2021-01-22 13:39Pressmeddelande

Försäljningsrekord på pantbanken: Fler fyndar begagnat i oroliga tider

2020 har speglats av en allmän oro och svenskarna har hållit hårt i sina plånböcker. Det har rapporterats om en nedåtgående spiral för konsumtionen samtidigt som många butiker kämpat för sin överlevnad. Samtidigt har intresset för andrahandsmarknaden och investeringar i guld växt, och på Sefina Pantbank ökade försäljningen med 22 procent jämfört med 2019.

I oroliga tider är det inte helt ovanligt att man behöver få in de där extra kronor i hushållskassan och tar hjälp av ett mindre lån eller pantsättning. Men under pandemin har trenden snarare varit tvärtom – nylånen har minskat och försäljningen ökat. Under 2020 ökade försäljningen ordentligt på Sefina Pantbank, med en genomsnittlig försäljningsökning på mer än en miljon kronor i månaden jämfört med 2019.

- Vi hade inte alls förväntat oss att försäljningen skulle fortsätta ligga så högt, och till och med slå rekord, när pandemin var ett faktum. Många valde att investera i guld under 2020 eftersom guld överlag är en säker investering när det är oroligheter i världen. Köper man dessutom guld i form av ett smycke eller annat föremål så får man både en bra investering och ett användbart föremål, säger Jimmy Jonasson, försäljningschef på Sefina Pantbank.

Men det är inte bara att ha en säkerhet hemma i form av guld som gjort att försäljningen ökat. Intresset för andrahandsmarknaden har ökat de senaste åren i Sverige och fler tänker efter i sin konsumtion.

- Vi har blivit mer måna om att inte köpa lika mycket nyproducerat. Speciellt när det går att fynda samma prylar begagnat och oftast till ett bättre pris. Med undantag för vissa mer exklusiva klockor som snarare är mer värda vintage och som samlarobjekt än nytillverkade, säger Jimmy.


Om Sefina Pantbank

Sefina Pantbank grundades 1884 och är Nordens största pantbank. Sefina står för ”Secure Finance”, vilket betyder säkra tillgångar. Affärsidén bygger på att låna ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Sefina Pantbank har över 100 medarbetare på tjugo kontor runtom i Sverige med huvudkontor i Stockholm.


Kontaktpersoner

Mathias Stjernlöf
Marknadschef
Mathias Stjernlöf
Jimmy Jonasson
Försäljningschef & klockexpert
Jimmy Jonasson