2022-09-29 07:00Pressmeddelande

ÅRETS KONSTNÄR I PRINSESSAN ESTELLES SKULPTURPARK 2023

CHARLOTTE GYLLENHAMMAR

Prinsessan Estelles Skulpturpark på Kungliga Djurgården fortsätter att växa och får kommande sommar sin fjärde permanenta skulptur. Efter verk av de internationella konstnärerna Alice Aycock, Elmgreen & Dragset och Yinka Shonibare CBE, har stiftelsen valt att för första gången presentera ett svenskt konstnärskap. En ny skulptur av Charlotte Gyllenhammar kommer att invigas den 1 juni 2023.

Charlotte Gyllenhammar föddes 1963 i Göteborg och har studerat vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt Royal College of Art i London. Genom åren har hon arbetat i olika media som måleri, fotografi, installation, film och skulptur. Hon har under sin karriär deltagit i en mängd nationella och internationella utställningar, har genomfört flertalet offentliga uppdrag och räknas idag till en av vårt lands mest kända och framgångsrika konstnärer. I höst är hon aktuell med en stor separatutställning på Prins Eugens Waldermarsudde på Kungliga Djurgården, och den visas 12 november till den 26 mars 2023.

Valet av konstnär görs av Prinsessan Estelles Kulturstiftelses styrelse, som biträds av ett konstnärligt råd bestående av Richard Julin, konstnärlig ledare Accelerator i Stockholm, Lars Nittve, f d chef Tate Modern i London, Moderna Museet i Stockholm och M+ i Hong Kong, och Ann-Sofi Noring, ledamot av Konstakademien och f d vice museichef Moderna Museet i Stockholm.

Invigningsdatum: 1 juni 2023
Plats: Prinsessan Estelles Skulpturpark i Rosendalsområdet på Kungliga Djurgården E-post: press@preks.se
Hemsida: preks.se
Instagram: @preks_kulturstiftelse, @charlottegyllenhammar
För mer information, vänligen kontakta: Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare, Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Charlotte Gyllenhammar

Charlotte Gyllenhammar

 

OM PRINSESSAN ESTELLES KULTURSTIFTELSE

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse, PREKS, bildades hösten 2019 på initiativ av Kronprinsessparet med syfte att främja kulturverksamhet i Sverige. Det finns en kunglig tradition att stödja kulturlivet och en övertygelse om att konst och kultur är en nödvändighet för ett öppet och modernt samhälle. Kronprinsessparet vill aktualisera detta och visa på långsiktiga ambitioner genom tillkomsten av stiftelsen. Initialt fokuserar PREKS på att tillsammans med Ståthållarämbetet och Kungliga Djurgårdens förvaltning etablera en permanent skulpturpark i Rosendalsområdet, samt att arrangera konstpedagogiska program för att tillgängliggöra samtidskonst.

De tre första verken i samlingen är gjorda av Alice Aycock, Elmgreen & Dragset och Yinka Shonibare CBE. Stiftelsen finansieras av privata donationer. Styrelsen utgörs av: H.K.H. Prins Daniel, Elin Annwall, Lena Josefsson och Staffan Larsson. Ordförande är Johan Ericsson.Om Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse bildades hösten 2019 på initiativ av Kronprinsessparet med syfte att främja kulturverksamhet i Sverige. Det finns en kunglig tradition att stödja kulturlivet och en övertygelse om att konst och kultur är en nödvändighet för ett öppet och modernt samhälle. Kronprinsessparet vill aktualisera detta och visa på långsiktiga ambitioner genom tillkomsten av stiftelsen. Initialt fokuserar PREKS på att tillsammans med Kungliga Djurgårdens förvaltning etablera en permanent skulpturpark i Rosendalsområdet, samt att under årets aktivitetsperiod arrangera konstpedagogiska program för att tillgängliggöra samtidskonst för fler. Stiftelsen finansieras av privata donationer.

Kontaktpersoner

Verksamhetsledare
Sara Sandström Nilsson
Presskontakt
Joanna Sundström