2021-04-07 05:00Pressmeddelande

Mobiltbredband.net - Sverige ligger efter när det gäller 5G

En ny rapport utförd av konsultföretaget Kearney avslöjar att Sverige ligger efter i förberedelserna för det nya 5G-nätet. I dagsläget ligger Sverige på en 11:e plats, där både Norge och Finland har knipit åt sig en 3:e respektive 7:e plats på den globala listan.

En av anledningarna till att Sverige halkat efter är landets begränsade frekvensutrymme. När det kommer till 5G-utvecklingen så är det frekvensutrymme som erbjuds av myndigheterna ett avgörande komponent. Myndigheter i både Finland och Norge erbjuder fler frekvenser, något som därmed resulterar i att de positionerar sig bättre för att nyttja ett 5G-nätverk.

 

Mobiltbredband.net, en svensk jämförelsetjänst av mobila bredband har följt utvecklingen av 5G-nätverket. De hoppas nu på att Sverige kommer att kunna trappa upp takten på uppbyggandet av 5G.

 

  • Det finns otroligt många fördelar med att snabba på utbyggandet av 5G-nätet. Både privatpersoner och företag kommer att kunna dra nytta av 5G-nätet som frigör en stor optimerings och innovationspotential i landet. De länder som har en snabb etablering av 5G-nätverket har således ett tydligt övertag när det kommer till nya innovationer och utvecklingen av dessa, säger pressansvarig på Mobiltbredband.net

 

5G öppnar nämligen upp för utveckling av flertalet nya produkter och tjänster. Det kan vara allt ifrån självkörande bilar till digital hälsovård. Undersökningen som utfördes av Kearney visar att europeiska länder ligger efter i 5G-utbyggandet jämfört med andra länder i världen.

 

Länder som USA och Sydkorea ligger inte helt oväntat på förstaplats respektive andra plats. Norge är det enda europeiska landet som kom med på topp 5-listan. En gemensam anledning till att Europeiska länder halkar efter är att de generellt sett har sämre förutsättningar för att säkerställa det korrekta regelverket för utbyggnaden av det nya 5G-nätet. Precis som i Sveriges fall så måste länder väga in de statliga frekvenserna för. En slutsats av detta är att det är myndigheterna som avgör när det kommer till att påskynda 5G-utrullningen. För att klättra på listan behöver alltså Sveriges myndigheter införa en mer effektiv reglering samt ge ett bättre stöd för kommersiella aktörer i landet.

 

Planer på att täcka hela landet inom 2–3 år

Sveriges utbyggnad av 5G-nätet påbörjades vid starten av 2020 och har hittills lanserats i ett 30-tal städer runt om i landet. Den rikstäckande målsättningen är att 5G ska vara utrullat i hela landet inom två till tre år. Det nya 5G-nätet har otroligt snabba hastigheter vilket kommer möjliggöra för nya innovationer och för att möta framtidens behov av vårt uppkopplade samhälle.

 

Om Mobiltbredband.net

Mobiltbredband.net är en oberoende jämförelsetjänst där konsumenter kan jämföra mobila bredband. Sajten har publicerat flera detaljerade guider om mobilt bredband och täckning, men även vilka faktorer man bör ha i åtanke för att få bästa möjliga täckning.

 

Presskontakt

Sandra Elofsson, Produktansvarig på Mobiltbredband.net

E-post: info@mobiltbredband.net


Om PR-Direkt

Vi på PR-Direkt har gjort det enkelt för dig att lyckas med PR. Du tecknar ett PR-paket och får utmärkt exponering genom Sveriges ledande webbportaler och PR-plattformar. Resultatet blir att din nyhet, ditt företag och dina produkter når fram till rätt personer, blir omskrivna och omtalade.