Enligt tradition arrangerar Torsby kommun i samarbete med Tuab och iTorsby en festlig dag i vid Sysslebäcks Bad och Fritid första lördagen i november. Syssleträffen är en samlingspunkt och ett trivsamt höstevent för hela familjen, kompisgänget, släkten, företaget och föreningen.
Årets Syssleträff var välbesökt från tidig förmiddag till cirka 16-tiden på eftermiddagen. Företags- och föreningsmässan bestod av 40-talet utställare som visade upp sina verksamheter, gjorde affärer och knöt kontakter. Redan klockan 10.00 var det disco, linedance och popcorn till alla besökare utomhus bredvid pumpttrackbanan. Strax därefter var det dags för dagens höjdpunkt, nämligen invigningen av Sysslebäck Pumptrack. Torsby kommun och Tuab hade äran att vara en del i invigningen tillsammans lokala föreningen Hole Byalag, som initierat, drivit och arbetat med pumptrackprojektet i nästan två år.
Årets vinnare av skandinaviska cupen i pumptrack, Vilma Haglund från Jössefors IK, invigningscyklade banan, invigningstalade gjorde Hole Byalags och ordförande Lars-Erik Jonsson, kommundirektör Thomas Stjerndorff och kommunalrådet Peter Jonsson, under ledning av dagens konferencier tillika fd. rallykartläsaren Tina Thörner.
Vilma Haglund, 11, kom till Syssleträffen i sällskap med yngre och äldre, tävlande och tränare från Jössefors IK. En av mountainbiketränarna på Stjerneskolans idrottsgymnasium David Nykvist, fanns på plats vid pumptrackbanan för att svara på frågor om idrottsinriktningen MTB.
-Vi kunde kunde inte ha fått en bättre present än möjligheten att bygga den här banan nu när Hole Byalag fyller 25 år i år. Byalagets pumptrackgrupp har legat i och arbetat stenhårt för att få klar banan tills idag. Jag har själv inte varit med aktivt i pumptrackgruppen, men tillsammans har vi alla på olika sätt arbetat utifrån Hole Byalags stadgar, som säger att vårt verksamhetsarbete ska främja bygdens intressen, och jag är så stolt och glad för att vi kunnat göra det här för bygdens barn och ungdomar, säger Lars-Erik Jonsson, ordförande, Hole Byalag.
-Hole Byalags initiativ och driv i bygget av pumptracken i Sysslebäck är en värdefull satsning när det gäller utveckling och trivsel på landsbygden. När barnen trivs och har vettiga fritidsaktiviteter, då trivs också föräldrarna, vilket är gynnsamt för framtiden och samhällsutvecklingen. Kommunens bidrag med markarrende, rådgivning och stöttning i projektarbetet har varit självklart, då vi tidigare har sett att Hole Byalag är en mycket seriös och stabil förening, som genom åren bedrivit många utvecklingsprojekt som gagnat bygden, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör.
-Att vi precis invigt pumptrackbanan, efter att ha arbetat med projektet i nästan två år, känns fantastiskt roligt. Velosolutions som byggt banan har gjort ett kanonjobb och skapat en pumptrackbana som kommer vara rolig och underhållande i många år framöver. Projektet har drivits som ett arvsfondsprojekt, det innebär att Allmänna Arvsfonden finansierat 80 procent av totalkostnaden, resterande har Hole Byalag tillsammans med lokala företag, föreningar och Länsstyrelsen Värmland bidragit till, vilket vi är otroligt tacksamma för. Vi vill också rikta ett stort tack till Torsby kommun, som har supportat och hjälpt oss i ansökningsarbetet, och för att vi får tillgång till en så bra och lättillgänglig plats, i anslutning till badhuset och GA-hallen. Nu har vi invigt den tillsammans och här finns nu en superfin spontanidrottsplats för bygdens barn och ungdomar, och även äldre, att träna i och umgås kring. Vi ser så klart också fram emot att besökare och turister tar tillfället i akt att testa och köra den nya fina banan, säger Marie Larsen, en av Hole Byalags representanter i pumptrackprojektgruppen.
