2023-05-05 08:03Pressmeddelande

PREKS PRESENTERAR: OSAGD AV CHARLOTTE GYLLENHAMMAR

OSAGD AV CHARLOTTE GYLLENHAMMAROSAGD AV CHARLOTTE GYLLENHAMMAR

Prinsessan Estelles Skulpturpark fortsätter att växa med det platsspecifika och unika verket Osagd av Charlotte Gyllenhammar, den fjärde permanenta skulpturen i samlingen. Osagd kommer att installeras intill Rosendalsängen på Kungliga Djurgården i Stockholm och invigas av H.K.H. Prins Daniel den 29 maj 2023. En av de övriga talarna är Kulturminister Parisa Liljestrand.

Charlotte Gyllenhammar, som räknas till en av vårt lands mest betydande konstnärer, är den första svenska konstnär att presenteras av stiftelsen. Sedan sitt genombrott för trettio år sedan, då hon hängde en uppochnedvänd ek över Drottninggatan i Stockholm, har hon haft en aktiv och framgångsrik karriär såväl nationellt som internationellt. Gyllenhammar har genom åren erhållit flera prestigefulla priser,  deltagit i en mängd utställningar på museer och gallerier, men är kanske allra mest känd för sina storslagna och uttrycksfulla verk i det offentliga rummet. Den fyra meter höga bronsskulpturen Osagd påminner oss om hur konsten kan förmedla det vi vill säga när orden är otillräckliga.

”Jag känner mig oerhört hedrad över att få göra ett verk till Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och att få vara en del av den skulpturpark som växer fram i detta betydelsefulla område. Platsen har en särskild innebörd för mig eftersom jag tillbringat mycket tid på Kungliga Djurgården, både som barn och vuxen. Min skulptur Osagd kommer resa sig ur marken som en överväldigande fysisk gestalt gjuten i brons. Närvarande, påtaglig men inåtvänd i koncentration som inför en oväntad möjlighet.” – Charlotte Gyllenhammar

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse grundades 2019 och har sedan starten presenterat ett konstnärskap varje år på Kungliga Djurgården i Stockholm, med ett långsiktigt mål att etablera en permanent skulpturpark i Rosendalsområdet. Valet av konstnär görs av Prinsessan Estelles Kulturstiftelses styrelse, som biträds av ett konstnärligt råd.

Det konstnärliga rådets motivering för årets konstnär 2023 lyder:

”Charlotte Gyllenhammar arbetar ofta med skalförskjutningar, motsatsförhållanden och omvända perspektiv. Hon har förmågan att skapa verk som befinner sig i brytpunkten mellan det igenkännbara och det okända. Genom en lek med ord i titlarna balanserar hennes verk på gränsen mellan olika verkligheter.”

ÅRETS PROGRAM & SAMARBETSPARTNERS

29 maj–1 september kommer Prinsessan Estelles Kulturstiftelse att erbjuda dagliga guidade visningar och konstpedagogisk verksamhet. Vissa aktiviteter genomförs i samarbete med andra institutioner i Stockholm. Programmet presenteras i sin helhet på preks.se. En katalog på svenska och engelska samt en audioguide kommer att erbjudas. Den engelska versionen av Charlotte Gyllenhammars audioguide ges av skådespelerskan Pernilla August, som även är konferencier på invigningsceremonin den 29 maj.

VIKTIGA DATUM

Pressträff: kl. 12:00 den 24 maj

Officiell invigningsceremoni: kl. 13:00 den 29 maj

Plats: Korsningen Fredrik Bloms väg och Israel af Ströms väg, Kungliga Djurgården

KONTAKT & MER INFORMATION

E-post: press@preks.se

Telefon: 073-346 66 62

Hemsida: preks.se

Instagram: @preks_kulturstiftelse, @charlottegyllenhammar

För mer information, vänligen kontakta: Sara Sandström Nilsson, Verksamhetsledare, Prinsessan Estelles Kulturstiftelse


Om Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

OM PRINSESSAN ESTELLES KULTURSTIFTELSE Prinsessan Estelles Kulturstiftelse bildades hösten 2019 på initiativ av Kronprinsessparet med syfte att främja kulturverksamhet i Sverige. Det finns en kunglig tradition att stödja kulturlivet och en övertygelse om att konst och kultur är en nödvändighet för ett öppet och modernt samhälle. Kronprinsessparet vill aktualisera detta och visa på långsiktiga ambitioner genom tillkomsten av stiftelsen. Initialt fokuserar PREKS på att tillsammans med Kungliga Djurgårdens förvaltning etablera Prinsessan Estelles Skulpturpark i Rosendalsområdet, samt att i samband med förvärv av nya verk arrangera konstpedagogiska program för att tillgängliggöra samtidskonst för fler. De tre första verken i samlingen är gjorda av Alice Aycock, Elmgreen & Dragset och Yinka Shonibare CBE. Årets nya skulptur av Charlotte Gyllenhammar invigs den 29 maj kl. 13:00. Pressträff 24 maj kl. 12:00. När Charlotte Gyllenhammar valdes bestod det Konstnärliga Rådet av Richard Julin, Lars Nittve och Iris Müller-Westermann. Stiftelsen finansieras av privata donationer.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Joanna Sundström