2019-12-18 10:25Pressmeddelande

Kortare väntetider ger regionen 82 miljoner

Väntetiderna till den specialiserade vården har under hösten minskat i Västmanland. Minskningen gör att Västmanland får 82 miljoner kronor från den nya kömiljarden.

- Pengarna är välkomna, men det viktigaste är att invånarna snabbare får den vård de behöver. Tillgänglighet är en prioriterade fråga för vården i länet, säger regionrådet Kenneth Östberg (S).

I november hade väntetiden i Västmanland för såväl besök som operation minskat med cirka 7 procent jämfört med samma månad 2018.

Det innebär att i november i år fick 91 procent av patienterna ett besök inom 90 dagar medan 77 procent blev opererade inom samma tid. När det gäller besök till specialistvården är Västmanland den region som tillsammans med Västernorrland förbättrat tillgängligheten allra mest.

I den nya överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen, kallad En ny och uppdaterad kömiljard, är 80 procent av medlen prestationsbundna.

För att kunna ta del av stödet behöver regionerna visa på att de minskat väntetiderna i den specialiserade vården från hösten 2018 till hösten 2019. Medel betalas också ut till de regioner där minst 71 procent av patienterna kommer i kontakt med den specialiserade vården eller får en operation eller behandling inom 60 dagar. Västmanland uppfyller båda kraven. 

Övriga 20 procent fördelas jämt mellan regionerna, beräknat på antalet invånare.

Av de 82 miljoner kronor som Region Västmanland får utgör 73 miljoner rörlig och 9 miljoner fast ersättning.

Totalt omfattar den nya kömiljarden 1,61 miljarder kronor.

För mer information kontakta:

Kenneth Östberg (S), regionrådet
021-17  65 21


Ämnen: Politik

Om Region Västmanland

Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional utveckling samt miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.


Presskontakt

Presskontakt dagtid
Presskontakt dagtid
Vardagar kl 08 - 16:30.