2020-05-14 05:30Pressmeddelande

Järtecken av Malin Gabriella Nordin

Malin Gabriella Nordin

Fotograf: Märta ThisnerMalin Gabriella Nordin Fotograf: Märta Thisner

Malin Gabriella Nordins konstnärliga arbete är gränsöverskridande. Oavsett uttrycksform eller teknik skapar Malin ett epicentrum av hypnotiska och gripande konstverk. I hennes ömsom abstraherade, ömsom figurativa skapande finns flöden av organiska urformer, kompositioner och naturfenomen.

Malin Gabriella Nordin intresserar sig för naturen, både den introspektiva mänskliga naturen och den fria fysiska omgivningen, men hennes fokus ligger på det som uppstår däremellan, det som vi inte vet så mycket om. I det undermedvetna finner Malin en inspirationskälla för sin intuitiva djupdykning i olika minnesprocesser och psykologiska projiceringar som resulterar i underfundighet och ambivalenta känslostämningar.
I Malin Gabriella Nordins konstnärskap är skapandeprocessen ett meditativt tillstånd där dimensionsgränser suddas ut. De verk som uppstår i detta utforskande är allt från installation till måleri. Det som kännetecknar Malins verk är deras drömlika karaktär, en värld där fysikens lagar upphört och allt flyter.

Det är nyfikenheten som driver mig och ju djupare jag går desto mer upptäcker jag – det är ett oändligt utrymme som bara fortsätter växa.”

 

Malin Gabriella Nordins arbete är intuitivt, hon är snabb och byter frekvent teknik eller material för att hitta nya ingångar och uttryck. Hon vill utmana både sig själv och betraktaren genom att aldrig fastna. Via inre upplevelser låter hon materialets olika kvalitéer ta plats i kompositionen. Malin påverkas av känslan i en linje eller i en textur och hur den förändras i mötet med en annan.

”Jag fascineras av processen - hur en tom duk blir till världar jag inte visste fanns – en historia utvecklar sig, ärlig och intuitiv, någonting som gror och växer och blir till ett flöde. Känslan och rytmen i en linje eller hur en färg förändras i mötet med en annan. Förnimmelser av former och strukturer, kompositioner som drar åt olika håll och färger som tar plats och förändrar hela atmosfären.”

 


Malin Gabriella Nordin tar tillvara på tempoväxlingar; säsonger och årstider i sin konstnärliga produktion. I dagboksliknande format samlar hon skisser och teckningar som får agera utgångspunkt för kommande konstverk. Skisserna är inte förlagor till Malins verk utan fungerar som katalysatorer vilka förlänger en riktning eller en känsla. I ett tillstånd av konstnärlig produktivitet är Malins process ivrig och vital. Produktiviteten sprider sig fysiskt i kroppen som bereder och så småningom förlöser det konstnärliga resultatet i precis rätt tid. Finstämt och välbalanserat möts vi betraktare av ett visuellt poem uppbyggt på volym, form och komposition.
– Text av Filippa Forsberg, curator

Om konstnären

Malin Gabriella Nordin (f. 1988 i Stockholm) är verksam i Stockholm. Malin erhöll sin kandidatexamen i fri konst från Bergens konsthögskola 2013. Sedan dess har hon uppmärksammats genom flertalet solo- och grupputställningar som Vanadis på Mini Galerie i Amsterdam, Nederländerna 2019, Bloom Head på Galleri Golsa i Oslo, Norge 2018, VOLTA14 med Gallery Steinsland Berliner, Basel, Schwiez 2018, Floating from Within på Gallery Steinsland Berliner, Stockholm, Sverige 2017, As Above ~So Below med Gallery Steinsland Berliner på Market Art Fair, Stockholm, Sverige 2016.
Utställningen Järtecken av Malin Gabriella Nordin öppnar utan vernissage torsdagen den 21 maj och pågår t.o.m. 20 september.

Utställningen

Konsthallen kommer att ha ordinarie öppettider om situationen inte förändras. Vi önskar att du som besökare precis som vi följer Folkhälsomyndighetens råd och stannar hemma om du är sjuk. Besök vår hemsida eller följ oss på sociala medier för aktuell information och eventuella förändringar.

Pressinformation

Malin Gabriella Nordin finns på plats på Kristianstads konsthall från och med den 16 maj för utställningsbygge. Vi tar emot pressbesök som är förbokade. Självklart finns även möjlighet till telefonintervjuer både med konstnär och personal från konsthallen.

Program

21 maj öppning
Tisdagar kl 12.00 Lunchvisningar i juni
Lör 27/6 kl. 13.00-16.00 Batikworkshop med inspiration från utställningen med Malin Gabriella Nordin, utomhus på lilla gården (bakom entré). (Familjeaktivitet)
Tis 7/7 kl. 13.00-14.00 Familjevisning i konsthallen
Tis 14/7 kl. 13.00-16.00 Batikworkshop med inspiration från utställningen med Malin Gabriella Nordin, utomhus på lilla gården (bakom entré). (Familjeaktivitet)
Tis 28/7 kl. 13.00-16.00 Batikworkshop med inspiration från utställningen med Malin Gabriella Nordin, utomhus på lilla gården (bakom entré). (Familjeaktivitet)
Tis 4/8 kl. 13.00-14.00 Familjevisning i konsthallen
Tis 18/8 kl. 12.00 Ordinarie lunchvisningar börjar igen
Lör 22/8 från kl. 15.00 Konstnärssamtal med Malin Gabriella Nordin och livemusik med Studio Barnhus bestående av Axel Boman, Petter Nordkvist och Kornél Kovács.

(Med reservation för tillägg och förändringar)Om Regionmuseet i Skåne

Regionmuseet i Skåne driver på uppdrag av Kristianstads kommun den kommunala konsthallen i Kristianstad. Här visas aktuell svensk och internationell konst i ett flertal utställningar varje år, med tillhörande programverksamhet. Konsthallen är ett rum för både visuella upplevelser och reflektion. I konsthallens uppdrag ligger även att vara sakkunniga rörande kommunens offentliga konst vid beställningar av ny konst, hantering samt vård och underhåll.

Kontaktpersoner

Lasse Hörnäs
Informatör
Lasse Hörnäs