2020-10-01 06:11Pressmeddelande

Bionalen 2020 – en filmfestival i Kristianstad med sikte på framtiden

Bionalen 2020Bionalen 2020

Nu är det dags för filmfestivalen Bionalen 2020 som gör en nystart genom temat framtiden. Bionalen 2020 är en helg fullmatad av upplevelser för filmintresserade i alla åldrar, och inte minst ett tillfälle att möta inbjudna regissörer och andra som olika sätt jobbar med film. Här finns också workshops för barn och unga. Titta in på festivalwebben, välj och vraka! 

Programmet för Bionalen 2020 rör sig mellan klassiker, dokumentärer, kortfilm, animation, videoinstallation, utomhusbio, workshops och samtal – allt med olika perspektiv på temat framtiden. De inbjudna gästerna är både personer med lång erfarenhet av filmbranschen och yngre kreatörer som är i början av sin yrkesbana.  

Festivalgeneralen Véronique Dubois- Côté är filmintendent och pedagog Regionmuseet i Skåne sedan 2019 

När jag kom till Regionmuseet var en av mina idéer att profilera Bionalen tydligare. Framtiden som ämne är en så rik källa inom filmen, att temat håller för att utforska under många Bionalenår framöver. Självklart är också framtidens filmpublik en del av tankarna bakom konceptet nya generationer som ska uppleva film! 

På frågan om varför man ska besöka Bionalen 2020, svarar hon: 

För att det är kul att se film ihop med andra och för att det alltid är roligt och intressant att träffa personer som jobbar med film. Här har vi en fantastisk chans att höra hur filmkreatörer och olika aktörer i filmbranschen tänker och arbetar, samt ett utmärkt tillfälle att upptäcka nya filmer eller se om klassiker igen. Jag vill också tipsa om festivalens workshops för barn och unga men även för vuxna. 

En filmfestival är en upplevelse som handlar om så mycket mer än underhållning. Det är ett öppet erbjudande om att träffas och prata, och reflektera tillsammans som förhoppningsvis leder till spännande diskussioner om viktiga ämnen. Det är en helt annan sak än att titta på film hemma, på egen hand. 

Bionalen 2020 följer Folkhälsomyndigheternas riktlinjer och besökarna får hjälp att hålla avstånd. De som väljer att stanna hemma kan ta del av vissa programpunkter via digitala kanaler.  

För hela programmet besök festivalwebben: bionalen.se 

Filmfestivalen Bionalen 2020 produceras av Regionmuseet i Skåne med stöd av Film i Skåne och Kristianstads kommun. För övriga samarbetsparter, se programmet på festivalwebben.

För mer information om Bionalen 2020 och temat framtiden, kontakta festivalgeneral Véronique Dubois-Côté.

För bokning av intervjuer med medverkande på Bionalen, kontakta informatör Lasse Hörnäs.


Om Regionmuseet i Skåne

Vi ser till att människor utmanas, upplever, umgås och utforskar. Regionmuseet i Skåne är med sin breda verksamhet en resurs för regionen grundad på kunskap, kvalitet och service. Vi är till för regionen, dess kommuner och medborgare och ska vara verksamma i hela länet. Genom fri entré öppnar vi upp och bjuder in alla besökare att ta del av museets olika aktiviteter med möjlighet till delaktighet och medskapande. Museet är en mötesplats som skapar dialog, bildning och diskussion kring historien och samtiden, samtidigt som vi drömmer om framtiden!

Kontaktpersoner

Lasse Hörnäs
Informatör
Lasse Hörnäs
Véronique Dubois-Côté
Festivalgeneral Bionalen 2020.
Véronique Dubois-Côté