2022-02-23 09:07Pressmeddelande

Kreas AI tjänst har nu blivit ännu bättre på att hjälpa företagare välja rätt lånebelopp

Företag som ansöker om lån med för stort belopp har en lägre chans att bli beviljade och får ofta sämre villkor. Det visar data från Kreas digitala plattform för företagsfinansiering. Krea har nu förbättrat sin AI-tjänst som använder sig av data från 30 000 låneerbjudanden och publika källor som hämtas via API:er för att uppskatta företagares låneutrymme.

Företagare kan lägga till organisationsnummer och ett fåtal andra nyckeltal i låneindikatorn och därefter få ett automatiskt svar på företagets uppskattade låneutrymme. Modellen använder sig av maskininlärning och data från tidigare låneansökningar på Kreas plattform för att uppnå en så hög säkerhet på uppskattningen som möjligt. Då Krea ständigt tar emot låneansökningar växer kunskapsbasen som modellen använder sig av vilket leder till att AI-tjänsten kontinuerligt förbättras.

-Tidigare har vår maskininlärningsmodell enbart baserats på datapunkter om företaget (t.ex. omsättning), men vi har sett att vi når en bättre träffsäkerhet genom att inkludera externa faktorer så som antalet Covid-19 fall i Sverige. Det är fortsatt tufft för många företag att söka finansiering men genom att vi på Krea fortsätter att utveckla våra algoritmer kommer företagen få bättre förutsättningar att söka rätt lånebelopp och därmed få bättre villkor. Säger Carsten Leth , Vice VD på Krea.

Genom att använda Kreas låneindikator innan man ansöker om företagslån kan företagare säkerställa att de ansöker om rätt belopp. När företag ansöker om för stora belopp minskar chansen att deras låneansökan blir beviljad och räntan är i genomsnitt 14% högre. Vissa banker och långivare som generellt erbjuder bättre villkor väljer att endast finansiera företag som har ansökt om belopp som motsvarar bankens egna uppfattning av företagets låneutrymme. Ett företagslån med lägre belopp innebär dessutom en mindre risk för långivarna och ifall låneansökans belopp är i linje med bankens bedömning leder detta till bättre villkor


Om PR-Direkt

Vi på PR-Direkt har gjort det enkelt för dig att lyckas med PR. Du tecknar ett PR-paket och får utmärkt exponering genom Sveriges ledande webbportaler och PR-plattformar. Resultatet blir att din nyhet, ditt företag och dina produkter når fram till rätt personer, blir omskrivna och omtalade.