2023-04-25 11:52Pressmeddelande

Världsbokdagen firas i Ambjörby

Att ge ut boken Historisk värmländsk mat var ett drömprojekt för Sara Bodin Olsson.Boken Historisk värmländsk mat och bild på Sara Bodin Olsson.

För andra året i rad uppmärksammar biblioteken i Torsby kommun Världsbokdagen. Det görs i Ambjörby Folkets hus med böcker, mat och lokala utställare samt sagostund, pyssel och film.

Lördag 22 april kl. 12-15 iAmbjörby Folkets hus

Tema i år är Mat och inbjuden är Sara Bodin Olsson från Kil som ska berätta om sitt drömprojekt, boken ”Värmländsk mat. Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror.”

Sara Bodin Olsson är bebyggelseantikvarie, arkeolog och caféinnehavare. Hennes intresse för lokal historia, mat och bak förenas i drömprojektet Historisk Värmländsk Mat, där hon gjort en djupdykning i privata receptböcker och olika arkiv.

I boken bjuds läsaren på en mängd originalrecept, som hämtats från de finaste herrgårdsmiljöer och de enklaste kolarkojor.

Här finns både kända och okända rätter och bakverk; ostpastejer från Sunne prästgård, citronstjärnor från Nancy Enwalls husmodersskola i Karlstad, risgrynskaka med lingongrädde från Selma Lagerlöfs Mårbacka och förstås även klassiker som nävgröt, klengås och kolbulle.

Program Ambjörby Folkets hus

12.00 Torleif Styffe kåserar.
12.15 Sara Bodin Olsson presenterar sin bok "Historisk värmländsk mat. Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror".
Ta gärna med dina egna recept från förr!
13.30 Film Kalles födelsedagsäventyr.
14.45 Sagostund i bokbussen.

Försäljning av bröd, soppa och våfflor.

Hela dagen kan man pyssla i bokbussen och se hur ett bisamhälle ser ut.

Bland annat medverkar Gustav Schrödersällskapet, Berit Juhl, Gunnar Svensson, Lars Nordström, Klarälvdalens folkhögskola, Norra Ny hembygdsförening, Dalby hembygdsförening och Utmarksmuseet.

Arrangörer för Världsbokdagen är kulturavdelningen Torsby kommun, Studiefrämjandet och Ambjörby Folkets hus.


Om Torsby kommun

Torsby kommun i Värmland ger dig stora möjligheter till en rik fritid hela året. Här kan du bo bra till en rimlig kostnad och det är nära till naturen. Det är två timmar till Oslo och flygförbindelser med hela världen. På plats i kommunen finns Torsby flygplats som har två avgångar per dag Torsby-Arlanda. Vi är 11 000 invånare i kommunen, 1 700 företag och vi har ca 1,2 miljoner gästnätter i kommunen varje år.