2023-09-19 11:58Pressmeddelande

Årets Skillnadprisfinalister klara – nu ber vi allmänheten att rösta

Skillnadprisets finalister 2023Skillnadprisets finalister 2023

Årets pris delas ut i två kategorier: Individ och Förening/grupp, båda utan vinstdrivande syfte. Två finalister per kategori är utsedda och på torsdag den 21 september ber vi allmänheten att börja rösta fram årets två vinnare. Finalisterna är, utan inbördes ordning:
Kategori: Individ utan vinstdrivande syfte
Jan Björn, Torsby Motivering: Jan Björn började planera sina hjälpresor till Ukraina under våren/sommaren -22 och har hittills gjort 13 resor med förnödenheter av olika slag, i en lätt lastbil. Just nu förbereder han de två kommande resorna, som ska ske nu i september och oktober. När han samlat och packat in alla gåvor i skåpbilen, allt från hygienartiklar, rullstolar, rullatorer till filtar, konserver och andra hållbara livsmedel, kör han ensam lasten från Torsby till Zolochiw, ca 150 km in i Ukraina, där den delas ut till behövande av hjälporganisationen Caritas. Initialt bekostade Jan resorna helt själv, men med tiden har gåvorna han samlat in även bestått av pengar till biljetter, drivmedel och logi, vilket i sig har hjälpt honom i sin gärning. Jan har med sitt positiva driv, sitt mod och sin handlingskraft gjort och gör skillnad för många av de ukrainare som är kvar i sitt land.
 William Grund, Stöllet, Motivering: William Grund är grabben som tog barn- och ungdomsverksamheten i Stöllet till en helt ny nivå. På eget initiativ, med fokus på bollek och fotbollsträning tog han bokstavligen bollen i egna händer och såg till att alla barn/ungdomar i området som vill, har möjlighet att leka bollekar, träna fotboll och ha kul på sin fritid tillsammans på hemmaplan, utan långa resor. Tack vare Williams intresse och målmedvetna driv pågår nu fotbollsträning i Stöllet. William som själv leder aktiviteterna är ung, 13 år, och förstod vad som saknades. Han bjöd helt sonika in till lek- och träningsträffar på fotbollsplanen i Stöllet, via sociala medier. Varje vecka sedan i våras träffas de och har roligt tillsammans. William är en sann förebild och med ett stort och varmt hjärta uppmuntrar han, och gör positiv skillnad för många barn/ungdomar i området.

Kategori: Förening/grupp utan vinstdrivande syfte

Antikrundan, Östmark Motivering: När pandemin satte stopp för att ses som vanligt växte Antikrundan fram. Gruppen startades av några damer i Östmark som varje vecka promenerade tillsammans i skog och mark. Med tiden började de promenera även på andra ställen, till exempel i Mattila, Bastvålen, Ambjörby och Oleby. Deltagarantalet ökade i takt med deras utflykter och idag är de drygt 20 damer från när och fjärran när de är som flest. Varje söndag sms:ar samordnare Marit Ludvigsson alla intresserade var nästa utflykt blir och ibland kombinerar de vandringen med en sevärdhet. Hittills har ingen behövt gå ensam tack vare att de är så många, gruppen delas då upp på ett naturligt sätt utifrån ork och kondition. Eilis Eriksson ser ofta till att utflykterna blir publicerade på facebook. Antikrundan gör en positiv och hälsosam skillnad för många damer i området. Kanske blir de fler?
 Klarälvdalsserien, Sysslebäck och Likenäs Motivering: Klarälvdalsserien är ett samarbete mellan föreningarna Finnskoga IF, IFK Likenäs och Branäs Alpina och riktar sig till motionärer och idrottande i alla åldrar, med fokus på idrottsglädje, gemenskap och rörelse i friska luften, både sommar och vinter. Sedan starten våren -22 motionstävlar deltagarna, som är mellan 2–86 år, mot sig själva och tillsammans, utifrån sina egna förutsättningar, i promenader, löpning och längdskidåkning. Tävlingarna sker i olika åldersklasser och i varierad längd vid tio tillfällen per år, i Sysslebäck, Likenäs, på Långberget och i Branäs. Deltagarna jämför sina egna tider från gång till gång och hittills har ca 85 unga och gamla tävlat mot sig själva vid varje tävling. Med devisen ”gå-lunka-löp” inspirerar Klarälvdalsserien till rolig och hälsosam gemenskap över åldersgränserna, vilket gör skillnad för många unga och gamla.

Allmänheten röstar fram årets två vinnare under perioden 21/9–22/10, så här
* Röstningsformulär på: www.torsby.se/skillnadpriset

* E-post till: skillnadpriset@torsby.se
* Brevpost till: Torsby kommun, 1. Kommunkansliet, 685 80 Torsby. 
* Lägg en lapp i röstningslådan vid entréerna till kommunkontoret i Torsby och lokalkontoret i Sysslebäck samt i Bokbussen (vid alla stopp).
Lokalt specialtillverkade priser
Skillnadprisets två vinnare får, förutom äran och ett presentkort på 5000 kr, giltigt hos butikerna som är anslutna till näringslivsföreningen iTorsby en tavla av Ransbykonstnären Albin Liljestrand. De två andrapristagarna får ett glasfat tillverkat av Liesbeth Singeling, på Stilling Glas & Textil i Bograngen.
Prisutdelning under festliga former lördag 4 november
Prisutdelningen sker under festliga former lördagen den 4 november i samband med Syssleträffen i Sysslebäck.
Kort fakta om Skillnadpriset
Priset är framtaget av Torsby kommun, Tuab och näringslivsföreningen iTorsby i syfte att synliggöra och hylla det goda och viktiga i att göra positiv skillnad, i området Torsby kommun. Juryn består av representanter från de tre organisationerna. På torsby.se/skillnadpriset finns mer info om priset och tidigare års vinnare och finalister.
-Det goda och fina vi upplever när vi människor engagerar oss för varandra på olika vis kan bidra till att allas vår vardag blir lite snällare, tryggare och gladare. Skillnadpriset går nu in på sitt femte år och är ett bra sätt att synliggöra och uppmärksamma det goda i att göra positiv skillnad för varandra, säger Anna-Lena Carlsson, vd på Tuab, tillika jurymedlem för Skillnadpriset. 
För mer info Skillnadpriset, vänligen kontakta
Anna-Lena Carlsson, vd, Torsby utveckling AB

anna-lena.carlsson@torsby.se
076-816 57 42


Om Torsby kommun

Torsby kommun i Värmland ger dig stora möjligheter till en rik fritid hela året. Här kan du bo bra till en rimlig kostnad och det är nära till naturen. Det är två timmar till Oslo och flygförbindelser med hela världen. På plats i kommunen finns Torsby flygplats som har två avgångar per dag Torsby-Arlanda. Vi är 11 000 invånare i kommunen, 1 700 företag och vi har ca 1,2 miljoner gästnätter i kommunen varje år.

Kontaktpersoner

marknadsföringsstrateg, Torsby kommun och Torsby Flygplats
Ulrika Andersson