiljöer.