2020-05-29 10:30Pressmeddelande

Bobergsskolan vinnare av årets Skol- och förskolebyggnad 2020

Exteriör av Bobergsskolan. Vinnaren av årets Skol- och förskolebyggnad 2020. Fotograf Mattias Hamren.Exteriör av Bobergsskolan. Vinnaren av årets Skol- och förskolebyggnad 2020. Fotograf Mattias Hamren.

Bobergsskolan kammar hem vinsten för Årets skol- och förskolebyggnad 2020. Priset delas ut av Nohrcon och i hård konkurrens med tre andra uppseendeväckande projekt i Sverige.
– Hedrande och glädjande att arkitekturen för skolor och förskolor har fått ett sådant lyft och att det uppmärksammas. SISAB har länge arbetat för att skapa bästa möjliga utbildningsmiljöer för Stockholms unga, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

Projektet för byggnationen av den helt nya skolan startades 2013 och invigdes tillsammans med 430 nya elever höstterminen 2019. Bobergsskolan bildar en ny årsring i Norra Djurgårdsstaden som representerar en tydligt samtida arkitektur samtidigt som den på ett vackert sätt harmoniserar med befintlig bebyggelse i gasverksområdet.

– Jag är verkligen glad över att Bobergsskolan får denna utmärkelse. Projektet har varit både komplext och utmanande och det är tack vare alla inblandades engagemang som resultatet har blivit så bra. Det är ett pris som många ska känna sig stolta över, säger Susanne Herold, projektansvarig på SISAB från start till mål.

Bobergsskolan, ritad av Max Arkitekter, är harmoniskt inplacerad i gasverksområdets tegel, granit och gasklockor, omgiven av vacker arkitektur med bland annat det över 100 år gamla gasverket ritat av Ferdinand Boberg. Skolbyggnaden har en enkel form klädd i variationsrikt tegel. Den består av tre separata byggnadskroppar, med en fjärde som döljer sig under skolgården och som binder ihop byggnaderna till en helhet.

Bobergsskolan öppnade höstterminen 2019 och har plats för 900 elever. Skolverksamheten i Bobergsskolan bedrivs av Stockholms stad.

Bobergsskolan är också med och tävlar om Årets Stockholmsbyggnad 2020.

Byggherre: SISAB
Arkitekt: Max Arkitekter
Landskap: Cedervall Arkitekter
Inredningsarkitekt: Caroline Olsson Arkitektur
Byggprojektledare: Strategia
Konstruktör: ELU
Entreprenör: Skanska
VVS, el, tele, säkerhet, energi samt 3d-laserscannar: Projektengagemang


Om SISAB

SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, är ett kommunalt bolag inom koncernen Stockholm Stadshus AB. Vår målsättning är att erbjuda utbildningsmiljöer med kvalitet, sund ekonomi och långsiktig miljöhänsyn. Bolaget äger 600 förskolor, grundskolor och gymnasier i Stockholm, från Kista i norr till Farsta i söder. Totalt äger och förvaltar SISAB cirka 1,8 miljoner kvadratmeter, där mer än 200 000 människor vistas dagligen.