Sedan starten 2023 har cirka 1 600 personer i Västmanland deltagit i en satsning på internetpsykiatri för vuxna. Tack vare inspelade övningar och kunskapspass över nätet kan fler få hjälp snabbare.
Insatserna har omfattat allt från att förstå sin adhd till hjälp med ångestproblematik eller depression.
Internetpsykiatri kan inte ersätta all individuell behandling och är inte lämplig för svårare psykiatriska tillstånd, såsom självmordsbenägenhet. Däremot är det ett effektivt komplement som möjliggör snabbare hjälp för patienter med mindre allvarliga tillstånd, säger Christine Senter, psykolog och Vuxenpsykiatrins verksamhetschef.
Det finns starkt vetenskapligt stöd för att internetpsykiatri är lika effektiv som traditionella möten mellan patient och behandlare, även om formen inte passar alla. Egen motivation och drivkraft är viktigt för att kunna fullfölja behandlingen och uppnå resultat. Deltagarna lotsas genom programmen med hjälp av inspelade kunskapspass och övningar, samtidigt som behandlaren övervakar den terapeutiska processen och finns tillgänglig för stöd.
Eftersom programmen inkluderar olika självskattningsskalor som mäter deltagarnas psykiska tillstånd får behandlaren en signal om försämrat mående och kan då välja att exempelvis sätta in ett extra samtal eller övergå till enskild behandling, förklarar sektionschef och psykolog Filip Da Cunha Meneses.
Cirka hälften av de 1 600 deltagarna har gått igenom något av de åtta olika behandlingsprogram som regionen handlat upp från det kommun- och regionägda digitaliseringsbolaget Inera. Programmen bygger på kognitiv beteendeterapi, med utgångspunkten att tankar, beteenden och känslor hänger ihop och kan påverkas och förändras. Den andra hälften har deltagit i Vuxenpsykiatrins egenutvecklade digitala utbildning om adhd, som är riktad till personer som nyligen fått diagnosen.
Eftersom det digitala är ständigt närvarande i våra liv ligger det helt rätt i tiden att regionen kan erbjuda hjälp mot psykisk ohälsa via nätet. Jag tror att vi bara har sett början på en digital revolution när det gäller den psykiska hälsan, säger Stephanie Bruksgård (M), regionråd med ansvar för psykiatri.
Programmen erbjuds både inom primärvården och Vuxenpsykiatrin, och målet är att patienter framöver även ska kunna ansöka om tillträde direkt via 1177.
Satsningen på internetpsykiatri har medfört att vissa patienter nu kan få insatser omgående, i stället för att sättas upp på väntelista, säger Filip Da Cunha Meneses.
Christine Senter avslutar med att framhålla:
Vi kommer fortsätta att satsa på olika digitala behandlingsformer. Internetpsykiatri gör det möjligt för oss att vara mer tillgängliga för patienter och samtidigt öka vår attraktionskraft som arbetsgivare. I en tid då efterfrågan på kompetens är stor, är det avgörande att driva en verksamhet som lockar till sig kunniga och engagerade medarbetare.
För mer information:
Filip Da Cunha Meneses, psykolog och sektionschef
Telefon: 021- 17 34 29
Christine Senter, psykolog och Vuxenpsykiatrins verksamhetschef
Telefon: 021-17 43 39
FAKTA
Förutom den egenutvecklade utbildningen om adhd för nydiagnosticerade erbjuder Region Västmanland åtta upphandlade digitala behandlingsprogram från Inera. Programmen är utvecklade av företaget Livanda:
– Förbättra självkänslan
– Skapa bättre sömn
– Stresshantering
– Nedstämdhet och depression
– Oro
– Smärta
– Social oro
– Ångestproblematik
.....................................................................................................................................
Så här kan en av övningarna se ut i den onlineutbildning om adhd som Region Västmanland utvecklat.
.....................................................................................................................................
En av övningarna i internetbehandling mot oro. Genom olika steg guidas patienten till ett bättre mående. Programmet har skapats av företaget Livanda, men har upphandlats från det kommun- och regionägda digitaliseringsbolaget Inera.
Region Västmanlands huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik, regional hållbar utveckling. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.