2024-10-17 06:45Pressmeddelande

Myresjöhus har starkast varumärke bland Sveriges småhustillverkare

Diagram som visar småhusföretagen med starkast varumärken 2024. Siffrorna anger företagens Brand Equity-värden på en skala 0-100. Småhusföretagen med starkast varumärken 2024. Siffrorna anger företagens Brand Equity-värden på skalan 0-100. Källa: Prognoscentret

Enligt en nyligen publicerad undersökning genomförd av marknadsanalysföretaget Prognoscentret är Myresjöhus den småhustillverkare med starkast varumärke bland allmänheten.

I juni 2024 svarade 1858 personer ur allmänheten samt 872 personer som köpt hus det senaste året på frågor om 15 olika varumärken på småhusmarknaden. Myresjöhus är det starkaste varumärket, precis som varit fallet de senaste åren. När frågan ställdes till gruppen husköpare, som alltså i närtid utvärderat och anlitat olika småhusföretag, placerar sig Myresjöhus och Fiskarhedenvillan i topp.

- Det är med stor stolthet och glädje att för fjärde året i rad konstatera att Myresjöhus är det starkaste varumärket. I en tid av oro där marknaden präglats av höga räntor och hög inflation står Myresjöhus för en trygg hemresa, såväl för våra kunder och för allmänheten. En resa som pågått i snart hundra år och som med sin starka leverans fortsätter skapa starka ambassadörer, säger Joakim Henriksson, VD på OBOS Sverige, där Myresjöhus ingår.

Den viktigaste parametern för Brand Equity är den hjälpta kännedomen och här varierar värdet mellan 77% kännedom för den mest kända småhustillverkaren ner till 25% för den med minst kännedom.

- Försäljningen av småhus har gått otroligt trögt i spåren av räntehöjningarna, men mycket tyder på att botten är nådd och att vändningen nu kommer. Intresset för att bo i ett nyproducerat hus har dock inte minskat, utan snarare finns det därför ett uppdämt behov vilket visas i varumärkesmätningen. Intresset att flytta till ett nybyggt hus är nu rekordstort vilket även påverkar varumärkeskännedomen positivt, säger Magnus Olsson marknadsanalytiker med ansvar för Prognoscentrets varumärkesmätningar.

Undersökningen visar också att husköparna som köpt hus i den tuffa marknaden har övervägt fler alternativ, samtidigt som de olika varumärkenas egenskaper ökat i betydelse. Varumärken som positionerar sig som prisvärda har i ännu högre grad valts tack vare detta, medan motsvarande gäller för de som exempelvis positionerar sig med attraktiva husmodeller med möjlighet att utforma huset efter egna önskemål.

Om undersökningen
Varumärkesmätningen för småhusbranschen är en årlig mätning som Prognoscentret lanserade i juni 2021 och som omfattar Sveriges samtliga småhustillverkare. Resultatet från årets mätning baseras från 1858 personer ur allmänheten och 872 svar från personer som byggt hus under det senaste året. Undersökningen omfattar en kartläggning av varumärkeskännedom och styrka (Brand Equity) samt varumärkenas positionering. I tillägg inkluderas marknadsandelar och medieinvesteringar.

Brand Equity är ett mått på ett varumärkes styrka som omfattar fyra perspektiv: (1) Hur väl människor känner till varumärket och (2) kan associera varumärket med olika egenskaper, (3) vilken kvalitet varumärket anses ha och (4) sannolikheten att välja varumärket vid ett köp. Respondenterna svarar på frågorna på en skala på 1-7 och värdet räknas om till en hundragradig skala.



Om Prognoscentret

Prognoscentret är ett oberoende marknadsanalysföretag specialiserat på operativa och strategiska beslutsunderlag till aktörer inom den nordiska byggmarknaden. Vi har kontor i alla nordiska länder samt ingår sedan 2023 i Hubexo (f.d. Byggfakta Group). Bland våra kunder finns de största varumärkena i producent- och entreprenadled, byggvaruhandeln samt bank och consulting. Vi ingår i analysnätverket Euroconstruct® vilket ger oss unik tillgång till information om den europeiska byggmarknaden.


Kontaktpersoner

Magnus Olsson
Marknadsanalytiker
Magnus Olsson