2021-06-14 06:21Pressmeddelande

Tillväxtstiftelsen prisar Yalla Jönköping för sitt samhällsengagemang

Stipendiaterna Nabila Youkhanna och Johanna Bast står glada på en scen med diplom och blommor i famnen.Nabila Youkhanna och Johanna Basth, Yalla Jönköping

I april tidigare i år utlyste Tillväxtstiftelsen ett nytt stipendium med fokus på samhällsentreprenörskap. Efter en tuff urvalsprocess från ett stort antal ansökningar, var det Yalla Jönköping som fick ta emot stipendiet och 25.000 kronor. Priset delades ut på Science Parks digitala sommarfest den 9 juni.  Med på scen från Yalla Jönköping fanns Nabila Youkhanna och Johanna Basth.

Det känns fantastiskt roligt att få stipendiet! Vi vill jobba för ett socialt hållbart Jönköping. Vi vill minska utanförskap och hjälpa människor att få möjligheten att jobba utifrån sina egna förutsättningar, säger Johanna Basth, verksamhetsledare på Yalla Jönköping.

Juryns motivering:

Med ett stort hjärta som klappar för förändring brinner årets stipendiat för att hjälpa människor från utanförskap till integrering och ökad sysselsättning. Genom sitt sociala engagemang skapar verksamheten inte bara nya arbetstillfällen, utan bidrar även till att kvinnor i utanförskap får en plats i samhället. En plats som är anpassad för dem och som ger dem nytt självförtroende i livet. Verksamheten har stor potential att växa och förändra många kvinnors liv, forma morgondagens förebilder och ett mer socialt hållbart samhälle.

Nabila Youkhanna och Johanna Basth står glada med diplom och blommor framför betongvägg

På bilden: Nabila Youkhanna och Johanna Bast, anställd resp. verksamhetsledare på Yalla Jönköping

Ett kooperativt företag för och av kvinnor

Verksamheten bakom Yalla Jönköping föddes ur projektet ”Trappa upp” som drevs av Coompanion Jönköping mellan 2019 och januari 2021. Idag drivs Yalla Jönköping som en ideell förening och har nyligen kunnat anställa tre kvinnor till arbetsteamet. Föreningen erbjuder i dagsläget främst lokalvårdstjänster till företag men hoppas kunna utöka sina tjänster i takt med att fler kvinnor får möjlighet till anställning.

Nabila Youkhanna kom till Sverige från Syrien för sex år sedan. Hon är en av de kvinnor som fått ett jobb genom Yalla Jönköping och menar att de anställda är som systrar som arbetar tillsammans.

Yalla betyder mycket för mig! Jag får lära mig mycket och jag har fått ett jobb. Yalla hjälper många kvinnor, säger Nabila.

Yalla Jönköpings mission är att stödja människor från utanförskap till integrering och social gemenskap samt stärka huvudsakligen utrikesfödda kvinnors möjlighet till arbete och utbildning. De vill även skapa och driva mångkulturella platser för både fritid och sysselsättning. Visionen är ett socialt hållbart Jönköping, där kvinnor får chans till arbete och egenförsörjning. Helt enkelt ett Jönköping där utanförskap och ensamhet minskar.

Vi ser ofta att språket är den stora svårigheten i att få ett ”vanligt jobb”. Därför vill vi verkligen att jobbet är anpassat efter dem och de får utrymme att växa, säger Johanna.

Nu hoppas Johanna, Nabila och kollegorna att ordet om Yalla Jönköping sprids – att fler företag anlitar dem och att fler kvinnor kan få chans till anställning.

Om stipendiet och Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling. Detta med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Det har varit så inspirerande att få läsa och höra om alla fantastiska drivkrafter som finns runt om i vårt län. Yalla Jönköping har verkligen potential att växa och göra verklig skillnad för många kvinnor och inspirera fler att satsa på samhällsentreprenörskap, säger Lovisa, affärsutvecklare på Science Park och ansvarig för Tillväxtstiftelsen Jönköpings län.

Tillväxtstiftelsen stipendium för samhällsentreprenörer instiftades under våren 2021 och delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att våga ta steget och låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiaten tilldelas 25 000 SEK som till exempel kan användas som en investering i företagsutvecklingen eller för att finansiera start av ett aktiebolag. Det finns dock inga krav på vad stipendiaten ska använda pengarna till.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.


Om Science Park

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.