2024-06-25 06:47Pressmeddelande

100 hektar mark förbereds för företagsetableringar i Robertsfors

Bild av markerat område på karta.kartan visar det 100–150 hektar stora område av Holmens mark som undersöks inom projektet.

Ett cirka 100 hektar stort område strax utanför Robertsfors samhälle har pekats ut som optimalt för industriverksamhet. Nu ansöker Holmen om planbesked hos Robertsfors kommun.
– Västerbotten är en viktig region för Holmen och vi vill bidra till att Robertsfors fortsätter utvecklas. Vi är en stor markägare, flera av våra anställda har sin hemvist här och vi har ett bra samarbete med kommunen. Vi satsar på Robertsfors, både gällande förnybar elproduktion och förutsättningar för industrietablering, säger Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef för Holmen Energi.

Holmen har lämnat in en ansökan om planbesked på cirka 100 hektar mark, motsvarande cirka 200 fotbollsplaner, för industriverksamhet till Robertsfors kommun. Tillsammans har parterna pekat ut det aktuella markområdet som optimalt med dess infrastrukturmässigt strategiska placering mellan E4:an och Robertsfors samhälle. Området har även närheten till den framtida regionala tågstationen som ska anläggas i och med Norrbotniabanans dragning.
– Det här är otroligt betydelsefullt för vår kommun. Kommunen äger inte mycket mark utan vi behöver markägare som ser potentialen och vågar satsa, säger Petra Andersin (S), kommunalråd i Robertsfors kommun.

Robertsfors kommunfullmäktige godkände nyligen Holmens vindkraftsprojekt Högaliden 2. Holmens satsning i Robertsfors kommun ligger i linje med kommunens strategimål för hållbar Social, ekonomisk och miljömässig utveckling i kommunen. Nätägaren Skellefteå Kraft AB har möjlighet att leverera elförsörjning om 300 megawatt in till det utpekade området.
– Tillgången till förnyelsebar energi är nyckeln för att genomföra elektrifieringen och omställningen till ett hållbart samhälle. Holmen vill vara med och bidra till detta, och ser att vi har en stor möjlighet att göra det genom vårt stora markinnehav, säger Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef för Holmen Energi.
– Med planbeskedet för det här området tar Robertsfors kommun rygg på den gröna omställningen som sker här i norra Sverige. Tidigare har vi varit tvungna att tacka nej till företag som vill etablera sig i kommunen, nu ser vi helt andra möjligheter för större etableringar och fler arbetstillfällen. Det här är en oerhört viktig pusselbit för Robertsfors kommuns framtida utveckling, säger Filip Dyrvall, vd på det kommunalägda bolaget Robertsfors Utveckling AB.

 

Kontakt
Filip Dyrvall
vd Robertsfors Utveckling AB
filip.dyrvall@robertsfors.se
073-867 76 83



Om Robertsfors kommun

Kustkommunen i Västerbotten med de djupa skogarna, de virvlande åarna, åkermarken med de nyansrika kulturmiljöerna där Bruket fortfarande är en central del. Hos oss växte det moderna industrisamhället fram. Vi har ett sprudlande föreningsliv med stor bredd både i kultur och idrott. Vi är möjligheternas kommun!