2022-04-27 07:00Pressmeddelande

NU NAMNGIVEN: PRINSESSAN ESTELLES SKULPTURPARK PÅ KUNGLIGA DJURGÅRDEN

Wind Sculpture in Bronze I av Yinka Shonibare CBE RAWind Sculpture in Bronze I

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som grundades 2019 har sedan starten presenterat ett konstnärskap varje år på Kungliga Djurgården i Stockholm. Nu offentliggörs att skulpturparken, som stiftelsen tillsammans med Kungliga Djurgårdens förvaltning bygger upp, får namnet Prinsessan Estelles Skulpturpark. Årets skulptur av den prisbelönte och internationellt hyllade konstnären Yinka Shonibare CBE RA blir den tredje permanenta skulpturen i samlingen.

Den 2 juni kommer H.K.H. Prins Daniel inviga den nya skulpturen Wind Sculpture in Bronze I av årets konstnär Yinka Shonibare CBE. Shonibares verk kommer att installeras mellan Rosendals Slott och Ståthållarängen på Kungliga Djurgården.

”Stiftelsen har en långsiktig plan för uppbyggnaden av Prinsessan Estelles Skulpturpark, och Yinka Shonibare CBE’s skulptur är en betydelsefull del i detta projekt. I år kommer vi dessutom kunna erbjuda ett extra omfångsrikt program, tack vare samarbeten med tretton olika aktörer.”
- Sara Sandström Nilsson, Verksamhetsledare Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

ÅRETS SKULPTUR

På den två meter höga Wind Sculpture in Bronze I, gestaltad som ett stort tredimensionellt tygstycke, har abstrakta blad- mönsterreliefer upprepats över hela ytan. Det är en referens till den holländska vaxbatiken – ett motiv som ständigt åter- kommer i Shonibares konst.

”Tyget tillverkades på fabriker i Holland med indonesisk batik som förlaga, såldes i Storbritanniens västa- frikanska kolonier där det blev så populärt att det i världens ögon kom att betraktas som en autentiskt afrikansk produkt: det är en perfekt utgångspunkt för samtal om våra mångbottnade identiteter och ömsesidiga globala beroenden.” - Yinka Shonibare CBE.

Verket som kommer installeras i Prinsessan Estelles Skulpturpark kan ses som en fristående fortsätt- ning på en resa som påbörjades redan 2004, då Shonibare under en period verkade i Stockholm.
I samband med vistelsen skapade han ett verk till Moderna Museet i form av ett gigantiskt flask- skepp med regalskeppet Vasa som förlaga. På samma tema gjorde Shonibare 2010 en replik på ytterligare ett skepp,
Nelson’s Ship in a Bottle, som visades på den fjärde plinten på Trafalgar Square. I båda verken ersattes de vita seglen av holländska vaxbatiktyger och det är just dessa brokiga segeldukar som inspirerat till den nya skulpturen på Kungliga Djurgården. Seglen symboliserar rörelse och migration, något som för konstnären har varit en betydande del av livet.

ÅRETS PROGRAM

H.K.H. Prins Daniel, Brittiska Ambassadören, Mrs Judith Gough, Nigerias Ambassadör i Stockholm, Mr B.B Hamman, Sara Sandström Nilsson och Yinka Shonibare CBE kommer tala på invigningsce- remonien den 2 juni kl. 13:00. Från 2 juni till den 25 september kommer olika program och events att erbjudas. Detaljerad information om varje del finns på www.preks.se/program

 Samarbetspartners 2022

Brittiska Ambassaden, Drottningholms Slottsteater, Etnografiska Museet, Handelshögskolan i Stockholm, Konstfack, Kungliga Djurgårdens förvaltning, Liljevalchs, Moderna Museet, Magasin III, Nationalmuseum, Nigerianska Ambassaden, Rosendals Trädgård och Tekniska Museet i Stockholm.

Konstnärssamtal och dansperformance

Ett konstnärssamtal med Yinka Shonibare CBE kommer att arrangeras i Moderna Museets auditorium den 1 juni. Efter samtalet premiärvisas en ny dansperformance som svar på Wind Sculpture in Bronze I med titeln Captured Moments, koreograferad av Joakim Stephenson i samarbete med konstnären. Platserna är begränsade. Dansperformancen kommer även att resultera i en film, som spelas in på Drottningholms Slottsteater.

Parallella utställningar

Under hela sommaren och hösten visar Moderna Museet Shonibares verk Vasa Ship från 2004 som ingår i deras samling. I grupputställningen Valfrändskaper som visas på Magasin III ingår tre verk av Shonibare, och i en separatutställning på Liljevalchs+ kommer Shonibare CBEs tre filmer, omgestaltningar av kända konstverk eller historiska händelser, att visas.

