2021-10-15 13:07Pressmeddelande

Språkkvällar under Giellavahkku!

Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku!
Den samiska språkveckan är tillbaka v 43, 25 – 31 oktober uppmärksammas de samiska språken över hela Saepmie, ett gränsöverskridande samarbete mellan Sametinget i Sverige, Norge och Finland.

- Giellavahkko är en värdefull återkommande arena där de samiska språken synliggörs och hörs. Min förhoppning är att äldreboenden möjliggör för sina samisktalande brukare att ta del av de digitala sändningarna, säger ordförande i Sametingets språknämnd Ulla-Karin Sarri.

Samiskt språkcentrum på svensk sida arrangerar fem digitala språkkvällar via Teams där samiska är kommunikationsspråket. Alla är välkomna att vara med, det är öppna möten så det behövs ingen föranmälan. Språkkvällarna kommer inte att spelas in och går därför inte att se i efterhand.

Sanna Vannar är projektledare för Giellavahkku på Samiskt språkcentrum.
- Vi vill att våra vackra och värdefulla språk ska synas och höras överallt under språkveckan, vi hoppas att alla vill vara med och lyfta fram våra språk med glädje och stolthet. Tillsammans stärker vi de samiska språkens status!

Sameskolor, samiska förvaltningskommuner, samiska organisationer med flera har egna arrangemang denna vecka, för info om dessa besök www.giellavahkku.org

Program och information

Läs mer på https://www.sametinget.se/sprakvecka

Facebookevenemang https://www.facebook.com/events/827040491298542

#giellavahkku21 #giellavahkko21 #giällavahkkuo21 #gïelevåhkoe21

Kontakt

Sanna Vannar, projektledare för Giellavahkku, 0980-68191,
sanna.vannar@sametinget.se

Sylvia Sparrock, arbetsledare vid Samiskt språkcentrum, 063-150856, sylvia.sparrock@sametinget.se

Ulla-Karin Sarri, ordförande i Sametingets språknämnd,
ulla-karin.sarri@sametinget.se



Om Sametinget

Sametinget är både ett folkvalt organ och en statlig myndighet under regeringen. Det övergripande uppdraget är att bevaka samiska frågor och verka för en levande samisk kultur. De 31 ledamöterna i plenum utses genom allmänna val vart fjärde år. På Sametingets kansli arbetar ett 50-tal tjänstemän. Huvudkansliet finns i Kiruna. Lokalkontor finns i Jokkmokk, Tärnaby och Östersund.