2021-03-12 07:28Pressmeddelande

Behov av fler insatser för att stärka de samiska språken

Sametinget överlämnar nu den elfte lägesrapporten över de samiska språken i Sverige till regeringen. Årets lägesrapport beskriver Sametingets arbete med förslag till handlingsprogram för bevarande av de samiska språken, utbildningssituationen samt det fortsatta gränsöverskridande språksamarbetet.

Samiskt språkcentrum har i årets lägesrapport särskilt uppmärksammat regeringsuppdraget att utarbeta förslag till handlingsprogram för bevarande av de samiska språken.

- Handlingsprogrammet har identifierat åtgärder som är nödvändiga för att utveckla och bevara de samiska språken. Vid överlämningen uppmanade Sametinget regeringen att fastställa handlingsprogrammet och vidta åtgärder så att de samiska språken blir levande och välmående språk som värdesätts i samhället, säger Lars Miguel Utsi språknämndens ordförande.

Ett annat fokusområde som Samiskt språkcentrum återkommande uppmärksammat i lägesrapporterna är de brister som finns inom utbildningskedjan. Under detta år har de påtalade bristerna förstärkts ytterligare genom ett öppet brev som Sametinget mottagit från samiska föräldrar som betonar att barn och elever behöver en god samisk språkmiljö för att utvecklas till samiska förstaspråkstalare.

- Utbildningssituationen är allvarlig och Samiskt språkcentrum konstaterar att samiska föräldrar har högre förväntningar och ambitioner vad gäller samiska språken i förskola och skola än vad som erbjuds idag, säger Sylvia Sparrock och Ingegerd Vannar, arbetsledare på Samiskt språkcentrum.

I årets rapport uppmärksammas även det språkliga gränsöverskridande samarbetet mellan sametingen i Finland, Norge och Sverige, Norge och Finland som omfattar språknormering, språkvård och Giellavahkku (språkveckan) som initierades under FN:s internationella urfolksspråkår 2019. Ett viktigt framtida samarbetsområde är det internationella urfolksspråkdecenniet IDIL 2022–2032 som kommer att innebära ett intensivt och utmanande arbete för att lyfta och stärka de samiska språken i olika avseenden.

Länk till rapport

För mer information:

Sylvia Sparrock, arbetsledare på Samiskt språkcentrum te 063-150 856

Ingegerd Vannar, arbetsledare på Samiskt språkcentrum, tel 0980-780 29

Lars Miguel Utsi, Sametingets språknämnds ordförande, tel 0980-681 90

Bakgrund
Språklagen (SFS 2009:600) trädde i kraft 1 juli 2009 och Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk trädde i kraft januari 2010 med  lagändringar januari 2019. I samband med detta reformerades minoritetspolitiken och Sametinget fick också i uppdrag att initiera och etablera Samiskt språkcentrum i Tärnaby och Östersund.

Sametinget ska, enligt regleringsbrevet, bidra till det samiska språkets användning och ställning i samhället, framförallt i de traditionellt samiska områdena. Språkcentrums mål är att främja och stimulera till ökad användning av de samiska språken, stärka de samiska talarna, utveckla metoder för språkrevitalisering samt verka för att synliggöra och öka statusen för de samiska språken. Det är Sametingets språknämnd som är ansvarig för Sametingets språkarbete och som fastställer politiska prioriteringar.            

Sametinget och Länsstyrelsen har i uppdrag att följa upp hur lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) tillämpas av kommuner och förvaltningsmyndigheter. Länsstyrelsen och Sametinget ska återrapportera uppdragen i en gemensam rapport och Sametinget ska också lämna en lägesrapport om situationen för de samiska språken. Sametinget har genom Samiskt språkcentrum utarbetat lägesrapporten som beskriver situationen för de samiska språken i Sverige.


Om Sametinget

Sametinget är både ett folkvalt organ och en statlig myndighet under regeringen. Det övergripande uppdraget är att bevaka samiska frågor och verka för en levande samisk kultur. De 31 ledamöterna i plenum utses genom allmänna val vart fjärde år. På Sametingets kansli arbetar ett 50-tal tjänstemän. Huvudkansliet finns i Kiruna. Lokalkontor finns i Jokkmokk, Tärnaby och Östersund.