2020-05-13 06:10Pressmeddelande

Sommarens ”loppistrend” – fynda hemma och hos vänner

Sommarens höjdpunkt för många är alla loppisar, sommarauktioner, marknader och gårdsauktioner runt om i landet. I tider som dessa rapporteras det på löpande band om inställda loppisar över hela Sverige. För de som längtar efter att fynda är det istället en bra idé att hålla utkik hemma - värderingsexperten Lie Lundberg flaggar för att många faktiskt har värdefulla saker hemma utan att veta om det.

Våren har för många inneburit mer tid hemma än vanligt. Dessutom är våren och långhelgerna för många också synonymt med storrensning. Dessa bortsorterade prylar kan dessutom tillföra lite extra slantar i kassan.

- Många av våra gamla prylar som vi samlar på oss har faktiskt ett högre värde än man kan tro. Den där porslinskatten eller vasen som du ärvt av farmor, leksaker från din barndom eller till och med gamla tv-spel och konsoler kan vara värda tusenlappar. Det finns verkligen gömda skatter i vår egna hem, säger Lie Lundberg, värderingsexpert på Sefina Pantbank.

För många är våren och sommaren också synonymt med loppisar och att åka runt och fynda över hela Sverige, en härlig tradition som med stor sannolikhet får vänta till nästa år. Sommaren 2020 ser istället ut att bli året då man får fynda i sitt eget hem, eller hos vänner och familj.

- I sommar får vi fynda på lite nya sätt. Kanske kan man anordna en mindre trädgårdsloppis för sina grannar där alla ställer ut sådant som man hittat hemma och byter med varandra. Eller varför inte använda familjechatten för att byta prylar med varandra? Det finns massor av kreativa sätt som vi kan fynda på utan att behöva träffa varandra eller utsätta oss för risker.

Fem tips från värderingsexperten inför sommarens ”loppisar”:

1. Gör din research.
Hittar du gamla porslinsfiguriner eller porslin? Kolla efter märkningar av olika slag – de går ofta att googla fram. Mycket av det som har ett värde har någon typ av märkning eller är bevarad i originalförpackning så det går ofta att själv kolla upp enkelt.

2. Guld och smycken.
Hittar du guld och smycken som du inte längre vill ha? Guldet ligger fortfarande väldigt högt i pris om du vill sälja av nu, men det är också en bra investering. Hittar du dessutom certifikat till klockan eller smycket så ökar värdet ännu mer.

3. Värdera.
Om du hittar något hemma som du ärvt eller är osäker på värdet så kan du alltid vända dig till en expert. Många pantbanker och auktionshus värderar både kostnadsfritt och digitalt.

4. Byteshandel
Byt bort sådant som du inte själv vill ha med vänner och familj. Kanske vill de ha den gamla äppellådan eller keramikvasen? På en loppis är det inte bara det mest värdefulla man är ute efter utan roliga små grejer som man aldrig hade hittat i butiker.

5. Köp saker som DU gillar
Slutligen – behåll bara sådant som du själv gillar! Det emotionella värdet är viktigare än andrahandsvärdet både när du rensar ut och fyndar från familj, vänner och på nätet.


Om Sefina Pantbank

Sefina Pantbank grundades 1884 och är Nordens största pantbank. Sefina står för ”Secure Finance”, vilket betyder säkra tillgångar. Affärsidén bygger på att låna ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Sefina Pantbank har över 100 medarbetare på tjugo kontor runtom i Sverige med huvudkontor i Stockholm.


Kontaktpersoner

Mathias Stjernlöf
Marknadschef
Mathias Stjernlöf
Lie Lundberg
värderingsexpert
Lie Lundberg