-Det var så roligt att få vara med och inviga den här nya banan i Sysslebäck. Den är lite svårare än den vi har i Jössefors eftersom den här har lite snävare kurvor, den är kortare och liksom lite mer kompakt än Jösseforsbanan och jag tror att det här kommer att bli en bra tävlingsbana. Det är bra om man kör lite försiktigt i början och lär känna banan lite innan man kör på för fullt. Pumptrack är en jätterolig sport och jag hoppas att fler upptäcker den, speciellt kul skulle det vara om fler tjejer börjar åka, för just nu är det mest killar som kör. På vintern brukar det bli mest innebandyträning för mig, för att hålla igång, men till våren, i maj, blir det pumptracktävlingar igen, det blir kul, säger Vilma Haglund.
-Ja, det är en jättefin bana, den är ganska tuff, den har många bra svängar och snabba gupp så det känns i kroppen efter några varv. I en pumptrackbana ska åkaren inte trampa sig runt, man använder kroppen och liksom trycker ner kraften i nedförsbackarna och gör sig så lätt som möjligt i uppförsbackarna, på så sätt hittar man rytmen och jobbar på för att få mer och mer fart, säger Daniel Kristensen, pumptracktränare, Jössefors IK.
På Syssleträffen är det tradition att offentliggöra och hylla årets finalister i Skillnadpriset.
I kategorin Individ var det Jan Björn från Torsby som vann förstapriset. Jan var dessutom en av finalisterna i Skillnadpriset förra året, 2023. I kategorin Förening/grupp tog Brockenbarna hem förstapriset och de båda förstapristagarna är så glada och stolta att deras ideella arbete har uppmärksammats på det här viset.
Skillnadprisets två förstapristagare vann, förutom äran och ett presentkort på 5000 kr, giltigt hos butikerna som är anslutna till näringslivsföreningen iTorsby, en varsin tavla av Ransbykonstnären Albin Liljestrand. De övriga finalisterna Amanda Berglund i kategorin Individ och Hembygdsgården Kollsberg samt Torsby Golfklubb, båda i kategorin Förening/grupp, kom på delad andraplats och firades också högtidligt dagen till ära. De vann förutom äran, ett glasfat tillverkat av Liesbeth Singeling, som drev Stilling Glas & Textil i Bograngen.
Samtliga finalisters motiveringar finns en bit ner i pressmeddelandet.
-Skillnadpriset är ett uppskattat pris som engagerar, och jag säger: Stort varmt grattis till er alla! Det här priset är ett sätt att synliggöra det goda i att göra positiv skillnad. Jag kan inte nog poängtera att alla finalister är vinnare, ja faktiskt alla nominerade också, och så klart alla som känner av de nominerades positiva handlingar och gärningar. Det är så viktigt att vi alla fortsätter att hjälps åt att göra goda saker för varandra, säger Anna-Lena Carlsson, vd Tuab.
Motivering: Jan har sedan -22 organiserat och kört 31 hjälpresor med förnödenheter till det krigsdrabbade Ukraina. Han samlar, packar och kör den fullastade skåpbilen med gåvor, allt från rullatorer och hygienartiklar till filtar, konserver och andra livsmedel, från Torsby till Zolochiw, ca 150 km in i Ukraina, där organisationen Caritas delar ut lasten. Initialt bekostade Jan resorna själv, men med tiden har gåvorna även bestått av pengar till biljetter, drivmedel och logi. Jan planerar just nu ytterligare två resor och tack vare sin medmänsklighet och sitt driv, och tack vare allmänhetens gåvor, gör Jan skillnad för många ukrainare i sitt hemland.
Motivering: Brockenbarna är en grupp barn och ungdomar i åldrarna 6 månader–18 år, som drivs av Josefine Mähler och hennes mormor Rigmor, med stöttning av Vitsands IF och Aspeds centrum. De träffas en gång i veckan i stort sett året om och har roligt tillsammans, på så vis skapar de en värdefull fritid och en fin gemenskap, där alla tar väl hand om varandra. De utövar olika sporter och aktiviteter både utomhus och inomhus, till exempel spelar de fotboll, åker skidor, bakar, odlar, grillar, bygger kojor, pysslar och gör utflykter. Brockenbarna bidrar till en fin gemenskap för barn och ungdomar i området, oavsett ålder och nationalitet.