Konstpedagogiska program

Tekniska museet kommer erbjuda en kreativ workshop där man får skapa egna mönster, inspirerat av de afrikanska tyger som ligger till grund för årets skulptur, samt en utomhusstation riktad till fa- miljer och unga. Ytterligare workshops samt ett panelsamtal kommer att arrangeras av Etnografiska museet. En interaktiv audioguide riktad till tonåringar samt digitala workshops utifrån årets konst- närskap kommer utformas av avgångselever från Konstfack. Dagliga visningar i skulpturparken, och kataloger på svenska och engelska kommer erbjudas av stiftelsen.

Symposium

Med utgångspunkt i Shonibare CBEs konstnärskap och tematik arrangerar Nationalmuseum ett sympo- sium den 1 september, med föreläsningar och panelsamtal med representanter från Etnografiska Museet, Handelshögskolan Moderna Museet och Magasin III.

Utsmyckning och stipendium

Yinka Shonibare CBE kommer att göra en permanent utsmyckning i ett klassrum i Handelshög- skolan i Stockholm. Dessutom kommer ett Shonibare-stipendium instiftas, vilket skolans studenter under ett flertal år kommer kunna söka för att resa och tillbringa en månad på Yinka Shonibares stiftelses residens i Lagos eller Ijebu i Nigeria.

VIKTIGA DATUM

31 maj kl. 14:00: Pressträff vid skulpturen tillsammans med Yinka Shonibare CBE och stiftelsens samarbetspartners, inkl. fika från Rosendals Trädgård. Anmälan mailas till press@preks.se

1 juni kl. 16:30–18:00: Konstnärssamtal och dansperformance på Moderna Museet. Biljetter via Moderna Museet.

2 juni kl. 13.00–14:00: Officiell invigningsceremoni vid skulpturen.
1 september kl. 16:00–18:00: Symposium på Nationalmuseum. Biljetter via Nationalmuseum.

Skulpturparken kommer vara bemannad kl. 12:00–16:00, 2 juni–25 september, med dagliga visningar kl. 13:00 under hela aktivitetsperioden.

För mer information: Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare e-post: press@preks.se
Hemsida: www.preks.se
Instagramkonton: @preks_kulturstiftelse, @shonibarestudio

OM YINKA SHONIBARE CBE RA

Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, Royal Academician Född 1962 i London

1984–89 Byam Shaw School of Art, London
1989–91 MFA, Goldsmiths College, London
2002  documenta XI, Kassel, curator Okwui Enwezor
2003  Fellow, Goldsmiths College, London
2004  Nominerades till Turner-priset, Tate Britain, London
2004 IASPIS, The International Artists’ Studio Program in Stockholm
2004 Moderna Museet, Stockholm
2004  Filmen “Un Ballo in Maschera” prod. i samarb. med Moderna Museet, Stockholm och SVT
2005  Member of the most excellent Order of the British Empire (MBE)
2007 Biennalen i Venedig
2007 Hedersdoktor, Huron University i Ontario,
2009  Grundade ”Guest Projects”, Artist Recidency Project Space in London
2010  ”Nelson’s Ship in a Bottle”, the Fourth Plinth, Trafalgar Square, London
2010 Hedersdoktor, the Royal College of Art, London
2012  Fellow, University of the Arts, London
2013  Royal Academician, the Royal Academy of Arts, London
2016 African Art Award, National Museum of African Art, Washington D.C.
2019 Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE)
2019  Grundade Yinka Shonibare Foundation och Guest Artists Space Foundation in Lagos
2020  Robson Orr TenTen Award, London
2021  Art Icon Award, Whitechapel Gallery, London

 


Om Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse bildades hösten 2019 på Kronprinsessparets initiativ och syftet är att främja kulturverksamhet i Sverige. Det finns en Kunglig tradition att stödja svenskt kulturliv och en övertygelse om att kultur är en nödvändighet för ett öppet och modernt samhälle. Kronprinsessparet vill aktualisera detta och visa på långsiktiga ambitioner genom tillkomsten av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse. Initialt kommer fokus vara att etablera en permanent skulpturpark i Rosendalsområdet på Kungliga Djurgården. Genom skulpturprojektet vill stiftelsen tillgängliggöra samtidskonst eftersom konstupplevelser har omvittnat positiva effekter, såväl på individnivå som för samhället i stort. Umgänget med konst öppnar våra sinnen, får oss att reflektera, formar nya tankar, ger oss ny kunskap och lär oss att omfamna det oförutsedda. Att berika vår gemensamma miljö med samtidskonst handlar alltså inte enbart om att skapa tidlösa monument, utan om att väcka samtal och att långsiktigt erbjuda ökad livskvalitet för alla. Prinsessan Estelles Kulturstiftelses verksamhet finansieras genom privata donationer. En grupp privatpersoner har tillsammans byggt upp ett grundkapital och det är dessa generösa gåvor som möjliggjort stiftelsens existens.

Kontaktpersoner

Verksamhetsledare
Sara Sandström Nilsson