2022-12-28 11:08Pressmeddelande

Fyra nya sträckor spetsar till Rally Sweden 2023

Fyra nya sträckor har tillkommit till Rally Sweden 9-12 februari. Årets tävling blir ett kompakt vinterrally på vackra skogsbilvägar runt om i Västerbotten med Umeå som bas.Fyra nya sträckor har tillkommit till Rally Sweden 9-12 februari. Årets tävling blir ett kompakt vinterrally på vackra skogsbilvägar runt om i Västerbotten med Umeå som bas.

Årets Rally Sweden blir bildligt talat en resa runt de västerbottniska omgivningarna i fyra olika länskommuner. Fyra nya sträckor har tillkommit inför 2023 och såväl förare som publik kommer få uppleva rallyfesten med ett snöigt vinterlandskap som vacker kuliss.

- Jag tycker vi fått ihop massor av sportsligt utmanande sträckor som jag tror kommer bli rejäla utmaningar på sina håll, säger banchefen Roland “Mikro” Åström.

Med över 45 år inom motorsporten finns det inte speciellt många skogs- eller bilvägar runt om i Västerbotten som “Mikro” inte har koll på. Han har ett gediget förflutet som ban- och tävlingschef på otaliga lokala- och nationella rallytävlingar.

- Det finns några sträckor i mitt rallybiblioteket att plocka fram, säger han och skrattar.

Arbetet flyter på som beräknat i dialogen med ren- och skogsnäringen samt de privata markägarna. Det finns ett otroligt driv och engagemang  i Västerbotten för att skapa ett så bra VM-rally som bara möjligt 9-12 februari. Över 200 (!) avtal kommer skrivas under för att säkra VM-rallyts framfart.

- FIA har som grundkrav att vi ska förnya och förändra rallyt med cirka 25 procents nya sträckor. Till årets tävling är vi uppe i över 40 procent nya sträckor, berättar “Mikro”.

I den ursprungliga planeringen hade arrangörerna ritat in tre nya sträckor. Det utökades till fyra sträckor när Kamsjön (SS 10/13) i sista stund ströks och ersattes med Floda istället. Sträckan är 28,25 kilometer med start vid Inneråträsk och målgång vid Innersjön.

- En sportsligt minst lika bra sträcka som Kamsjön. Den är varierande och utmanande, konstaterar “Mikro”.

Till årets tävling har därmed Kamsjön, Vindeln, Långed och Örträsk ersatts med Floda, Västervik, Botsmark och Norrby 

- Vindelnsträckan vid Kulbäcksliden var för snabb under fjolåret där snittfarten var över 140 kilometer i timmen.  Övriga sträckor som utgick berodde på att vi inte lyckades få tillstånd av olika anledningar. De nya sträckorna är däremot riktigt varierande med lite olika nivåer. Botsmark vid Högalidens vindkraftspark kommer bli en riktigt bra rallysträcka med gott om bra publikplatser, säger “Mikro”.

Inför 2023 kommer även The Red Barn Arena uppgraderas och bli mer tillgängligt med utökad publikservice.

- Det blir en tydligare samlingsplats där vi får ett publikvänligt och nära rally som är lätt att ta till sig. Arenan får en betydligt mer framträdande roll som central publikpunkt där varje tävlingsdag avslutas på området.

Kontaktperson för frågor;
Roland "Mikro" Åstöm
070-645 48 67


Om Rally Sweden

Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i WRC, världsmästerskapen i rally, och det enda utpräglade vinterrallyt. Det är Sveriges största årligen återkommande evenemang med över 100 000 åskådare under fyra dagar och närmare 120 miljoner tv-tittare runt hela världen! Tävlingarna avgörs för första gången i år i Umeå i Västerbotten. Tävlingen har körts sedan 1950 och varit vinterrally sedan 1965. Rally Sweden är känt som en vinterfestival, där publiken kommer förare, bilar och tävlingarna riktigt nära – Closer to Rally.


Kontaktperson

Kommunikationschef, Svenska Bilsportförbundet
Sören Emmervall