2022-08-31 10:12Pressmeddelande

Torsby välkomnar de första ukrainska familjerna

Ukrainska flaggan, händerUkrainska flaggan, välkommen till familjer

Den 12 september anländer sex familjer, totalt 15 personer till Torsby kommun. Det är de första ukrainska flyktingarna som kommer hit, av de 37 personer som kommunen har tilldelats av Migrationsverket genom Länsstyrelsen.

- De nyanlända är välkomna till oss i Torsby kommun, säger kommunalrådet Peter Jonsson. Det är viktigt att vi ställer upp och stöttar de personer som kommer till oss. De som kommer från Ukraina kommer ur en mycket svår situation, säger Peter Jonsson.

De ska bo i centrala Sysslebäck och erbjuds där skola och barnomsorg. Det är sex familjer; nio vuxna och sex barn och de kommer att bo i lägenheter hos Torsby Bostäder, med självhushåll.

- Vi har rustat lägenheter och möblerat dem så de ska bli bra för de nyanlända, säger kommundirektör Thomas Stjerndorff.

- Sysslebäck är valt för att vi där har bostäder och plats i skola och förskola, säger Thomas Stjerndorff.

Kommunen kommer att ta kontakt med frivilligorganisationerna på orten för få hjälp med stöttning av flyktingarna på olika sätt, tillsammans med kommunens integrationssamordnare.

- Vi har stor erfarenhet av ett gott mottagande av nyanlända från invånarna i Klarälvdalen. Jag är övertygad om att det kommer att bli så nu också, säger kommunalrådet Anna-Lena Carlsson.

Mer information

Gösta Kihlgren, arbetsmarknadschef, tfn 070-393 90 05, gosta.kihlgren@torsby.se.


Om Torsby kommun

Torsby kommun i Värmland ger dig stora möjligheter till en rik fritid hela året. Här kan du bo bra till en rimlig kostnad och det är nära till naturen. Det är två timmar till Oslo och flygförbindelser med hela världen. På plats i kommunen finns Torsby flygplats som har två avgångar per dag Torsby-Arlanda. Vi är 11 000 invånare i kommunen, 1 700 företag och vi har ca 1,2 miljoner gästnätter i kommunen varje år.