2018-09-27 14:26Pressmeddelande

Ny miljövänlig förpackning lanseras på Elmia Garden – av naturen för naturen

null

Under januari 2018 gick Science Park tillsammans med Almi och Jönköping University in i ett samarbete med det Aneby-baserade familjeföretaget Mullmäster AB. Genom projektet Innovation Runway har ett nytt produktkoncept och en ny affärsstrategi arbetats fram och på Elmia Garden i Jönköping lanserar företaget nu sin nya produktserie Ädeljord, tillsammans med en ny och innovativ förpackning – av naturen för naturen.

Familjeföretaget Mullmäster AB har sin bas i de gröna skogarna utanför Aneby. Här har man skördat blocktorv i över 100 år. Med sin långa erfarenhet och kunskap inom torvindustrin har Mullmäster sedan 80-talet arbetat med Europas ledande substrattillverkare. Företaget finns på fem olika platser i södra Sverige och producerar blocktorv och odlingssubstrat av högsta klass, samtidigt som de tar fram skräddarsydda odlingssubstrat enligt kundens önskemål.

Innovation Runways innovationsprocess Verifiera handlar om att konkretisera idékoncept och kommersiella förutsättningar; att utvärdera teknik, kunder, marknad och möjliga affärsvägar framåt. Under januari 2018 startade Science Park, tillsammans med Almi och Jönköping University, genom projektet Innovation Runway ett samarbetsprojekt med Mullmäster. Genom projektet satte man ihop ett skräddarsytt studentteam från Jönköping International Business Schools (JIBS) Masterprogram Engineering Management, och under 12 veckor arbetade teamet med att spana på trender och omvärld. Teamet tog fram förslag som sedan presenterades i ett nytt produktkoncept och en ny affärsstrategi vilken Mullmästers ledning valde att gå vidare med.

Sofia Davidsson, affärsutvecklare på Science Park Jönköping har styrt företagsprojektet framåt tillsammans med studentgruppen från Jönköping University.

– Vi utgick från företagets kärnverksamhet som med sin högkvalitativa jord har varit det självklara valet för yrkesodlare i flertalet europeiska länder. Nu kan Mullmäster även ta klivet att erbjuda en noga utvald jord till slutkonsumenter genom utvalda återförsäljare, säger Sofia Davidsson om projektet.

Lanserar produktserie

Produktserien Ädeljord kommer till en början att bestå av sex stycken produkter: träd- och buskjord, rhododendronjord, urnjord, rosjord, grönsaksjord samt en fin täckbark som i veckan lanseras på Elmia Garden i Jönköping, tillsammans med den nya miljövänliga förpackningen.

– Den här produkten skall kosta mer pengar för det här är kvalitet, säger Anders Hjalmarsson när de presenterar produkterna på Elmia Garden.

– Mullmästers nya produktkoncept är väl genomtänkt och framtaget med stor omsorg då vi vet hur viktig en bra grund är för att få växter och trädgårdar att gro och frodas, säger Annika Sundström, projektledare på Mullmäster.

– Nu är vi ett innovativt företag som kan växa genom nya affärsmöjligheter, fortsätter John Hjalmarsson, på Mullmäster.

Nominerade till Årets Trädgårdsprodukt 2019

På bilden: Annika Sundström, projektledare på Mullmäster AB och Mats Kron, säljare på Mullmäster AB.

Under veckans Elmia Garden-mässa presenteras de nominerade produkterna i Elmia Garden Award. Mullmästers nya träd- och buskjord är en av de fyra produkter som har nominerats till Årets Trädgårdsprodukt 2019. Syftet med Årets Trädgårdsprodukt är att visa på den kreativitet och produktutveckling som sker inom trädgårdsbranschen. Under Elmia Garden 2018 får företagen bakom produkterna chansen att visa upp sina bidrag för en bredare publik inför det slutliga valet som sker under våren.

Produkterna bedöms sedan av en jury bestående av Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott, Christina Säll, Hemträdgården samt Magnus Åström, Creative Director på Blink. Den slutliga vinnaren offentliggörs vid en pressträff under våren 2019.

Kort om Innovation Runways samarbetsprojekt med Mullmäster

  • Idé: Miljövänlig förpackning.
  • Process: Verifiera – konkretisera idékoncept och kommersiella förutsättningar samt utvärdera teknik, kunder, marknad och möjliga affärsvägar framåt.
  • Innovation: Profilering, varumärke och förpackningsdesign.

Om Innovation Runway

Innovation Runway är en extern innovationsresurs för företag i Jönköpings län, som erbjuder hjälp med att utveckla innovationer i nya produkter, tjänster och affärsmodeller. Projektet drivs av Science Park Jönköping i samarbete med Almi och Jönköping University. Innovation Runway finansieras med stöd av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Jönköpings Län.

Innovation Runway

Science Park Jönköping - gör något stort med dina idéer

Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa kontors- och mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Om Science Park

Vi arbetar aktivt och engagerat med att hjälpa ditt företag hitta rätt affärsmodell, team, förutsättningar för internationell expansion och kapital för tillväxt. Science Park finns med affärsutvecklare och kreativa mötesmiljöer på tretton orter i Jönköpings län. Genom att bidra till start och utveckling av fler framgångsrika företag är vi med och skapar Sveriges hetaste företagarregion 2025.


Kontaktperson

Maria Göransdotter Marklund
Kommunikations- och varumärkesansvarig
Maria Göransdotter Marklund
Marknadsföring, kommunikation och varumärke
Linda Pålsson
Chef community & kunskap
Linda Pålsson
Gustav Österström
VD Spectria Invest
Gustav Österström
Fredrik Göransson
Ansvarig Science Park i Jönköpings Län
Fredrik Göransson
Martin Harbäck
Affärsutvecklare och verksamhetscontroller
Martin Harbäck