2024-06-27 07:05Pressmeddelande

Unikt konstprogram – stöd för kommunen i upphandling av konst kring tågstationen

Två kvinnor håller tillsammans fram en broschyr. I bakgrunden ett rött stort hus.Åsa Lundström, kulturchef, och Jessica Erlaskog, processledare för Norrbotniabanan i Robertsfors kommun och projektledare för NOD-projektet, är båda nöjda med det konstprogram som tagits fram.

Det unika konstprogrammet som tagits fram av Robertsfors, Umeå och Skellefteå kommuner i samverkan med Trafikverket kommer att utgöra en grund för upphandling av konst kring Norrbotnibanans sträckning mellan Umeå och Skellefteå.
– Det blir ett viktigt stöd för Robertsfors kommun när det blir aktuellt med upphandling av den konst som ska uppföras inom vårt ansvarsområde med koppling till den regionala tågstationen i Robertsfors, säger Åsa Lundström, Biblioteks och kulturchef i Robertsfors kommun.

Konstprogrammets tema, Transformation norr – Landskapet, kulturen, människan, har arbetats fram som en del av det kommunöverskridande samarbetet NOD-projektet, där Robertsfors kommun varit projektägare och kommunerna Umeå, Robertsfors och Skellefteå samverkat med stöd från Region Västerbotten. Konstprogrammet kommer att vara ett grunddokument och fungera vägledande inför kommande upphandlingar, bland annat i Robertsfors.
– Vi har haft en väldigt bra process i arbetet med konstprogrammet. Vi är alla stolta över resultatet och ser fram emot att se hur konstnärerna tar sig an uppgifterna att skapa konstverk med konstprogrammet som grund, säger Jessica Erlaskog, projektledare för NOD-projektet samt processledare för Norrbotniabanan i Robertsfors kommun.

Konstprogrammet ska tillämpas på platser i anknytning till Norrbotniabanan som exempelvis de regionala tågstationerna och dess närområden. Med utgångspunkt i programmet har de tre kommunerna och Trafikverket ett gemensamt tema för sina respektive upphandlingar för den konst som ska uppföras i samband med bygget av Norrbotniabanan.
– Det är Trafikverket som äger regionaltågsstationen och perrongområdet och kommer därmed att vara den aktör som tar ställning till placering och upphandling av konst på dessa platser i Robertsfors. Kommunen kommer att arbeta med de områden som vi har ansvar för i kommande arbeten med att upphandla och utföra konstverk. Det kan handla om närliggande platser, men också stråk eller ett antal platser som leder fram till stationsområdet, säger Jessica Erlaskog.

Nu kommer arbetet med att upphandla och uppföra konst för stationerna längs Norrbotniabanan att påbörjas. Först ut med denna process är Trafikverket med upphandlingen för regionaltågsstationen i Sävar i Umeå kommun. 
– De konstverk som kommer att upphandlas längs Norrbotniabanan innebär att betraktaren ges möjlighet att se samma tema visualiseras på olika sätt längs Norrbotniabanan. Det blir helt unika konstverk men med en röd tråd, säger Åsa Lundström.

 

Ett pressmeddelande från Trafikverket kring konstprogrammet finns att ta del av via länk nedan.
Även konstprogrammet för nedladdning finner du nedan.

Kontakt:
Jessica Erlaskog
Projektledare för NOD-projektet samt processledare för Norrbotniabanan i Robertsfors kommun
jessica.erlaskog@robertsfors.se
Direkt +46 (0)934-140 15

Åsa Lundström
Biblioteks- och kulturchef
asa.lundstrom@robertsfors.se
Direkt +46 (0)934-140 19

 

Trafikverkets pressmeddelande om unikt konstprogram



Om Robertsfors kommun

Kustkommunen i Västerbotten med de djupa skogarna, de virvlande åarna, åkermarken med de nyansrika kulturmiljöerna där Bruket fortfarande är en central del. Hos oss växte det moderna industrisamhället fram. Vi har ett sprudlande föreningsliv med stor bredd både i kultur och idrott. Vi är möjligheternas kommun!