2024-06-28 07:08Pressmeddelande

Här blir det käpphästbana i Robertsfors!

Fyra män står med käpphästar i grönskande park.Dan Nilsson, Sham Estifanos, Jonas Hoppa och Kim Olsson från Dagcenter ska bygga både käpphästar och hinder till den nya käpphästbanan på Bruksudden i Robertsfors.

Bruksudden i Robertsfors kommer snart att fyllas med galopperande hästar. En hinderbana ska byggas, men inte för riktiga hästar utan för käpphästar. Allt sker inom ramen för ett samverkansprojekt för platsutveckling.

Under augustimånad kommer en käpphästbana att öppnas på Bruksudden i centrala Robertsfors.
– Att jobba med inkludering i arbetet är viktigt i samhällsutvecklingen, därför vill vi även lyfta barn och ungas perspektiv i det här projektet, säger Åsa Martinsdotter, näringslivsutvecklare och projektledare på Robertsfors kommun.

Käpphästbanan är ett konkret exempel på vad samverkansprojektet Platsutveckling i samverkan kan resultera i. Projektet är ett gemensamt projekt för Umeås kranskommuner, där platsutveckling och platsers attraktion ska stärkas. I Robertsfors kommun är det centralorten som är först ut att navelskådas i projektet. Här samverkar handlare, fastighetsägare, politiker och tjänstepersoner för att se vad som kan öka Robertsfors attraktivitet som ort. Tillsammans med konsulter har deltagarna från Robertsfors gått platsvandringar i centrala Robertsfors.

Ett första resultat är alltså den käpphästbana som nu kommer att anläggas på Bruksudden. Käpphästbanan kommer att vara som en riktig hoppbana i miniformat. Hindren kommer att kunna justeras efter önskad höjd och passar därför utmärk till alla ryttare. De som fått i uppdrag att bygga både hinder och käpphästar är gänget på Dagcenter i Robertsfors, som har erfarenhet av liknande uppdrag tidigare.

Käpphästar kommer att finnas för utlåning på OK/Q8 i Robertsfors. Självklart går det bra att ta med den egna käpphästen också.
–Bruksudden har varit en lite outnyttjad yta och när den här roliga idén dök upp ville vi genast testa den där. Jag hoppas käpphästarna och hindren blir en stor källa till skratt, rörelse och lek när den står färdig, säger Åsa Martinsdotter.

Det kommer att bli en invigning av käpphästbanan i augusti, mer information om denna kommer att komma framöver!

Projektet Platsutveckling i samverkan

Projektet är ett samverkansprojekt mellan Umeås kranskommuner; Robertsfors, Vännäs, Bjurholm, Vindeln och Nordmalings kommuner,  med syfte att skapa attraktiva hållbara miljöer för både invånare och besökare, som på sikt kan öka tillväxten i regionen. Deltar i projektet gör handlare, fastighetsägare, politiker och tjänstepersoner från kommunen.
Förutom att projektet kan resultera i aktivitetsinsatser, som  käpphästbanan i Robertsfors är ett exempel på, ses även utemiljön över. Hur är skyltningen, vad kan göras med belysning, eftersträvan av enhetlighet längs centrala stråk, åtgärda trasiga elskåp,  lutande vägskyltar och annat som kan uppfattas oattraktivt för ett samhälle.


Om Robertsfors kommun

Kustkommunen i Västerbotten med de djupa skogarna, de virvlande åarna, åkermarken med de nyansrika kulturmiljöerna där Bruket fortfarande är en central del. Hos oss växte det moderna industrisamhället fram. Vi har ett sprudlande föreningsliv med stor bredd både i kultur och idrott. Vi är möjligheternas kommun!


Kontaktpersoner

Åsa Martinsdotter
Näringslivsutvecklare och projektledare
Åsa Martinsdotter