Motivering: Amanda ställer upp i ur och skur för alla barn, ungdomar och vuxna på Torsby Ridklubb. Utöver sin tjänst som ridlärare har hon alltid tid att prata, tipsa, råda och hjälpa de ridintresserade i stallet. Trots sin unga ålder, nyss fyllda 20, och tack vare sin vänliga personlighet, sina häst- och ridkunskaper och erfarenheter är Amanda en stöttepelare som verkligen förstår värdet i att möta människor med olika behov precis där de är. Amandas omtänksamhet i kombination med hennes driv och kompetens bidrar till att många häst- och ridintresserade i alla åldrar utvecklas enskilt och gemensamt.
Motivering: Hembygdsgården Kollsberg drivs av ett gäng driftiga damer och herrar i Fryksände Hembygdsförening. De ser tillsammans till att gården, dess 22 byggnader och kultur bevaras och utvecklas, och att gården är ett tillgängligt utflyktsmål för bygdens folk och för turister. Under sommartid serverar de bland annat motti & fläsk och fika, och i samband med höstens skördetid, jul, påsk och valborg bjuder de in till olika event och marknader. Hembygdsgården Kollsberg är en vacker och trevlig mötesplats med väl bevarad lokal historia och kultur, för unga och äldre att ta del av, lära sig av, och föra vidare till kommande generationer.
Motivering: Torsby Golfklubb har tack vare sitt senaste rekryteringsarbete värvat över 100 nya medlemmar och lockat ut många nya spelare i alla åldrar på banan. Klubbens rekryteringsarbete leds av ordf. Anders Olsson och vice ordf. Peter Dahlström, där fokus ligger på att göra sporten mer tillgänglig, både spelmässigt och ekonomiskt. De arbetar bland annat med intensivkurser för Grönt Kort, sänkt medlems- och kursavgift och prova-på-aktiviteter där inget medlemskap krävs. Klubbens rekryteringssatsning har lett till att fler människor, unga och äldre, har skaffat en ny hobby som ger välgörande träning, frisk luft och social samvaro.
-Årets Syssleträff blev ett fantastiskt event, bra genomfört med många utställare och besökare. Årets höjdpunkt var invigningen av den nya pumptracken som Hole Byalag lagt ner många timmars slit för att få till, både administrativt och med fysiskt arbete. Ett tremiljoners projekt som inte bara ger bygdens barn och ungdomar en plats att aktivera sig på utan även ett besöksmål för turister. Och ett stort och varmt grattis till Jan Björn och Brockenbarna som vann förstapriserna i Skillnadpriset - och lika stort grattis till de tre andrapristagarna. Alla gör de fantastiska saker för sina medmänniskor. Jag imponeras alltid av den uppslutning som råder när Syssleträffen arrangeras och den kraft som finns i bygden. Nu laddar vi för Syssleträffen 2025! säger Peter Jonsson, kommunalråd (S).
-Jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med och i Torsby kommun flera gånger den senaste tiden, och jag ser att här finns en fantastisk uppslutning bland folk här i kommunen, oavsett om det handlar om att bygga en pumtrackbana, samla pengar till Världens Barn, medverka på rallycrossen i Höljes eller arrangera Syssleträffen. Det är oerhört viktigt att människor går samman på det här sättet som man gör här, och skapar sig glädje och glädjeämnen och engagerar sig tillsammans för att utveckla platser och bygder, det har en otroligt fin och positiv inverkan på platsens människor, inte minst på barnen och ungdomarna, såna här gemensamma arbeten och evenemang bereder väg för att kommande generationer ska trivas och göra likadana gemensamma satsningar, säger Tina Thörner, dagens konferencier.
Torsby kommun i Värmland ger dig stora möjligheter till en rik fritid hela året. Här kan du bo bra till en rimlig kostnad och det är nära till naturen. Det är två timmar till Oslo och flygförbindelser med hela världen. På plats i kommunen finns Torsby flygplats som har två avgångar per dag Torsby-Arlanda. Vi är 11 000 invånare i kommunen, 1 700 företag och vi har ca 1,2 miljoner gästnätter i kommunen varje år.