2016-04-15 09:35Pressmeddelande

​Saab-avknoppningen Cind tar plats på Science Park Jönköping

null

Cind använder sig av stereokamerateknik för att mäta storleken på timmerstockar väldigt exakt och idén bygger på teknik som Saab har använt för målsökare i missiler. Bolaget är ett resultat av ett utvecklingsprojekt där Science Park Jönköping bidragit och det nya bolaget har sitt säte i Jönköping.

Cind är resultatet av Saabs satsning för att kommersialisera delar av den tunga teknik som utvecklas inom storbolaget. Idén bygger på teknik som Saab har använt för målsökare i missiler och för att hitta civila användningsområden för detta har man under en tid drivit ett verifieringsprojekt med Science Park Jönköping.

- Den här typen av projekt där vi hjälper etablerade bolag att verifiera en ny idé för att skapa möjligheter för avknoppningar blir allt vanligare i vår verksamhet säger Gustav Österström, vd på Science Park Jönköping.

- Saab Ventures sätter stort värde på det bidrag Science Park Jönköping gett i att etablera Cind i form av marknadsstudier, identifiering av investerare samt management till bolaget säger Roger Persson Investment Director på Saab Ventures.

Cind använder sig av steroekamerateknik för att mäta storleken på timmerstockar väldigt exakt. Det handlar om att få fram bilder med till exempel 10 miljoner bildpunkter i tre dimensioner för att se exakt hur stora stockarna är och vad de har för form. Då finns möjligheten att sätta ett mycket mer exakt värde på dem eller styra en process så att kunden får ut så mycket värde som möjligt av varje stock.

Nu har bolaget inte bara ordrarna på plats utan har tagit in ytterligare kapital för att driva upp bolaget. Förutom vd Leif Erlandsson och Saab Ventures har även bolagets teknikchef Anders Nyberg, det italienska skogsindustribolaget Microtec och Almi Invest gått in i bolaget tillsammans med en rad affärsänglar.

Till en början hyr bolaget ut mätanläggningar till skogsbolag. I framtiden menar dock Leif Erlandsson att det finns betydligt fler tillämpningsområden för tekniken.

“Vi börjar med skogsindustrin och logistikbranschen, sedan får vi se vart vi hamnar. Tekniken kan egentligen användas för alla former av storleksmätningar och kontroller. Det kan vara både kvalitetsgranskning, styra en process eller sätta ett värde på ett material. Jag tror inte vi har hittat den bästa användningen än.”

Science Park Jönköping - gör något stort med dina idéer

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Om Science Park

Vi arbetar aktivt och engagerat med att hjälpa ditt företag hitta rätt affärsmodell, team, förutsättningar för internationell expansion och kapital för tillväxt. Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Maria Göransdotter Marklund
Kommunikations- och varumärkesansvarig
Maria Göransdotter Marklund
Marknadsföring, kommunikation och varumärke
Linda Pålsson
Chef community & kunskap
Linda Pålsson
Gustav Österström
VD Spectria Invest
Gustav Österström
Fredrik Göransson
Ansvarig Science Park i Jönköpings Län
Fredrik Göransson
Martin Harbäck
Affärsutvecklare och verksamhetscontroller
Martin Harbäck