2018-10-10 15:51Pressmeddelande

Så ska Jönköpingsregionen öka den digitala jämställdheten

null

Under fredagen den 12 oktober samlas 15 kvinnor på Science Park Jönköping för att delta i en tvådagarskurs i kodning. Bakom kursen står Science Park Jönköping och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor via projektet Transform to AAA och Digital Dreams, ska öka regionens digitala jämställdhet.

Trots att kvinnor är högre utbildade syns det inte på ledande positioner i samhället. Styrelserummens sammansättning – och ledande befattningar överlag – består främst av män. Färre kvinnor än män arbetar med tekniska yrken och få kvinnor driver tillväxtbolag, startups, tech- och teknikföretag i Jönköping. Likaså är andelen kvinnor låg bland sökande till tekniklinjer på Jönköping University. Allt detta påverkar näringslivets kreativa förmåga, innovationskraft och omställningsförmåga. Att verka för en ökad mångfald i näringslivet är en överlevnadsfråga för företagen. Därför kommer de insatser som sker inom projektet Transform to AAA och Digital Dreams, som skapats för att boosta digitaliseringen i Jönköpingsregionen, att sättas i ett perspektiv av jämställdhetsintegrering.

WI-Tech Brains är ett kvinnligt nätverk inom projektet Transform to AAA och Digital Dreams, som ska bidra till utbyte av erfarenhet, idéer, mentorskap, inspiration och samarbeten och har som mål att visa hur digital jämställdhet kan göra skillnad för kreativitet och innovation. Genom nätverket kommer regionens kvinnliga ledande kreatörer och digitala tekniktalanger kunna diskutera och skapa lösningar på befintliga problem och utmaningar. Som ett första steg arrangeras nu en tvådagarskurs i kodning, för att sänka tröskeln för kvinnor att söka sig till tech- och teknik-baserade utbildningar och yrken och på sikt öka den digitala jämställdheten.

– Att genom Digital Dreams och WI-Tech Brains få verka för en förbättring inom den digitala jämställdheten känns fantastiskt. Vi kommer genom olika aktiviteter visa upp förebilder och sprida inspiration och kunskap för att på sikt komma till en förändring. Projektet har fått ett stort stöd från samverkansorganisationer och företag vilket har skapat möjlighet för våra talangfulla instruktörer att bygga en utbildning speciellt anpassad till detta projekt. Vi hoppas också kunna skapa fortsättningskurser så att fler får chansen att gå denna nybörjarutbildning, säger Linda Pålsson, affärsutvecklare på Science Park Jönköping och projektledare i Transform to AAA.

Målet med kursen är att låta deltagarna testa på hur det är att programmera, för att se om det är något för dem. Eftersom kursens lärare arbetar på olika IT-bolag runt om i Jönköping ges deltagarna dessutom möjligheten att nätverka och skapa kontakter med potentiella framtida arbetsgivare. Under tvådagarskursen Hello, Girl! får deltagarna lära sig grunderna inom kodning samt de vanligaste teknikerna som används vid webbplatsbyggen. De får med hjälp av HTML, CSS och Javascript skapa en grundläggande hemsida som är färdig att publiceras vid kursens slut.

– Vardagen som systemutvecklare är varierande, utmanade och så rolig. När jag var yngre trodde jag aldrig att det var programmering som jag skulle jobba med, jag hade helt enkelt inte så bra koll på vad det var. Egentligen var det lite av en slump att jag hamnade på en utbildning som hade programmeringskurser. När jag väl började på min utbildning så fastnade jag direkt. Därför tycker jag att detta initiativ är så viktigt, för att öka jämställdheten inom branschen och för att sprida kunskapen om att även tjejer kan jobba med programmering. Jag vill att andra tjejer ska få känna den arbetsglädje som jag känner varje dag när jag går till jobbet, säger Gabriella Karlsson, systemutvecklare på Jordbruksverket och lärare i kursen Hello, Girl!

Hello, Girl! är ett samarbete mellan: Science Park JönköpingJönköping UniversityEn Appstudio, Knowit, ConsidJordbruksverketDomstolsverketCybercom, Teknikcollage Södra VätterbygdenVOX Hotell och Citykoll, och arrangeras inom projektet Transform to AAADigital Dreams och nätverket WI-Tech Brains.

Läs mer om Hello, Girl! på www.hellogirl.se

Vi hälsar media varmt välkommen att besöka kursen, som hålls på Science Park Jönköping från och med klockan 12:00 fredagen den 12 oktober till och med klockan 13:00 lördagen den 13 oktober.

För mer information, kontakta gärna:

Linda Pålsson, affärsutvecklare på Science Park Jönköping och projektledare i Transform to AAA
linda.palsson@sciencepark.se
036-30 51 67

Science Park Jönköping - gör något stort med dina idéer

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Om Science Park

Vi arbetar aktivt och engagerat med att hjälpa ditt företag hitta rätt affärsmodell, team, förutsättningar för internationell expansion och kapital för tillväxt. Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Maria Göransdotter Marklund
Kommunikations- och varumärkesansvarig
Maria Göransdotter Marklund
Marknadsföring, kommunikation och varumärke
Linda Pålsson
Chef community & kunskap
Linda Pålsson
Gustav Österström
VD Spectria Invest
Gustav Österström
Fredrik Göransson
Ansvarig Science Park i Jönköpings Län
Fredrik Göransson
Martin Harbäck
Affärsutvecklare och verksamhetscontroller
Martin Harbäck