2019-12-19 06:30Pressmeddelande

Västmanland inför remisskrav för neuropsykiatriska utredningar

Från den 1 januari 2020 kommer remiss krävas för externa neuropsykiatriska utredningar. Det beslutade regionstyrelsen på tisdagen.

Syftet med remisskravet är att:

  • Öka patientsäkerheten
  • Höja kvaliteten på de neuropsykiatriska utredningarna.
  • Förbättra kostnadskontrollen.
  • Säkra att patienterna har en vårdplan för behandling och uppföljning.

En neuropsykiatrisk utredning visar om patienten har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som exempelvis adhd, autism eller Aspergers syndrom.

Förändringen innebär att patienten måste ha fått en medicinsk bedömning av specialistpsykiatrin (barn- och ungdomspsykiatrin eller vuxenpsykiatrin) innan det blir aktuellt med en neuropsykiatrisk utredning.

- En viktig aspekt i införandet av remisskravet är att detta säkerställer att det alltid ska göras en första medicinsk bedömning innan eventuell utredning påbörjas. Det innebär bättre kvalitet och tydligare vårdkedja för patienterna, säger Barbro Larsson (C), regionråd med ansvar för psykiatri.

Remisskravet är en av flera åtgärder som införs för att skapa en mer jämlik och tillgänglig specialistpsykiatri i länet. För att komma dit krävs god kostnadskontroll och tydliga riktlinjer för att invånare i behov av psykiatrisk vård får vård på rätt nivå.

- Vi har en situation idag där allt fler utredningar utförs av externa vårdgivare som vi inte har avtal med till en dubbel kostnad jämfört med våra upphandlade utförare. En medicinsk bedömning som alltid bör föregå en neuropsykiatrisk utredning ökar patientsäkerheten då eventuell samsjuklighet och andra orsaker till patientens symtom tas med i bedömningen. Remisskravet kommer att ge bättre förutsättningar för jämlik vård i Västmanland till en klart lägre kostnad, säger Mattias Damberg, förvaltningsdirektör i Region Västmanland.

Förutom Västmanland är det sex andra regioner som har liknande remisskrav som nu införs i Västmanland. Däribland närliggande regionerna Stockholm, Örebro, Sörmland och Gävleborg.

För mer information kontakta:

Barbro Larsson (C), regionråd
070-880 30 30

Mattias Damberg, förvaltningsdirektör
021-17 68 34



Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.